4 biztosan várható VOIP-os trend 2007-ben

forrás Prim Online, 2007. január 15. 18:28
Hogyan könnyíti meg életünket a VOIP 2007-ben? Milyen újdonságok várhatóak - tette fel a kérdést egy kíváncsiskodó minap egy konferencián. Az iparág hihetetlen fejlődése miatt a kérdésre nehéz egyértelmű válasz adni, de az egész évet meghatározó néhány trend már most is kirajzolódni látszik. Erről szól Szekeres Viktor a www.akozpont.net oldal szerkesztőjének legújabb a VOIP technológiát bemutató cikksorozatának következő része.

Idén minden eddigi árbevételi rekordot megdöntenek az IP telefonokat és átjárókat (gateway) gyártó cégek. Ugyanis legtöbbünk nem szereti a PC-hez csatlakoztatott fülhallgatót és mikrofont használni + szoftverT telepíteni, hanem egész egyszerűen csak ingyen szeretnénk telefonálni.

Számukra jelent igazi áttörést az ún. gazdaságos (kevesebb, mint 20 ezer forint) IP telefonok és átjárók (angolul: gateway, mely a hagyományos telefont VOIP-ossá alakítja) elterjedése. Ugyanis ezek a készülékek elérték azt az alacsony árszintet ahol már várható tömeges elterjedésük. „A 2007-es év lesz az első, amikor megközelítőleg annyi IP telefont fognak rendelni tőlünk, mint hagyományosat” – világosít fel a piaci helyzetről Sándor Zoltán a Gloster telekom műszaki ügyvezetője.
A végfelhasználó persze csak nyer az ügyön: nem kell újratanulnia a telefonálást, mégis ingyen, de minimum olcsóbban beszélhet. Nem is beszélve arról, hogy számos olyan kényelmi szolgáltatáshoz jut (pl. nem fogadott hívások kezelése, többféle csengőhang, hangposta stb.), melyre eddig csak mobiltelefonja volt képes.

2. trend: 2007 a „fix díjért korlátlan forgalom” csomagok éve lehet

Decemberi hír, hogy mindössze 15 dollárért (kb. 3000 Ft) egy teljes évig díjmentesen hívhatnak amerikai és kanadai vezetékes számokat a Skype – sajnos csak - amerikai felhasználói. Továbbra is ingyenes maradt a hálózaton belüli (Skpye - Skype) hívások. Több amerikai távközlési blog és fórum szerint az akció bomba-siker volt, bár a Skype üzleti titokként kezeli az új előfizetők számát.

A „fix díjért korlátlan forgalom” logikát nagyon kedvelik a hazai előfizetők is. Emlékezzünk csak vissza, mekkora siker volt nálunk az akkor még Matáv (ma már T-com) Mindenkinet akciója, melynek keretében este hat után korlátlanul hívhattunk helyi számokat mindössze havi 4000 Ft-ért. Jó lökést adhat a fix díjas díjcsomagok piacának a tavaly szeptemberi adótörvények. Ugyanis a fix díjas díjcsomagok teljesen egészében telefonadó-mentesek, mert a szolgáltató csak adómentes előfizetői díjat számláz és nem adóköteles percdíjakat.

Példa: Ha egy szolgáltató azt mondja például, hogy „Kisvállalkozói csomag” mely 500 perc forgalmat tartalmaz pl. 15 000 Ft-ért akkor ez az összeg (500 percig) teljes egészében telefonadó-mentes. Az eredmény: kevesebb adminisztráció, elégedettebb ügyfelek.
"Fix díjért korlátlan forgalom csomagra kis telefonszolgáltatótól ne számítsunk, ez ugyanis olyan előfizetői toborzási megoldás, mely csak a multicégeknek éri meg” - világosít fel Sándor Zoltán.

Kulcsszavak: iptelefon VoIP

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05