Az IBM Power6 processzor újabb részletei

Széll Zoltán, 2006. december 26. 16:48
Az IBM nemrég hozta nyilvánosságra következő generációs Power6 processzor újabb részleteit. Dr. Brad McCredie a Power6 vezető tervezője először az október végén megtartott Microprocessor Forum 2006 konferencián mutatta be a mikroarchitektúra részleteit feltáró prezentációját.
A prezentáció szerint a a következő generációs Power6 processzor számos növekményt tartalmaz a jelenleg használt Power5+ lapkához képest. A Power6 lapka a tervek szerint 4-5 GHz-es órajellel működik majd és 65 nm-es, 10 fém vezetőrétegű, SOI technológiával készül. A Power5 lapkákat 90 nm-es technológiával gyártják. Az IBM 65 nm-es technológiája 0,45 um2 SRAM cellák kialakítását tette lehetővé. Ezek a tárolócellák alacsonyabb tápfeszültséggel működnek, mint a logikai áramkörök, ezért csökkentik a lapka energiafelvételét. Az IBM a Power6 lapkára integrált áramköröket alkalmassá tette a gyorsabb működésre. Így lehetővé vált, hogy a finomabb, 65 nm-es technológiával a sebességet 5,0 GHz-ig, sőt 5,0 GHz fölé növeljék. Ez a sebesség a Power5+ lapka sebességének kétszerese.

A Power6 – elődjeihez hasonlóan – a nagy rendszerkörnyezetre összpontosít, ahol a rendszerarchitektúra alapvetően különbözik a kisebb rendszerekétől. A tervezők a Power6 MPU-t kétutas CMP konstrukcióként valósították meg. A 340 mm2 területű lapkára két szimultán, többszálú processzort integráltak, magonként privát L2 gyorsítótárral. A legnagyobb számítógép modellekhez négy Power6 MPU-t helyeznek el egyetlen többlapkás modulban, négy L3 gyorsítótár lapkával együtt. Egy-egy L3 gyorsítótár lapka kapacitása 32 MB.

A Power6 MPU hatalmas belső sávszélességgel rendelkezik. Ha az MPU 5 GHz-es órajellel működik, akkor belső sávszélessége 300 GB/s. A külső L3 gyorsítótárhoz 80 GB/s sávszélességgel, míg a memóriához 75 GB/s sávszélességgel kapcsolódik. A belső MCM buszok sávszélessége 80 GB/s, a távoli processzorokhoz 50 GB/s sebességgel csatlakozik, míg az I/O alrendszerhez 20 GB/s sebességgel. A Power6 magon kívüli részei a mag sebességének csak a felével – 2-2,5 GHz – dolgoznak, a Power5+ lapkán ez a sebesség csak 0,8-1,15 GHz. A Power6 magába foglal még egy további memóriavezérlőt és egy belső MCM csatornát is. Az utóbbival az MCM belsejében elhelyezett kapcsolókhoz csatlakozik. A tervezők az I/O csatornák frekvenciáját a CPU frekvenciájának felére növelték. Minden memóriavezérlő az IBM harmadik generációs (3G) szinkron memória határfelületén (SMI) keresztül csatlakozik a memóriához. Az FB DIMM-ekhez hasonlóan ezek az SMI lapkák a mainál nagyobb memóriakonfigurációk és különböző memóriatípusok (régebbi DDR változatok, vagy újabb DDR 2/3) használatát teszik lehetővé.

A Power6 processzorhoz a rendszerarchitektúrát teljesen újratervezték és ezzel sokkal elegánsabb lett mint az előző architektúra. A nagyobb rendszerekben a belső MCM forgalom lebonyolításához a Power5 két egyirányú gyűrűt használ, míg a külső MCM forgalomhoz útválasztók használatával 2D hálót. A több Power6 processzort tartalmazó rendszerek architektúrája ettől jelentősen eltér. Minden Power6 MCM (4 CPU) ebben az architektúrában 1 cella, és maximum 8 cellát lehet egy teljesen összekapcsolt hálózatban elrendezni. Az új rendszerarchitektúra alacsonyabb késleltetetéseket biztosít. Az alacsonyabb késleltetési idők növelik a rendszer teljesítményét, de az alacsonyabb késleltetés alapvetően megkönnyíti az operációs rendszerek (főleg a Linux) dolgát is. A Power6 processzorokban a késleltetés három szinten – MPU helyi, MCM helyi és távoli – jelentős. A cella alapú architektúra másik előnye, hogy valamennyi csomópont könnyen elérhető, ami növeli a rendszerek rendelkezésre állását és szervizelhetőségét.
Kulcsszavak: processzor IBM

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az UltiMaker bemutatta az új S7 3D nyomtatót

Az új UltiMaker S7 nyomtató a gyártó díjnyertes S-szériájára épít, azonban integrált Air Manager búrát és rugalmas nyomtatótálcát kapott.

2023. január 28. 15:51

Az AOC bemutatja a nagy teljesítményű P3 üzleti monitorcsaládot

A kijelzőspecialista AOC bejelenti a professzionális P3 termékcsaládot, amely hét új monitort tartalmaz három különböző méretben (a 24 hüvelyk/60,4 cm képátlójú 24P3CW, 24P3CV és 24P3QW modelleket, a 27 hüvelyk/68,6 cm képátlójú Q27P3CW, Q27P3CV és Q27P3QW modelleket, valamint a 34 hüvelyk/86,4 cm képátlójú ultraszéles CU34P3CV modellt). 

2023. január 27. 17:04

A Zyxel multi-gigabites intelligens menedzselt switche felkészíti a jövőre a KKV-hálózatokat

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks piacra dobta új XMG1930 sorozatú Multi-Gigabites Lite-L3 Smart Managed Switch eszközét. Az XMG1930 sorozat a kis- és középvállalkozások, rendszerintegrátorok, felügyelt szolgáltatók és kisebb internetszolgáltatók számára kínál ideális megoldást a WiFi 6, WiFi 6E és WiFi 7 által támasztott növekvő sávszélesség-igények kielégítésére.

2023. január 27. 11:19

Az új, okosabb Lenovo oktatási megoldások inspirációt jelentenek a tanulás jövőjének

A Lenovo a Future of Education Technology Conference (FETC) 2023 konferencián jelentette be új hardver-, szoftver- és szolgáltatási megoldásait, amelyek célja, hogy a világon bárhol inspirálják és lehetővé tegyék a tanulást. A Lenovo legújabb oktatási portfóliója új, Windows 11 vagy ChromeOS operációs rendszert futtató laptopokat tartalmaz, amelyek úgy alakítottak ki, hogy segítsék a diákokat és a tanárokat a hibrid tanulás következő szintjén. 

2023. január 26. 09:57

Allianz Kockázati Barométer 2023

Az Allianz Kockázati Barométer 2023 egyszerre mutat állandóságot és változást. A kiberbiztonsági események és az üzletmenet megszakadása immár egymás után második éve vezeti a vállalatok legnagyobb aggályainak rangsorát (mindkettő az összes válasz 34 százalékában szerepelt). Idén azonban a makrogazdasági környezet változásainak, például az infláció, a pénzpiaci volatilitás és a fenyegető recesszió (amely az éves összehasonlításban a 10. helyről a 3.-ra lépett elő), valamint az energiaválság hatásainak (új tényezőként a 4. helyen nyitott) a jelentősége nőtt a legnagyobb mértékben. Ez a változás annak tudható be, hogy kibontakozóban vannak a Covid19 utóhatásainak és az Ukrajnában dúló háborúnak az egész világot érintő gazdasági és politikai következményei.

2023. január 25. 12:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46