A World Wide Web konzorcium tagja lett a Műegyetem

Kovács Attila, 2007. január 16. 12:18
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - a Villamosmérnöki és Informatikai Kar gesztorálásával - ebben a hónapban belépett a World Wide Web konzorciumba (W3C).
A W3C-t 1994-ben hozták létre, legfontosabb céljai között a webes technológiák fejlesztésének koordinálása, szabványok kidolgozása, valamint az új műszaki megoldások megismertetése és elterjesztése szerepelnek. A W3C-tagság a következő előnyökkel jár: a tagok első kézből, másoknál korábban értesülnek a webes technológiákra vonatkozó stratégiai döntésekről, részt vehetnek a döntések előkészítésében és meghozatalában, valamint a webes technológiák, szabványok és szolgáltatások fejlesztésében. Az előnyök nagy részét azonban csak akkor lehet kihasználni, ha az illető tag ténylegesen részt vesz a közös munkában, azaz a tagság a lehetőségek és jogok mellett kötelezettségeket és munkát is jelent.

A BME az első a hazai egyetemek közül, amely oktatási és kutatás-fejlesztési színvonalának növeléséhez a W3C-tagság nyújtotta lehetőségeket is ki akarja használni. A tagság létrejöttéhez

* az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék,
* az Elektronikai Technológia Tanszék,
* a Híradástechnikai Tanszék,
* a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék,
* a Számítástudományi és Információelméleti Tanszék,
* a Szociológia és Kommunikáció Tanszék, valamint
* a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

járultak hozzá, mert ezek a tanszékek a W3C tevékenységében részt kívánnak venni. Rajtuk kívül azonban a BME összes szervezeti egysége hozzáférhet azokhoz a tudnivalókhoz, amelyek a W3C-tagokat megilletik, sőt be is kapcsolódhatnak a W3C tevékenységébe. A Műegyetem képviselője a W3C Tanácsadói Testületében Hanák Péter.
Kulcsszavak: W3C k+f oktatás BME

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tévék titkos élete

A Samsung reprezentatív felmérése lerántja a leplet a tévék titkos életéről, kiderül, hogy mi történik egy átlagos készülékkel élete során, illetve, hogy mi lesz a sorsa, ha otthagy egy háztartást. A felmérésben résztvevők 97 százaléka rendelkezik televízióval, amelyből 75 százalék kettő vagy annál több készüléket tart az otthonában*. Azonban azt talán kevesen tudják, hogy milyen utat járnak be ezek az eszközök onnantól, hogy lekerülnek az áruházak polcairól, és otthonra lelnek a háztartásokban, végül pedig a televíziók örök körforgásának részeseivé válnak.

2020. október 24. 17:35

A The Super Engineer játék szórakoztatva tanítja a természettudományokat

Tény, hogy ma még a fizika, a kémia, a matematika, a biológia, vagy az informatika nem azok közé a tantárgyak közé tartozik, amelyeket a diákok többsége a kedvencek között említ. A „népszerűtlenségük” oka leginkább az iskolai tudásátadás módszereiben, technikáiban keresendő, miközben ma már az infokommunikációs fejlesztéseknek köszönhetően ezeket a tudományterületeket izgalmasan, érdekesen, és legfőképpen játékosan is be lehetne a fiataloknak mutatni. 

2020. október 24. 15:48

Hazánkban is elindult a Facebook új szolgáltatása

A következő napok során harmincegy európai országban, köztük Magyarországon is elindul a Facebook Társkereső szolgáltatása, amely tavaly szeptember óta húsz másik országban, többek közt az Egyesült Államokban volt elérhető. 

2020. október 24. 13:33

Lépj szintet a játékban az Oakley lencsékkel

Az Oakley speciális lencséket fejlesztett ki gamerek számára. A Prizm Gaming sorozat szemüvegei növelik a kontrasztot, segítik az éleslátást, és kékfény-szűrőjükkel csökkentik a szemek fáradását.

2020. október 24. 11:59

Black Friday 2020: a COVID sem áll az útjába

Rohamos léptekkel közeledik a 2020-as ünnepi időszak, így a Black Friday akciók is hamarosan lázba hozzák az arra nyitott közönséget. Míg tavaly csak minden 3. ember vásárolt valamilyen Black Friday akció keretében, idén, a COVID okozta gazdasági bizonytalanság ellenére ezt a lakosság fele tervezi. Ők azok, akik kifejezetten örülnek, hogy a bolti és az online akciók nem csak 1 napig tartanak, így biztosan nem maradnak le a kedvezményekről - derült ki a LogiNet és a Reacty Digital közös, 18-79 éveseket vizsgáló, reprezentatív felmérésből.

2020. október 24. 10:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás