T-Com: Cisco CRS rendszer a bővülő IPTV-szolgáltatások hátteréül

forrás Prim Online, 2006. december 26. 10:04
A Cisco bejelentette, hogy a Deutsche Telekom A.G. szélessávú és vezetékes hálózati üzletága, a T-Com a Cisco CRS-1 szolgáltatói szintű útválasztó rendszerét alkalmazza  saját heterogén IP/MPLS (Internet Protocol/Multiprotocol Label Switching) hálózatában. A termék 2004 májusi piacra kerülése óta ez az ötszázadik értékesített Cisco CRS-1 rendszer.
A T-Com nagysebességű, szélessávú szolgáltatásait egyre több németországi háztartás veszi igénybe. A CRS-1 rendszert a bővülő broadband szolgáltatásokhoz – például a „T-Home” IPTV és az on-demand videószolgáltatáshoz – jelenleg szükséges és jövőben szükségessé váló kapacitás biztosítására alkalmazza a vállalat. A T-Com üzemelő hálózatán végezte a rendszer minősítését, miután átfogóan vizsgálták a teljesítményt, az üzem közbeni bővíthetőséget és a méretezhetőséget.

A Cisco CRS-1 rendszert másodpercenként 40 gigabites (Gbit/s) IPoDWDM (IP sűrű hullámhossz-osztásos multiplexelt) interfésszel konfigurálják. Ez a megoldás zökkenőmentesen integrálja az IP réteg és az optikai DWDM réteg között az egyes részelemeket, azok vezérlését és felügyeletét. A T-Com így költséghatékonyan képes a meglévő üvegszálas infrastruktúrája átbocsátóképességét növelni, és ezzel a videó- és IPTV szolgáltatások jelentősen megnövekedett forgalmát kezelni.

A T-Com Európa egyik legnagyobb többszolgáltatós IP/MPLS hálózatát működteti. A rendszer a Cisco IP NGN architektúrájára épül, így az alaphálózatot a Cisco CRS-1 szolgáltatói útválasztó rendszere alkotja, a tartalomszolgáltatói hálózati peremterületeken Cisco 12000 sorozatú útválasztók találhatók, a szélessávú távoli hozzáférés-kiszolgálói (BRAS) platformként Cisco 10008 sorozatú útválasztókat alkalmaznak, a kapcsolók pedig a Cisco Catalyst 6509 sorozatból valók. A Deutsche Telekom „T-Home” szolgáltatása Cisco beltéri egységeken keresztül jut el az otthonokba. A KiSS sorozathoz tartozó, X 300T Media Receiver néven futó készülékek a világon az elsők, amelyek a Microsoft tévészoftverével működnek.

A Cisco CRS-1 rendszer teljes hálózati bevezetésére a T-Com és a Cisco Advanced Services közös átfogó tesztelési és minősítési eljárásának lezárultával kerülhetett sor. A T-Com tesztelő létesítményeiben egy sor funkciót vizsgáltak. Különös hangsúlyt fektettek a CRS-1 szoftverének menet közbeni frissíthetőségére és arra, hogy a platform további vonalkártya-szekrénnyel a többszekrényes (multi-chassis) konfigurációvá legyen bővíthető anélkül, hogy közben a hálózat működése megszakadna.
Kulcsszavak: Cisco T-Com IPTV

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

A Balatonra is megérkezett az 5G

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos a balatoni régió, így a szolgáltató az utóbbi években folyamatosan fejleszti hálózatát a térségben. 

2019. június 2. 13:38

NMHH: 11 százalékkal csökkentek az internetárak tavaly

2018-ban 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa-csökkentés hatására – ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzésének, amely a távközlési szolgáltatások árait és piaci kínálatát vizsgálta. A dokumentumból kiderül az is: a kínált szolgáltatások köre folyamatosan változik, a konstrukciók több mint fele csak kevesebb mint egy év óta igényelhető. 

2019. május 7. 16:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás