Környezetét "felismerő" mobiltelefon a Nokiától

forrás Prim Online, 2006. december 23. 17:06
A Nokia kutatói Helsinkiben egy olyan szoftvert mutattak be, mely képessé teszi mobiltelefonunkat, hogy környezetünk egyes tárgyait felismerje és azok képét információval egészítse ki.
A kutatócsoport a MARA (Mobile Augmented Reality Applications, Mobil Felerősített Valóság Alkalmazások) platformot egy globális helymeghatározó rendszerrel, egy gyorsulásmérővel és iránytűvel felszerelt Nokia 6680 készüléken demonstrálta. A kereskedelmi forgalomban nem kapható prototípus éttermeket, hotelokat és nevezetes épületeket tudott azonosítani, és képernyőjén a “bemért” objektumokhoz kapcsolódó alapinformációkat, illetve weblinkeket jelenített meg. A rendszer segítségével mobiltelefonnal rendelkező ismerőseink tartózkodási helye is megállapítható – adott róla hírt az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele a Technology Review nyomán.

A három beépített érzékelővel a telefon képes meghatározni a saját helyzetét és irányát. A készülék ezután felméri egy, a saját memóriájában található vagy online hozzáférhető adatbázisban, hogy milyen tárgyak lesznek láthatók a kamerája számára. Így ha az adatbázisban szerepel egy étterem, és a kamera ráirányul, a kijelzőn megjelenik annak étlapja és egy link a webszájtjához. Ha telefonunkat ellátjuk GPS-érzékelővel és nyilvánossá tesszük helyzetünket, a közelünkben tartózkodók felvilágosítást szerezhetnek személyazonosságunkról és megnyithatják blogoldalunkat. Amikor a telefont egyszerűen a föld felé irányítjuk, a kijelzőn a környék térképe jelenik meg, feltüntetve a környékhez kapcsolódó közérdekű információkat.  

A Nokia szoftveréhez hasonló a japán Geovector cég már kereskedelmi forgalomban is kapható alkalmazása. A megoldás lehetővé teszi, hogy a mobilkészülék azonosítsa környezetében a kereskedelmi üzleteket, és a tulajdonosát nyilakkal elnavigálja például egy kávéházba. Ugynakkor a Geovector szoftvere nem tudja úgy annotálni a kijelzőjén megjelenő képeket, mint a MARA rendszer. Hasonló platform kifejlesztésén a Hewlett Packard is dolgozott, de a cég mára leállította hat évvel ezelőtt elindult Websign nevű projektjét. A Nokiának egyelőre nem szerepel a tervei közt a szoftver kereskedelmi forgalomba bocsátása. A fejlesztőknek ugyanis még számos technikai és logisztikai problémát meg kell oldaniuk. Az első problémakört a három érzékelő és a képfelvételi mód gyakori használata miatt megnövekedett energiafogyasztás jelenti, a második középpontjában a személyes adatjogi kérdések és a tárgyak adatbázisának tartalmi kérdései állnak.
Kulcsszavak: Nokia

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új chatbotjával szabadítja fel a mesterséges intelligencia képességeit a Viber

A Viber AI Chat & Create chatbotja lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel és képeket tervezzenek közvetlenül az alkalmazáson keresztül, a DALL-E és a Davinci mesterséges intelligencia technológiák támogatásával.

2023. február 2. 20:16

Az új Galaxy S23 sorozat átírja a prémium felhasználói élmény fogalmát

A Samsung bemutatja a Galaxy S23, Galaxy S23+ és Galaxy S23 Ultra készülékeit, amelyek új korszakot nyitnak a Samsung Galaxy által nyújtott prémium élmények terén. Az új Galaxy eszközök kamerái a korábbinál is nagyobb szabadságot biztosítanak a felhasználóknak a bennük rejlő kreativitás felfedezésében és megélésében. 

2023. február 2. 11:20

Fotózási és videózási tippek a HONOR-tól a téli szezonhoz

A hideg téli hónapokban is számtalan lehetőség nyílik kiváló minőségű fényképek és videók készítésére. Az okostelefonok fejlődésének köszönhetően már nem csak a profi fényképezőgépekkel lehet lélegzetelállító felvételeket készíteni, hanem zsebünkben elférő készülékeinkkel is – akár otthon vagyunk, akár elutazunk sportolni valahova. 

2023. január 26. 12:39

A Rakuten Viber jelentős fejlesztésekkel lépte túl a szuper alkalmazások státuszát

A Rakuten Viber, az üzenetküldés és a hangalapú kommunikáció globális vezetője két jelentős újítást jelentett be világszerte, amely az alkalmazáson belüli márka és felhasználó közötti interakció fejlődésének új szakaszát vetíti előre. Az új funkciók közé tartozik ezentúl a Business Inbox és a kereshető Commercial Account (Kereskedelmi Fiók), amely a Viber hosszú távú szuperapp-stratégiájának következő lépését jelenti.

2023. január 23. 20:24

Januártól a MediaMarkt áruházakban is megvásárolhatóak a Vodafone mobil előfizetései

A tavaly év végén indult próbaüzem sikerét követően, január 18-tól már az összes magyarországi MediaMarkt áruházban megvásárolhatóak a Vodafone előfizetései mobilkészülékekhez. Magyarországon ez az első és egyetlen ilyen komplex, vásárlóbarát megoldás, melyben egy kiskereskedelmi egység a teljes mobiltelefon-választékát szolgáltatói támogatással, előfizetéssel kínálja vásárlói felé. 

2023. január 22. 14:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46