Öt terabájtos merevlemezek néhány éven belül

Széll Zoltán, 2007. január 19. 20:20
A Fujitsu olyan kulcsjelentőségű technológiát fejlesztett, amely lehetővé teszi, hogy néhány éven belül a mainál négyszer nagyobb sűrűségű és ötször nagyobb kapacitású merevlemezes tárolókkal jelenjenek meg a piacon. Ha a kutatóknak sikerül átvinni az új technológiát a kereskedelmi termékbe, akkor néhány éven belül megjelenhetnek a piacon az 5TB-os, 3,5 hüvelykes asztali és az 1,5TB-os 2,5 hüvelykes noteszgép merevlemezes meghajtók.
A Fujitsu kibocsátotta az új technológia első részleteit. A világ egyik legnagyobb merevlemezes meghajtó gyártója bejelentette, hogy egy „mintázott média eszköz”-t készít, egydimenziós „nano-mélyedés tömb” mintával, mindössze 25nm nyomszélességgel. A Fujitsu azt nem hozta nyilvánosságra, hogy a ma használt merevlemezes meghajtók milyen nyomszélességet használnak. Az új technológia 1 Tbit/hüvelyk2 tárolási sűrűséget biztosít, ami a mai meghajtókénak többszöröse. Ez a sűrűség megfelel a merevlemezes meghajtó gyártók által megállapított „szuper-mágneses” korlátnak az elmúlt évben bevezetett függőleges mágnese rögzítési technológiához (PMR). Jelenleg a legmagasabb hivatalosan bejelentett tárolási sűrűség (Seagate) 421 Gbit/hüvelyk2. A legújabb elméleteket igazoló 1 Tbit/hüvelyk2 tárolási sűrűség 5TB kapacitású 3,5 hüvelykes asztali merevlemezes meghajtó, valamint 1,5TB kapacitású 2,5 hüvelykes és 500GB kapacitású 1,8 hüvelykes noteszgép meghajtók bevezetését teszi lehetővé néhány éven belül.

A kutatási programok mégis azt jelzik, hogy a mintázott média használatával 1 Tbit/hüvelyk2-nél nagyobb tárolási sűrűség is megvalósítható. A Houstoni Egyetem fizikusokból álló kutató-csapata bejelentette, hogy a mintázott média technológiával a tárolási sűrűség 20-40 Tbit/hüvelyk2 értékig növelhető.
Kulcsszavak: winchester Fujitsu

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Miért éri meg NVMe SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. 

2022. október 3. 15:01

A Dell Technologies és a VMware korszakalkotó megoldásokat vezet be

A Dell Technologies a VMware-rel közösen kifejlesztett új megoldásokat mutatott be, amelyek nagyobb fokú automatizálást és hatékonyságot biztosítanak a többfelhős és edge stratégiákat alkalmazó cégeknek. 

2022. október 2. 10:05

Kiberbűnözési toplista és útmutató rosszindulatú hackerek ellen

Az elmúlt napok hacker támadásai is bizonyították, hogy a kiberbűnözők a számítógépet fegyverként használják, amivel komoly károkat képesek okozni. A kiberbiztonsági szolgáltatásokat nyújtó, iparágvezető BlueVoyant szerint az internetes bűnözés öt legelterjedtebb típusa 2022-ben az adathalászat, a weboldal-hamisítás, a zsarolóvírusos támadás, a rosszindulatú szoftverek bevetése és az IoT hacking, vagyis a dolgok internetének feltörése. A vállalat nevében Csendes Balázs, a BlueVoyant kelet-közép-európai, valamint a közel-keleti térségekért felelős értékesítési igazgatója ad tanácsokat a hatékony védekezéshez.

2022. október 1. 14:35

Az ABB új kiberbiztonsági megoldást vezetett be

Az ABB bevezette az ABB Ability Cyber Security Workplace (CSWP) megoldását, mely úgy fokozza a kritikus ipari infrastruktúra védelmét, hogy az ABB-től és a harmadik féltől származó biztonsági megoldásokat egyetlen egyszerű, átfogó digitális platformba vonja össze. Azzal, hogy a kiberbiztonsági információk hozzáférhetőbbé és könnyebben kezelhetővé válnak, a mérnökök és az operátorok gyorsabban felismerhetik és orvosolhatják a problémákat, csökkentve ezzel a különböző kockázatoknak való kitettséget.

2022. szeptember 28. 13:58

Elméletben már zöldek vagyunk, a gyakorlatban viszont van hova fejlődni

Miközben „gondolati szinten” nagyon erős Magyarországon a környezettudatosság, a tettek szintjén már jóval árnyaltabb a kép – derül ki az Epson hazai internetezők körében végzett reprezentatív felméréséből. Ez a kettősség a veszélyes hulladékok kezelésében is megmutatkozik: bár a többség tisztában van vele, hova kell gyűjteni például a használt nyomtatópatronokat, csak minden ötödik megkérdezett használ háztartási vagy szelektív hulladéknak dedikált szemetest is erre a célra.

2022. szeptember 27. 21:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38