Közelebb az új vezeték nélküli szabványhoz

forrás Prim Online, 2007. január 28. 15:43
A D-Link Magyarország arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az IEEE 802.11n munkacsoport a héten elfogadta, és még januárban a teljes IEEE 802.11n bizottság elé bocsátja elfogadásra az új generációs vezeték nélküli szabvány legújabb, korábban 1.10 munkanéven futó verzióját, mely azonban a jelentős előrelépésnek köszönhetően a 2.0 számot kapta.
A korábban szemben álló felek, így az alacsonyabb energiafogyasztásért és VoIP funkciók integrálásáért lobbizó mobiltelefon- és kéziszámítógép-gyártók, a szabványt a hozzáférési pontokon túl terjeszteni kívánó szórakoztatóelektronikai gyártók, valamint a szabvány mielőbbi elfogadását ösztökélő nagy hálózati hardver- és chipsetgyártók végre egyezségre jutottak az e heti londoni megbeszéléseken.

„Az olyan úttörő gyártók, mint a D-Link számára a 2.0 verzió elfogadása, és annak – kisebb firmware frissítéssel elérhető – teljes kompatibilitása a már piacra dobott draft N termékekkel igazol minket. Piacra lépésünk óta hangsúlyozzuk, hogy bár az új generációs routerek és kártyák nem a véglegesen elfogadott szabványra épülnek, de nem várható jelentős változás a későbbiekben sem, így a most megvásárolt termékek hosszú távon is megőrzik értéküket” – mondta Élő András, a D-Link ügyvezetője. 

A 802.11n két legfontosabb előnye a gyorsabb adatátvitel (akár 120Mbps valós körülmények között is) és a jelenleg elérhetőnél akár másfélszer nagyobb lefedettség. További előny, hogy a több antennának köszönhetően képes összeilleszteni a jeltöredékeket, így számos olyan ponton is vezeték nélküli kapcsolat biztosítható, ahol eddig eltűnt a jel.

A legfontosabb változtatás a 40 MHz-es csatorna implementálása. Az eredeti terveket módosítva az új verzió képes a korábbi 2,4 GHz-es sávot használó eszközöket kezelni úgy, hogy két 20 MHz-es frekvenciát használ egymás mellett. Az új szabvány szerint a rendszer folyamatosan figyeli, vannak-e a környezetében olyan régebbi eszközök, melyek nem képesek kezelni a szélesebb sávszélességet. Ha talál ilyet, a 802.11n eszköz leszabályozza önmagát, és csak az egyik 20 MHz-es sávon küldi az adatokat. Minderre úgy képes, hogy a 802.11n MIMO technológiájának köszönhetően továbbra is 802.11n sebességet biztosít.

A másik jelentős változás szerint a 802.11n eszköz az adatküldés előtt ellenőrzi, hogy mindkét csatorna szabad-e. A harmadik fejlesztésnek köszönhetően a Bluetooth képes eszközök jelezhetik, hogy nem kívánnak 40 MHz-es módban adatot fogadni. Természetesen a Bluetooth-képes eszköznek egyben WLAN felülettel is kell rendelkeznie a jelzés küldésére – ilyen például az Apple iPhone.

Az új szabványnak megfelelően az 5 GHz-es sávon kommunikáló IEEE 802.11a eszközök is képesek kihasználni a teljes 40 MHz-es csatornát.

Bár a végleges szabvány egy lépéssel közelebb került az elfogadáshoz, még számos tennivaló vár a bizottságra. A 2.0 verzió elfogadása márciusra várható, a legújabb, véglegesítésre szánt 3.0 verzió pedig májusra várható. Amint a 3.0 tervezetet az IEEE tagok 75 százaléka elfogadja, a szabvány megindul a hivatalos véglegesítés útján.

"A dokumentáció jelenleg stabil. Amennyiben a 3.0 verzió is elfogadásra kerül, 2008 januárjában megindulhat a véglegesítési eljárás. Ez hosszú folyamat, így a publikálás dátuma várhatóan 2008 októbere lesz” – mondta Bill McFarland, a 802.11n munkacsoport egyik tagja.
Kulcsszavak: WLAN D-Link szabvány

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már applikációval is vehetünk 30 napos bérletet a Volánbusz járataira

2020. április 1-től már a 30 napos, teljes árú és kiemelten kedvezményes helyközi bérletek, valamint az országos besorolású távolsági járatok igénybe vételéhez szükséges kiegészítő jegyek is megvásárolhatók a nemrég bevezetett applikáción keresztül.

2020. április 1. 15:17

1GB helyett 1+99GB Hipernetet ad a Telenor egy ezresért

A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben felértékelődött a gondtalan nethozzáférés, legyen szó kapcsolattartástól, tanulásról vagy szórakozásról. A Telenor a kritikus helyzetben kedvezményesen szeretné biztosítani ügyfelei számára ehhez a feltételeket, így a márciusi ajándék 100GB adat után, április 1-től 1+99GB-ot nyújt kedvezményes áron, 1000 forintért. Az új Hipernet adatjegy további előnye, hogy akinek 100GB-nál is több adatra van szüksége, egy telefonszámhoz többször is megrendelheti az 1+99GB opciót ugyanezen az áron.

2020. április 1. 13:52

Már Kecskeméten is vásárolhatunk mobiljegyet

Korábbi teljes országos lefedési terveinek megfelelően vezeti be a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a közlekedési mobiljegyet, amelynek keretében 2020. március 31-vel a kecskeméti helyi közlekedésben is elérhetővé vált a virológiai kitettséget csökkentő készpénzmentes megoldás.

2020. március 31. 18:22

Elérhető a WHO és a Rakuten Viber interaktív, többnyelvű chatbotja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Rakuten Viber a mai napon bejelentette legújabb partnerségét - a COVID-19-ről szóló téves információk leküzdésére egy interaktív, többnyelvű chatbotot hoztak létre, amely világszerte elérhető. A bot célja a vírusról gyorsan terjedő hamis hírek és valótlan információk leküzdése.

2020. március 31. 15:38

Ingyenesen biztosítja háziorvosoknak videókonzultációs rendszerét egy hazai egészségügyi startup

Egyre jobban leterheli az alapellátó háziorvosokat is a kialakult járványügyi helyzet. A jelenleg hatályban lévő kijárási korlátozás figyelembevételével pedig tanácsos, hogy csak a legszükségesebb esetekben vegyünk igénybe személyesen egészségügyi ellátást.  Egy hazai egészségügyi startup ezért saját fejlesztésű rendszerén keresztül teszi elérhetővé a telefonos- és videókonzultációt, ráadásul a járványra való tekintettel a hazai háziorvosok és pácienseik számára most ingyenesen biztosítja a szolgáltatást. 

2020. március 31. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás