Digitális könyvtár: uniós k+f konferencia Budapesten

forrás Prim Online, 2007. január 9. 12:08
Január 15-én Budapesten kerül megrendezésre a DILIGENT (Digital Library Infrastructure on Grid Enabled Technology) elnevezésű európai uniós k+f program soron következő negyedéves értékelő konferenciája. A projekt egyetlen magyar résztvevője a 4D SOFT Kft., mely még 2005-ben, lett tagja a DILIGENT-et irányító konzorciumnak.
A DILIGENT egy rendkívül bonyolult elosztott rendszer, melynek fő célja egy egész Európára kiterjedő, GRID technológiára épülő, web-service alapú, digitális könyvtár létrehozására alkalmas keretrendszer. A 4D SOFT Kft. feladata az elkészült alkalmazás tesztelési stratégiájának kialakítása, a tesztelés tervezése és elvégzése, mely egy ilyen komplikált rendszer esetében jelentős kihívás.

A konferencia célja alapvetően a koordinálás, az anomáliák, nehézségek felderítése, s a felgyülemlett tapasztalatok megosztása az Európa különböző pontjain dolgozó munkacsoportok között. A konferencián többek között olyan nagyvállalatok képviseltetik magukat, mint a CERN, a német IPSI (Fraunhofer Institute Integrated Publication and Information Systems) a norvég FAST (Fast Search & Transfer) stb.

A projekt szerint 2007 végére teljes funkcionalitásában rendelkezésre fog állni az a keretrendszer, amelyre különböző tudományos és kereskedelmi web-service rendszerek építhetők fel. A projekttel párhuzamosan fejlesztenek két mintarendszert, hogy érzékelhető legyen, mennyire hatékonyan támogatja ez a grid alapú digitális könyvtár ezeket az alkalmazásokat. Az egyik ilyen rendszer a ESA (European Space Agency) rendszere, melyet a műholdfelvételek tárolására, részletekbe menő, bonyolult keresések futtatására használnak, a másik pedig a RAI (Radiotelvisione Italiana), az Olasz Rádió Televízió művészeti, irodalmi dokumentumainak, mozgóképeinek tárolására és ezen anyagok komplex keresésére szolgál.

A tesztelés eredményének függvényében már értékelhető a keretrendszer jelenlegi állapota, s megszülethetnek a javaslatok a további fejlesztési, tesztelési teendőkkel, módosításokkal, kiegészítésekkel s a platform disszeminációjával kapcsolatban. A tesztelés még nem zárult le, annyi mindenesetre máris bizonyos, hogy a magyar tulajdonban lévő 4D SOFT Kft. csúszás nélkül, a határidőket betartva végzi feladatát, s amennyiben az EU független szakértői is megfelelőnek értékelik az eredményeket, már 2007 végére elérhető lesz ez a keretrendszer.
Kulcsszavak: EU 4D SOFT

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ericsson Programozó Bajnokság 2020

Pörgesd fel az őszi hónapokat! Várunk Téged és barátaidat a 10. Ericsson Programozó Bajnokságon, ahol egy játékos kihíváson keresztül tehetitek próbára magatokat.

2020. szeptember 29. 19:28

Egyéni ízléshez igazítja a híreket a legújabb hírszerkesztő oldal, a fress.hu

Ma Magyarországon hozzávetőleg 100 magyar nyelvű hírportál működik. A fress.hu hazai startup egyetlen oldalon és egyetlen kattintással lehetővé teszi, hogy bárki személyre szabottan összegyűjtse azokat a híreket és portálokat, amiket olvasni szokott, majd a rendszer még ajánl is az olvasó ízléséhez, szokásaihoz illeszkedő cikkeket.

2020. szeptember 29. 17:55

A SZTAKI vezetésével indultak el az új kutatólaboratóriumok

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a  Pécsi Tudományegyetemen bejelentette 18 Nemzeti Laboratórium elindulását. A Nemzeti Laboratóriumok adott kutatási témában összefogják a kutatóintézeteket, egyetemeket és az ipari szereplőket. A Nemzeti Laboratóriumok közül kettőt is az ELKH SZTAKI vezet.

2020. szeptember 29. 16:21

November 6-ig lehet pályázni a Google pénzére

A világ legnagyobb IT-vállalkozása, a Google 10 millió Eurót (~3,6 milliárd forint) ajánlott fel olyan, kifejezetten európai technológiai ötletek, fejlesztések finanszírozására, amelyek segítenek zöldebb pályára állítani a kontinenst. Mivel az Uniónak már régóta működik azonos küldetésű szervezete EIT Climate-KIC néven, kézenfekvő volt a két nagy szervezet együttműködése az Impact Challenge elnevezésű projekt során. A keretre első körben november 6-ig lehet pályázni. 

2020. szeptember 29. 14:37

Az LG UltraGear gaming bajnokság a legjobb Valorant játékosokat keresi

Az LG Electronics (LG) az első LG UltraGear FACE-OFF gaming bajnokságon a Riot Games népszerű ingyenes multiplayer FPS (first-person shooter, azaz belső nézetű lövöldözős) játéka, a Valorant legjobb játékosait keresi. Az esport-esemény élő közvetítései október 3-án, közép-európai idő szerint 22 órakor kezdődnek az LG hivatalos Twitch-csatornáján (www.twitch.tv/ultrageargaming).

2020. szeptember 29. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás