Öt technológia, amely megváltoztathatja életünket az elkövetkező öt évben

forrás Prim Online, 2007. január 2. 14:47
Az IBM kutatói és tudósai öt területen jósolnak olyan jelentős változásokat az elkövetkező fél évtizedben, ahol a technológia fejlődése lényegesen megváltoztathatja életmódunkat.
Az egészségügyi ellátás egyes szolgáltatásai a távolból is elérhetővé válnak:

Krónikus egészségügyi problémákkal, például cukorbetegséggel, szív-, vese-, illetve keringési problémákkal küzdő emberek milliói számára lesz adott a lehetőség egészségi állapotuk automatikus megfigyelésére, miközben napi teendőiket végzik. A jövőben a műszergyártók és az egészségügyben dolgozó szakemberek távolról követik nyomon a páciens állapotát az otthon telepített, vagy a betegen elhelyezett műszerekkel. Ezen fejlesztések révén maga a páciens is jobban figyelemmel tudja majd követni egészségi állapotának változásait és az orvos számára is nagy segítséget jelent, hogy a beteget tartózkodási helyétől függetlenül folyamatos megelőző jellegű egészségügyi ellátásban részesítheti. Az egészségügyi távellátás területén végbemenő hardver- és szoftverfejlesztések 2012-ig a fogyasztókkal kapcsolatos vállalati innováció elsőszámú forrásai lesznek.

Mobiltelefonjaink tudják, mit szeretnénk:

Az elérhetőségről informáló fejlett technológia révén a mobiltelefonok és a PDA-k nemcsak automatikusan észlelik felhasználóik tartózkodási helyét, de preferenciáikat is megtanulják, ha az előfizető ezt igényli. Ekkor telefonunk tudni fog róla, ha az osztályteremben tartózkodunk, vagy éppen egy értekezleten ülünk, így a befutó hívásokat automatikusan a hangpostába irányítja. De kedvenc pizzériánkat is értesíti, amikor hazafelé tartunk, s az meglephet egy elvitelre csak nekünk készített, különlegesen kedvező árú adaggal.

A valós idejű fordítás a mindennapok gyakorlatává válik:

A globalizáció térhódításával olyan alapvető emberi tényezőknek is figyelmet kell szentelni, mint a nyelvi sokszínűség. Az IBM beszédértelmező fejlesztései máris lehetővé teszik a médiatársaságok számára, hogy a kínai vagy arab nyelvű hírműsorokat a web-en keresztül angolul kövessék, hogy a PDA eszközöket használó utazók a menüket japánra fordítsák, vagy észak-amerikai orvosok spanyolul kommunikáljanak pácienseikkel. A valós idejű fordítást biztosító technológiák és szolgáltatások beépülnek a mobiltelefonokba, a különféle kézi készülékekbe, és a gépkocsiban is elhelyezhetők lesznek. Ezen szolgáltatások az üzleti élet és a társadalom minden területén elérhetővé válnak, segítenek a nyelvi korlátok lebontásában.

Megjelenik a háromdimenziós internet:

Az olyan népszerű online játékok, mint a Second Life és a World of Warcraft lassanként átalakul háromdimenziós internet-szolgáltatássá. Ezt a fejlődési vonalat követve az internet idővel térbelivé válik, s az online világban bejárhatjuk a szupermarketek, könyvesboltok és DVD‑boltok pultsorait, ráadásul mindebben virtuális kiszolgáló-személyzet is segíteni fog bennünket. A háromdimenziós internet új oktatási formák létrejöttét is lehetővé teszi, teret nyit a internetes orvosi konzultációknak, megteremti a fogyasztó tapasztalatszerzésének feltételeit, és alapjaiban változtatja meg a kapcsolattartás mikéntjét barátainkkal, családi körben, a tanárral, a kedvenc vegyesboltunkkal, és még folytathatnánk a sort.

Vizet tisztítunk nanotechnológiával:

A nanotechnológia – vagyis annak lehetősége, hogy egyes atomok és molekulák átrendezésével újabb apró szerkezeteket hozzunk létre – már eddig is óriási hatást gyakorolt a mikroprocesszorok fejlődésére. Ennek köszönhető, hogy a különféle elektronikai termékek, például a személyi számítógépek vagy a mobiltelefonok egyre kisebbek, jobbak, ugyanakkor olcsóbbak. Az elkövetkezendő években a nanotechnológiát minden bizonnyal a víztisztításban is hasznosítják majd. Ez hozzájárulhat az ökológiai szempontok érvényesüléséhez és a természeti erőforrások megóvásához, továbbá segíthet abban, hogy a Föld iható vízkészleteinek egyre nagyobb méreteket öltő hiánya orvosolható legyen. Az informatika, a fizika és az anyagtudomány ugyancsak komoly eredményeket ér majd el néhány egyéb területen, például a fejlett vízgazdálkodási modellek kidolgozása és a napenergia-rendszerek továbbfejlesztése terén.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38