4 biztosan várható VOIP-os trend 2007-ben

forrás Prim Online, 2007. január 15. 18:28
Hogyan könnyíti meg életünket a VOIP 2007-ben? Milyen újdonságok várhatóak - tette fel a kérdést egy kíváncsiskodó minap egy konferencián. Az iparág hihetetlen fejlődése miatt a kérdésre nehéz egyértelmű válasz adni, de az egész évet meghatározó néhány trend már most is kirajzolódni látszik. Erről szól Szekeres Viktor a www.akozpont.net oldal szerkesztőjének legújabb a VOIP technológiát bemutató cikksorozatának következő része.

Idén minden eddigi árbevételi rekordot megdöntenek az IP telefonokat és átjárókat (gateway) gyártó cégek. Ugyanis legtöbbünk nem szereti a PC-hez csatlakoztatott fülhallgatót és mikrofont használni + szoftverT telepíteni, hanem egész egyszerűen csak ingyen szeretnénk telefonálni.

Számukra jelent igazi áttörést az ún. gazdaságos (kevesebb, mint 20 ezer forint) IP telefonok és átjárók (angolul: gateway, mely a hagyományos telefont VOIP-ossá alakítja) elterjedése. Ugyanis ezek a készülékek elérték azt az alacsony árszintet ahol már várható tömeges elterjedésük. „A 2007-es év lesz az első, amikor megközelítőleg annyi IP telefont fognak rendelni tőlünk, mint hagyományosat” – világosít fel a piaci helyzetről Sándor Zoltán a Gloster telekom műszaki ügyvezetője.
A végfelhasználó persze csak nyer az ügyön: nem kell újratanulnia a telefonálást, mégis ingyen, de minimum olcsóbban beszélhet. Nem is beszélve arról, hogy számos olyan kényelmi szolgáltatáshoz jut (pl. nem fogadott hívások kezelése, többféle csengőhang, hangposta stb.), melyre eddig csak mobiltelefonja volt képes.

2. trend: 2007 a „fix díjért korlátlan forgalom” csomagok éve lehet

Decemberi hír, hogy mindössze 15 dollárért (kb. 3000 Ft) egy teljes évig díjmentesen hívhatnak amerikai és kanadai vezetékes számokat a Skype – sajnos csak - amerikai felhasználói. Továbbra is ingyenes maradt a hálózaton belüli (Skpye - Skype) hívások. Több amerikai távközlési blog és fórum szerint az akció bomba-siker volt, bár a Skype üzleti titokként kezeli az új előfizetők számát.

A „fix díjért korlátlan forgalom” logikát nagyon kedvelik a hazai előfizetők is. Emlékezzünk csak vissza, mekkora siker volt nálunk az akkor még Matáv (ma már T-com) Mindenkinet akciója, melynek keretében este hat után korlátlanul hívhattunk helyi számokat mindössze havi 4000 Ft-ért. Jó lökést adhat a fix díjas díjcsomagok piacának a tavaly szeptemberi adótörvények. Ugyanis a fix díjas díjcsomagok teljesen egészében telefonadó-mentesek, mert a szolgáltató csak adómentes előfizetői díjat számláz és nem adóköteles percdíjakat.

Példa: Ha egy szolgáltató azt mondja például, hogy „Kisvállalkozói csomag” mely 500 perc forgalmat tartalmaz pl. 15 000 Ft-ért akkor ez az összeg (500 percig) teljes egészében telefonadó-mentes. Az eredmény: kevesebb adminisztráció, elégedettebb ügyfelek.
"Fix díjért korlátlan forgalom csomagra kis telefonszolgáltatótól ne számítsunk, ez ugyanis olyan előfizetői toborzási megoldás, mely csak a multicégeknek éri meg” - világosít fel Sándor Zoltán.

Kulcsszavak: iptelefon VoIP

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Szerverhardver frissítés vs. váltás a legújabb platformra – melyik éri meg jobban?

Az elmúlt időszak gazdasági kihívásai az adatközponti IT-infrastruktúrákat sem kímélik. Egy korábbi felmérés adatai szerint 2020-ban még a válaszadók 42 százaléka azt vallotta, hogy két-három évente frissíti adatközponti szervereit, míg 26 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ezt minden évben megteszi. 

2023. június 1. 11:19

NIS2 és DORA: a kiberbiztonsági felzárkóztatás motorjai vagy újabb felesleges terhek?

Egyre inkább foglalkoztatja a vállalatokat az Európai Unióban, hogy hogyan fogja érinteni őket a NIS2, a felülvizsgált kibervédelmi irányelv, amely a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelv helyébe lép (NIS), illetve a Digital Operational Resilience Act (DORA), a pénzügyi szektor védelmének erősítését célzó rendelet. A NIS2 esetében a részletek még pontosításra várnak és a tagországok csak később ültetik át a nemzeti jogba az irányelveket, de az biztos, hogy az EU-n belül tevékenykedő cégeknek komoly munkát kell fektetniük abba, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak. Ha észszerűen implementálják az előírásokat a helyi jogrendbe, az jelentős előrelépést hozhat a hazai vállalatok kibervédelmi fejlettségében, ám ehhez kulcsfontosságú, hogy már most elkezdjék a felkészülést. A BlueVoyant szakértői áttekintették, hogy várakozásaik szerint mit jelentenek majd a gyakorlatban a jogszabályok.

2023. május 31. 17:00

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39