Winchester helyett: SanDisk flash modulok laptopokba

Milkovits Gábor, 2007. január 4. 19:56
A Samsung után a SanDisk is olyan flashmemória modulokat mutatott be, amelyek a noteszgépekben a merevlemezes meghajtókat hivatottak helyettesíteni.
A Solid State Disk (SSD) elnevezésű, 1,8”-es háttértárak a Samsung modellhez hasonlatosan 32 GB-osak, ami egyelőre némileg leszűkíti alkalmazási területüket, elsősorban a vállalati felhasználókra. A másik negatív tényező az ár, egy ilyen SSD ugyanis mintegy 600 dollárral növeli egy laptop árát. Cserében viszont teljesen zajtalan működést, gyorsabb írási és olvasási sebességet, biztonságosabb adattárolást, és energiatakarékosabb működést kap a felhasználó. A sebességkülönbség főként az operációs rendszer betöltésénél érhető tetten: a SanDisk szerint saját SSD-jükről a Windows Vista 35 másodperc alatt állt fel, szemben a merevlemezről történő átlag 55 másodperces betöltéssel.

A Samsung már be is építette saját SSD háttértárát Q30-as laptopjaiba, és a SanDisk is 2007 első felér ígéri a flash moduljával ellátott első noteszgépek megjelenését. Habár a termékek piaca ma még meglehetősen szűk, a NAND flash kapacitásának egyre gyorsabb növekedésével és az ezzel párhuzamos árcsökkenéssel kalkulálva a technológiának jó esélyei vannak a jövőre nézve.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy teljesítményű memória munkaállomásokhoz és felső kategóriás asztali számítógépekhez

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM memóriával bővítette DDR5 memóriacsaládját. Az új, túlhúzható szerverosztályú memóriamodult a következő generációs munkaállomások és felső kategóriás asztali gépek számítástechnikai igényeinek kielégítésére tervezték.

2023. március 20. 21:23

Már a hazai gamerek is lecsaphatnak az LG 240 Hz-es képfrissítésre képes OLED monitorjaira

Már Magyarországon is elérhetőek az LG legújabb top kategóriás gaming OLED monitorjai. A 45 colos képátlójú 45GR95QE-B és a 27 colos 27GR95QE-B UltraGear OLED kijelzők az élénk színek és a mélyfekete árnyalatok megjelenítése mellett maximálisan gördülékeny játékmenetet garantálnak: másodpercenként akár 240 képkocka megjelenítésére képesek, mindezt ultraalacsony válaszidő mellett. A 45 colos modell hajlított képernyője extra nagy görbületű, így a teljes képernyőfelületen tisztán, torzulás nélkül láthatóvá válik minden részlet, ezzel kielégítve a haladó és profi játékosok minden igényét.

2023. március 20. 17:10

Bemutatkozott a Microsoft 365 Copilot

A Microsoft a mesterséges intelligencia felhasználását új szintre emelte azzal, hogy március 16-án bejelentette a Microsoft 365 Copilotot, ami az Office-alkalmazásokba építve töredékére csökkenti le a napi, klasszikus értelemben vett irodai munkát. 

2023. március 19. 13:54

Ki nyeri meg a Google és Microsoft párviadalát?

Az elmúlt hónapokban a világ két legnagyobb technológiai vállalata közötti kiélezett versenytől hangos a világsajtó. A legtöbb elemzés arról számol be, hogy a Microsoft a ChatGPT (OpenAI) fejlesztésével és piaci bevezetésével jelentősen elhúzhat a Google előtt, eldöntve ezzel a már több évtizede tartó „állóháborút”. 

2023. március 17. 12:43

Így teheti hatékonyabbá a mobilkommunikáció és az 5G az energiaszolgáltatókat és a közműveket

Az energiaszektor digitalizációja – különösen napjainkban – egyre sürgetőbbé váló folyamat, hiszen a digitális innovációk segítségével jelentősen hatékonyabbá válhatna a közműhálózatok működése. Az 5G technológiában élen járó Ericsson Connected Energy Utilities című jelentése számos példával illusztrálja, milyen kiemelt szerepet tölthet be a szektorban a mobilkommunikáció a teljes értékláncon keresztül.

2023. március 16. 19:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20