Környezetét "felismerő" mobiltelefon a Nokiától

forrás Prim Online, 2006. december 23. 17:06
A Nokia kutatói Helsinkiben egy olyan szoftvert mutattak be, mely képessé teszi mobiltelefonunkat, hogy környezetünk egyes tárgyait felismerje és azok képét információval egészítse ki.
A kutatócsoport a MARA (Mobile Augmented Reality Applications, Mobil Felerősített Valóság Alkalmazások) platformot egy globális helymeghatározó rendszerrel, egy gyorsulásmérővel és iránytűvel felszerelt Nokia 6680 készüléken demonstrálta. A kereskedelmi forgalomban nem kapható prototípus éttermeket, hotelokat és nevezetes épületeket tudott azonosítani, és képernyőjén a “bemért” objektumokhoz kapcsolódó alapinformációkat, illetve weblinkeket jelenített meg. A rendszer segítségével mobiltelefonnal rendelkező ismerőseink tartózkodási helye is megállapítható – adott róla hírt az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele a Technology Review nyomán.

A három beépített érzékelővel a telefon képes meghatározni a saját helyzetét és irányát. A készülék ezután felméri egy, a saját memóriájában található vagy online hozzáférhető adatbázisban, hogy milyen tárgyak lesznek láthatók a kamerája számára. Így ha az adatbázisban szerepel egy étterem, és a kamera ráirányul, a kijelzőn megjelenik annak étlapja és egy link a webszájtjához. Ha telefonunkat ellátjuk GPS-érzékelővel és nyilvánossá tesszük helyzetünket, a közelünkben tartózkodók felvilágosítást szerezhetnek személyazonosságunkról és megnyithatják blogoldalunkat. Amikor a telefont egyszerűen a föld felé irányítjuk, a kijelzőn a környék térképe jelenik meg, feltüntetve a környékhez kapcsolódó közérdekű információkat.  

A Nokia szoftveréhez hasonló a japán Geovector cég már kereskedelmi forgalomban is kapható alkalmazása. A megoldás lehetővé teszi, hogy a mobilkészülék azonosítsa környezetében a kereskedelmi üzleteket, és a tulajdonosát nyilakkal elnavigálja például egy kávéházba. Ugynakkor a Geovector szoftvere nem tudja úgy annotálni a kijelzőjén megjelenő képeket, mint a MARA rendszer. Hasonló platform kifejlesztésén a Hewlett Packard is dolgozott, de a cég mára leállította hat évvel ezelőtt elindult Websign nevű projektjét. A Nokiának egyelőre nem szerepel a tervei közt a szoftver kereskedelmi forgalomba bocsátása. A fejlesztőknek ugyanis még számos technikai és logisztikai problémát meg kell oldaniuk. Az első problémakört a három érzékelő és a képfelvételi mód gyakori használata miatt megnövekedett energiafogyasztás jelenti, a második középpontjában a személyes adatjogi kérdések és a tárgyak adatbázisának tartalmi kérdései állnak.
Kulcsszavak: Nokia

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már iOS-szel is vehetünk MÁV bérletet

Újabb hasznos funkciók válnak elérhetővé február 15-étől a MÁV alkalmazásban. A MÁV-START vonalaira érvényes bérleteket immár az iOS operációs rendszert használók is megvásárolhatják. A H5-ös szentendrei vonalra pedig – várhatóan szintén február közepétől – a kiegészítő MÁV-HÉV bérlet teljesárú, 30 napos változatát is meg lehet majd vásárolni mind Android, mind pedig az iOS alapú készülékeken. 

2020. február 14. 15:11

Digitális bugyival segít a Telekom a bajba jutott szerelmeseken

A technológia megjelent a hálószobában, és kezdi kitúrni onnan a romantikát: a magyar fiatalok harmadát zavarja a mobilozás, ha intimitásról van szó – derül ki a YouGov által végzett ezer fős reprezentatív kutatásból.*  Ahol a Repülőgép- és a Ne zavarjanak üzemmódók kudarcot vallanak, ott lépi át a hálószobák küszöbét a Deutsche Telekom Connected Underwear névre hallgató digitális bugyija, hogy végre ledöntse a falakat a digitalizáció és annak párkapcsolatukra gyakorolt hatásai között. 

2020. február 14. 11:57

Valentin-napi ajándék a Vodafone-tól

A Vodafone ezzel az akcióval elsősorban azoknak kíván kedveskedni, akik párjuktól távol töltik a Valentin-napot. A kommunikáció megkönnyítésére 100 gigabájt adatkeretet biztosít 3 napon át ügyfelei számára a szolgáltató.

2020. február 13. 16:20

A jövő új alakot ölt – érkezik a Samsung Galaxy Z Flip

A Samsung bemutatta az egyedülálló kihajtható kialakítással érkező Galaxy Z Flip okostelefont. A Galaxy Z Flip egyedi stílusát azok számára alkották, akik a csúcstechnológiás eszközeiken keresztül fejezik ki magukat. Az izgalmas dizájnnal és rugalmasan használható kamerarendszerrel érkező Galaxy Z Flip megnyitja a mobil innováció új évtizedét. 

2020. február 12. 12:21

A Telenornál is előrendelhetők a Samsung Galaxy új csúcskészülékei

Tegnap este 8 órától a Telenornál is előrendelhető a Galaxy S20-család három új csúcskészüléke. Aki előrendeléssel vásárolja meg a telefonokat, akár három nappal a hivatalos megjelenés előtt megkaphatja készülékét.

2020. február 12. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás