A jövő íróasztala

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 25. 10:03
A jövő íróasztala egy üveglap, amelyre képeket vetítenek - vagyis az íróasztal és a monitor különös keveréke.
A Bajor Közszolgálati Rádió és Televízió internetes portálján mutatja be Jeff Hann, a New York Egyetem kutatójának találmányát, a "multitouch" konzolt.

Egy ma használatos érintőképernyőhöz képest ez a technika egyidejűleg több emberi ujjat is képes felismerni. Ez nem csak azt jelenti, hogy ezáltal kényelmesebben, két kézzel lehet dolgozni, hanem azt is, hogy több ember képes használni a különleges íróasztalt, amelyen képeket és dokumentumokat lehet ujjainkkal ide-oda mozgatni.

Németországban a müncheni és a berlini egyetemen is építettek hasonló asztalokat, a bajorországi egyetemen Florian Echtler két üveglappból készítette el a maga változatát, az alsó tejüveg, a felső lap pedig plexi: az alsó üvegre vetítik a kívánt képet, a felső lemez regisztrálja az ujjak pozícióját.

A berlini íróasztalt két és félezer euróból készítette el két diák, mégpedig discjockeyk számára, akik filmmixeket is vetítenek a zene mellett. Ez lehetővé tenné azt is, hogy a valódi lemezek helyett virtuális korongokkal zsonglőrködjenek.

A müncheni műszaki egyetem egyik professzora úgy véli, hogy az új technológia megváltoztatja a csoportmunkát, a maihoz képest ez a fajta munkavégzés sokkal interaktívabb, és kevésbé hierarchizált lesz, mint most. A csoport tagjai ugyanis egyidejűleg használhatják a számítógépet, láthatják egymás munkáját, és továbbfejleszthetik az ötleteket - írta a bajor közszolgálati portál, s mindehhez mellékelte a linket, ahol a jövő  asztala megtekinthető: http://cs.nyu.edu/~jhan/ftirtouch/ .
Kulcsszavak: jövő

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április 5-én indul a ROAD MOVIE GUIDE – Tillával

Tavaly indult útjára a ROAD MOVIE sorozat, amely keretében a legnépszerűbb hazai előadók dalokkal és klipekkel mutatják be a számukra fontos városokat, tájakat. Az első öt dal mindegyike siker lett azóta. Ezekhez mind készült egy-egy önálló riportfilm is, amelyekben Tilla a zenekarokkal-előadókkal közösen mutatja be az érintett helyeket. A szobafogság idején itt az alkalom, hogy otthonunkból legalább virtuálisan körbejárjuk Magyarországot. A “ROAD MOVIE GUIDE Tillával” a Maradj Otthon! Fesztivál Facebook oldalán április 5-én 18 órakor a Bagossy Brothers Company-val indul és öt héten át vasárnaponként jelentkezik majd.

2020. április 3. 19:35

Indul a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL

Szinte az összes, jelentősebb hazai fesztivál, számos klub és igazán fontos koncerthelyszín közösen mozgósítja a hazai művészvilágot. Arra buzdítják a zenészeket, popsztárokat, előadókat, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a “MARADJ OTTHON!” kampányban. Közösen indítják el a virtuális “MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL”-t, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

2020. március 21. 19:05

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás