A Samsung kész a flash lapkákkal a 32GB-os SSD-hez

Széll Zoltán, 2007. január 7. 20:33
A Samsung bejelentette, hogy megkezdte az 50nm-es NAND flash memórialapkák szállítását, amelyek a már tavaly bejelentett 32GB-os 2,5” SSD (Solid State Disk = szilárdtest lemez) tároló eszközökhöz szükségesek. A flash meghajtók várhatóan a jövőben helyettesítik majd a hagyományos merevlemezes meghajtókat.
Az új flash memórialapkák kapacitása az előző NAND flash lapkákénak kétszerese (8GB helyett 16GB). Egy 16 x 16Gbites konfiguráció teljes tároló kapacitása 32GB. Az előző, 2,5 hüvelykes SSD meghajtók 4Gbites és 8Gbites lapkákat használtak, amelyek 8GB és 16GB tárolókapacitást biztosítottak.

A vállalat először 2006 márciusban jelentette be, hogy SSD tároló eszközök bevezetését tervezi. Az új termékek kibocsátását a Windows Vista bevezetésének időpontjához ütemezték. A Samsung az SSD-hez már megkapta a „Windows Hardware Qualification Lab” (WHQL = Windows hardverminősítő laboratórium) egy példányát. A 16Gbites NAND flash lapkák sorozatgyártása 2007. első negyedévben kezdődik.

A gyártó bejelentett5e, hogy az érkező 1,8” és 2,5” SSD-k adat olvasó sebessége 57MB/s, író sebessége 32MB/s, amely a jelenleg kapható 1,8” merevlemezes meghajtókénak kétszerese.

A 32GB-os SSD-t már tesztelték és az eredmények impozánsak. A tároló olvasó sebessége 50MB/s, író sebessége 29MB/s. Az SSD a tesztek során mindössze 0,9W energiát igényelt, amely a hagyományos noteszgép meghajtókénak csak a fele. Az SSD meghajtó energia-felvétele készenléti állapotban csak 0,05W, amely a merevlemezes meghajtókénak 10-16 százaléka. A Samsung szerint az SSD energia-igény karakterisztikái kiterjesztik a telepek élettartamát, aminek eredményeként az SSD alapú noteszgépek üzemideje maximum 30 perccel nő a merevlemezes meghajtókat tartalmazó rendszerekéhez képest.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jelentős veszteséget okoz a kiberbűnözés a vállalatoknak

A legköltségesebb, kiberbiztonsággal kapcsolatos biztosítási károkért a vállalatokat érő külső támadások okolhatók, ám számszerűen a munkavállalók hibáiból és a technikai problémákból fakadó kárigények a leggyakoribbak – világít rá az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) új, kiberbiztonsági trendeket elemző jelentése. (Managing The Impact Of Increasing Interconnectivity – Trends In Cyber Risk). Ebben összesen 1736 eset, és mintegy 660 millió EUR értékű, kiberbiztonsághoz kapcsolódó biztosítási kárigény elemzése olvasható, az AGCS és egyéb biztosítók által 2015 és 2020 között kezelt esettanulmányok alapján. 

2020. december 1. 10:56

A vállalatok többsége még nem képes kihozni a maximumot a felhőből

A több éves befektetett munka ellenére sok vállalat továbbra is nehezen hozza ki a maximumot felhőberuházásaiból – derül ki az Accenture új jelentéséből. 

2020. december 1. 09:44

Mesterséges intelligencia segíti szűrni a korai tüdőrákot!

Már Magyarországon is mesterséges intelligencia segíti a tüdő daganatos elváltozásainak felismerését. Ezzel igen korai stádiumban diagnosztizálhatóvá válik a betegség, és jelentősen megnövekedik a páciensek túlélési esélye.

2020. november 30. 17:41

Elsőként büszkélkedhet éles SAP S/4HANA Retail rendszerbevezetéssel a Praktiker

Nemcsak a megrendelő Praktiker, hanem az SAP Hungary, valamint a bevezetést lebonyolító KPMG Tanácsadó Kft. és a Mind System Consulting Kft. életében is kivételes vállalkozás zárult le az első magyarországi SAP S/4HANA Retail vállalatirányítási rendszer kiépítésével. Az akár több százezer áruházi és webáruházi rendelés valós idejű lebonyolítására képes új rendszerrel, a mesterséges intelligenciát is alkalmazó, új generációs digitális portfólióval az immár magyar kézben levő barkácsáruházlánc komoly versenyelőnyre tesz szert, új szintre emeli a vevői és ügyfélélményt és a folyamatok hatékonyságát egyaránt.

2020. november 30. 12:17

A Check Point 21-dik alkalommal szerepel a Gartner legjobb hálózati tűzfalak listáján

Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat megalakulása óta immáron huszonegyedik alkalommal került fel a Gartner Magic Quadrant for Enterprise Network Firewalls (a legjobb nagyvállalati tűzfalakat összesítő) listájára. Ez az elismerés reflektál a Check Point azon stratégiájára, mely a felhő és a létesítmény biztonságának egységbe rendezését, a teljesítmény növelését és az integrációt, valamint a központosított, egységes menedzsmentet helyezi a fókuszba. 

2020. november 30. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás