Kereskedelmi banki ügyvitel Microsoft Dynamics AX-en

forrás Prim Online, 2007. január 30. 12:04
Az XAPT Hungary Kft. kapott megbízást az MKB Bank Nyrt.-nél a szoros versenyben kiválasztott Microsoft Dynamics AX megvalósítására. A több fázisban, 2007-re és 2008-ra bevezetendő integrált vállalatirányítási rendszer a meglevő banki számlavezető és adattárház megoldásokhoz kapcsolódva biztosítja a bank és leányvállalatai főkönyvi rendszerét, illetve átfogja a teljes belső ügyvitelt.
Az MKB, ügyviteli rendszereinek korszerűsítésére egy alapos kiválasztási folyamat keretében, felkereste a hazai ERP piac neves és komoly reputációval rendelkező szereplőit. A nyertes szállító kiválasztása során számos szakmai és informatikai szempontot kellett figyelembe venni. A megmérettetésből a három, utolsó körig versenyben maradt pályázó közül a Microsoft Dynamics AX rendszer és megoldásszállítóként az XAPT Hungary került ki győztesen.

A Dynamics AX rendszer az MKB Bank, valamint többségi tulajdonában álló (például befektetési alapkezelő, beszerzési, készletezési) leányvállalatai teljes pénzügyi-ügyviteli rendszerét fogja adni. A banki belső folyamatok továbbra is a meglevő számlavezető és adattárház rendszerekben zajlanak majd, de minden más funkciót, így a főkönyvi rendszert, pénzügyi területet, a beszerzést, készletkezelést, értékesítést, tárgyi eszköz gazdálkodást átveszi a Dynamics AX. A projekt során nagy jelentőséget kap egy kontrolling rendszer kiépítése, amelynek segítségével tovább növelhető a folyamatok hatékonysága. Az MKB 2006-ban kötött szerződést az XAPT Hungary-vel a licencszállításra és a bevezetési feladatokra. Elkészültek a működési koncepció és a részletes tervek, amelyek szerint 2007 áprilisára megtörténik Dynamics AX első, míg júliusára a második fázisának bevezetése. Először a kritikus területeken (például pénzügy, kontrolling), később a főkönyv területén történik meg a jelenlegi rendszerek kiváltása. 2007 második felében és 2008 elején kerül sor a harmadik fázisra, amelynek keretében a tárgyi eszköz nyilvántartás, a beruházás-menedzsment és a HR feladatok implementálása történik meg.

A bank számára a legfontosabb szempont az volt, hogy a rendszer kompromisszumok nélkül nyújtsa az elvárt funkcionalitást. Kiemelt szerepet kapott a banki számlavezető és adattárház rendszerekkel való precíz és biztonságos kapcsolódás, hiszen Microsoft Dynamics AX-ben készül a főkönyv is. A rendszernek ugyanakkor jól le kell fednie a jelenlegi ügyviteli folyamatokat, és fel kell készülnie az ügyvitelt érintő esetleges módosítási igényekre is. Ez a rugalmasság – amelyet más nagy rendszerek nem biztosítanak – fontos szerepet játszott a Microsoft Dynamics AX melletti döntésben.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Top 10 trend 2023-ban a bankszektorban

A már jól ismert folyamatok és a legújabb innovációk együttesen alakítják át a bankok működését. Az elmúlt 17 év alacsony kamatlábai megdöntötték az iparág alapvető egyenletét – miszerint a betétek mozgatják a hitelezést. Ebben az időszakban a pénz nagyon keveset ért a bankok számára – gyakorlatilag ingyen volt –, így elsősorban olyan termékekre fókuszáltak, amelyek továbbra is díjbevételt termeltek. Ezzel egyidejűleg megjelentek a fintech innovátorok is, akik a pénzügyi megtérülés helyett a volumenre koncentráltak. 

2023. február 3. 18:42

Nehéz felmérni a vállalatok zöld törekvéseinek valós értékét

A piaci szereplők számára egyre fontosabbá válik, hogy elérjék a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény szerint 2050-re kitűzött nettó nulla kibocsátást. Ennek megfelelően a vállalatok mind gyakrabban kommunikálnak a szénsemlegesség eléréséhez kapcsolódó terveikről, vállalásaikat viszont gyakran kevés releváns adat birtokában teszik. A zéró kibocsátással kapcsolatos költéseik mértékét nehezen látják át, a cél eléréséhez szükséges beruházásokra pedig a legtöbb cégnek közel sincs elegendő erőforrása. A bizonytalan gazdasági környezet és az emiatt gyakoribbá váló rövid távú döntések pedig további akadályokat jelentenek a vállalatoknak a hosszú távú eredmény elérésében – derül ki a Baker McKenzie friss, 1000 vezető bevonásával készült nemzetközi felméréséből.

2023. február 3. 15:33

Megérkezett az első Apple Premium Partner üzlet Magyarországra

Az iSTYLE első Apple Premium Partner üzlete várja vásárlóit a budapesti Árkád bevásárlóközpontban. A közép-kelet-európai régió második Apple Premium Partner márkaboltja az ikonikus Apple Store vásárlási élményét hozza el, és az ügyfélkiszolgálás teljesen új szintjét képviseli. Az új koncepció alapján megújult üzlet a korábbinál nagyobb területen és számos újdonsággal várja az Apple rajongókat.

2023. február 3. 14:06

Magyar startupok jelentkezését is várja Bécs

A Bécsi Gazdasági Ügynökség idén is meghirdette Vienna Startup Package nevű programját, amelynek keretében a kiválasztott startupok egy hónapon át ingyen ismerkedhetnek az osztrák főváros startup ökoszisztémájával, kapcsolatokat építhetnek és üzleti tanácsadáson vehetnek részt. 

2023. február 3. 09:57

A Chameleon Smart Home a BÉT Xtend piac új belépője

2023-ban első alkalommal szólalt meg a Budapesti Értéktőzsde ikonikus csengője – a BÉT a mai napon az okosotthon-rendszerek fejlesztésével foglalkozó, a tavalyi évben Európában és Kanadában is terjeszkedő Chameleon Smart Home Nyrt.-t köszöntötte középvállalati platformján, a BÉT Xtenden. A Chameleon a sikeres tőzsdei bevezetés érdekében a BÉT középvállalati szolgáltatás-palettájának részét képező, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Programhoz is csatlakozott 2022 első felében. Az év második belépését jelző csengetés egyúttal előrejelzi, hogy az Xtend piac tavaly látott, dinamikus növekedése 2023-ban hasonló ütemben folytatódhat.

2023. február 2. 18:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46