Az Adobe bemutatja a Photoshop Lightroom 1.0 verzióját

Kiss Ádám Zoltán, 2007. január 29. 18:16
Az Adobe Systems ma bejelentette, hogy már előrendelhető és várhatóan 2007. február közepén kerül forgalomba az Adobe Photoshop Lightroom 1.0 szoftver. A Photoshop Lightroom lehetővé teszi a professzionális fényképészek számára a digitális fényképek tömeges importját, kezelését és bemutatását.
Mivel az elmúlt 12 hónapban több mint 500 000 fényképész vett részt a nyilvános béta programban, a Photoshop Lightroom olyan innovatív jellemzőkben bővelkedik, amelyek korszerűsítik a digitális fényképészeti munkafolyamatokat. Az első hónapokra korlátozott bevezető időszakban az Adobe 199 dolláros különleges bevezető áron kínálja a Photoshop Lightroom programot. A Photoshop Lightroom később 299 dolláros kalkulált fogyasztói áron lesz majd kapható.

A Lightroom továbbfejlesztett jellemzői

A Photoshop Lightroom a 4.1 béta verzió óta új funkciókat tartalmaz a jelentősen megváltozott Library (Könyvtár) és a Develop (Előhívás) modulokban, amelyeket a továbbfejlesztett Slideshow (Prezentáció),  Print (Nyomtatás) és Web komponensek egészítik ki. A Library modulban új, továbbfejlesztett kulcsszó eszközök segítik a fényképészeket a hatalmas kollekciók szűrésében, a javított import panel rugalmasabb fájlkezelése pedig a fájl helyének meghatározásánál biztosít nagyobb lehetőségeket. Jobb rangsoroló és minősítő rendszerével az új Key Metadata Browser gyors hozzáférést biztosít az alapinformációs címkékhez, valamint egy olyan színcímkéket és válogató/selejtező rendszert is tartalmaz, amely minden eddiginél gyorsabban leválogatja és megtalálja a fényképeket. A Develop modul Virtual Copies és a Snapshot újdonságaival ugyanannak a képnek több változata jeleníthető meg, így a felhasználók számára a legjobb lehetőségeket biztosítja anélkül, hogy belezavarodnának a fizikai verziók külön történő elmentésébe.
A kibővített eszközök közé tartoznak még a színárnyalatot, telítettséget és fénysűrűséget javító funkciók. A klónozás és retusálás jellemzők felülírás nélküli egy vagy több képen megszüntetik az érzékelő által okozott zavarokat.

Kiváló minőségű nyersfeldolgozás

A Photoshop Lightroom az Adobe Camera Raw technológiára épít, és a JPEG és a TIFF mellett több mint 150 natív nyersfájlformátumot támogat, így egyetlen munkafolyamatban teszi lehetővé a nyerskonverzió elvégzését. A támogatott legújabb fényképezőgép típusok közé tartozik a Nikon D40 és D80 és a Pentax K10D. Importnál lehetőség van a fájlok átkonvertálására digitális negatív specifikációba (DNG), vagy azok átnevezésére és mappák vagy dátum szerint történő szétválogatására. A DNG a munkafolyamat és archiválás problémáinak megoldása érdekében egy univerzális fájlformátum előállítására irányuló iparági szintű kezdeményezés. Célja az, hogy megszüntesse az új fényképezőgépek befogadása előtt álló akadályokat, miközben a professzionális fényképészek számára lehetővé teszi, hogy a digitális képalkotó technológia fejlődésével felvételeik biztonságosan archiváltak és hozzáférhetők maradjanak.

Árak és beszerzési lehetőségek

Az Adobe Photoshop Lightroom 2007. február közepén kerül forgalomba és 199 dolláros különleges bevezető áron már előrendelhető az Adobe áruházában a www.adobe.com/store címen. A 100 dolláros engedményt 2007. április 30-ig minden ügyfél igénybe veheti. A Photoshop Lightroom később 299 dolláros kalkulált fogyasztói áron lesz majd kapható. Ajánlott rendszerigény: Macintosh OSX 10.4.3, 1 GHz-es PowerPC G4 processzor vagy Microsoft Windows XP SP2, Intel Pentium 4 processzor és 768 MB RAM, illetve 1024x768 felbontású képernyő. Az Adobe Photoshop Lightroom egy univerzális bináris alkalmazás, amely alapból fut majd a PowerPC és az új Intel alapú Macintosh rendszereken.

A Photoshop Lightroom 1.0 bejelentése a Lightroom béta program hivatalos végét jelenti. A Lightroom béta felhasználók 2007. február 28-ig, annak lejártáig férnek hozzá a programhoz.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vékonykliens munkaállomásokkal támogatja a Delta Technologies a debreceni szakemberképzést

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Delta Technologies Nyrt. kiemelt figyelmet fordít az oktatási intézmények digitális felzárkóztatására. Ezen törekvés mentén a társaság leányvállalata, a Delta Systems Kft. a Delta Informatika Zrt-vel közösen összesen 1 000 darab vékonykliens munkaállomással járult hozzá a Debreceni Szakképzési Centrum eszközparkjának fejlesztéséhez.

2021. november 29. 12:20

Új notebookot hozott Magyarországra a HUAWEI

Megérkezett a legújabb HUAWEI notebook a magyar piacra. A prémium kialakítású MateBook 14-et nagy sebességű SSD-meghajtóval, Intel Core i5-1135G7 processzorral és Shark fin hűtőrendszerrel szerelték fel. A FullView képernyő 90 százalékos képernyő-test arányt biztosít. A HUAWEI MateBook 14 egyetlen töltéssel egy teljes napig használható, köszönhetően nagy kapacitású 56 Wh-s akkumulátornak. A notebookot kifejezetten arra tervezték, hogy könnyedén együttműködjön más eszközökkel, és munkára, valamint szórakozásra egyaránt alkalmas. 

2021. november 29. 11:07

Védelem a készülék minden szintjén

A megkérdezett magyarok közel 85 százaléka internetezik naponta*, a folyamatosan az online közegben mozgó felhasználókat pedig számos biztonsági fenyegetés veszélyeztetheti. Kevesen tudják, hogy a malware-ek vagy más vírusok akár hetekig észrevétlenek maradhatnak a hagyományos védelemmel ellátott eszközökön. 

2021. november 28. 17:59

Bemutatjuk az új XPS asztali számítógépet

A Dell Technologies bemutatta legújabb XPS asztali számítógépét, amely számos új teljesítménynövelő technológiát és erősebb hűtési megoldást tartalmaz, illetve elődjénél csaknem 42 százalékkal nagyobb. Az eddigi legerősebb XPS asztali modellt visszafogott, minimalista váz jellemzi, miközben kiemelkedő teljesítményt nyújt a kreatív szakembereknek és a játékosoknak.

2021. november 28. 14:11

A piaci szereplők együttműködése gyorsíthatja az 5G elterjedését

A felhasználóknak egyelőre nem sürgős átállni az 5G-s technológiára – derül ki a Deloitte felméréséből. Egyfelől elégedettek aktuális szolgáltatójukkal, másfelől egyelőre várat magára az 5G legizgalmasabb aspektusai és az ezek által tökéletesedő alkalmazási lehetőségek széleskörű elterjedése. Ezek közé tartozik az önvezető autó, a távolról elvégezhető műtét, a drónos kiszállítás vagy a virtuális edzés.

2021. november 28. 12:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59