Az új generációs Intel mobil platform részletei

Széll Zoltán, 2007. február 3. 16:21
Az Intel a második negyedévben vezeti be a mobil ’Santa Rosa’ platformot, amely a Centrino noteszgépekhez a Napa utódja. A lapkagyártó óriás már hosszú ideje dolgozik partnereivel a kisebb, könnyebb és hatékonyabb számítógépek fejlesztésén. Az új fejlesztéseken alapuló masinák jelentős része otthoni használatra készül. Az Intel mobil úti-térképén látható, hogy a Santa Rosa platformot 2008. második negyedévben egy következő generációs új platform követi.
A következő generációs mobil platform kódneve ’Montevina’, amely a Santa Rosa platformra épül és több elemét - kis méretek, sokkal hatékonyabb layout, minimum a DX9 integrált grafika támogatása, HDCP titkosítás, népszerű digitális kimenetek (HDMI, DVI, UDI), HD DVD és kék-lézer támogatás, Robson szilárdtest technológia -  átveszi és újakkal kombinálja.

A Montevina új lapkakészleteket – fedőnevük: Cantiga GM és PM – tartalmaz. Ezek helyettesítik a Crestline kódnevű eszközt, amelyen az Intel 965 lapkakészlet család alapul. A Montevina platformmal együtt kerül bevezetésre az ICH9M vagy ICH9 Enhanced lapka, amely a Santa Rosa által használt ICH8M lapkát helyettesíti majd.

 Az Intel a Montevina platformhoz néhány új jellemzőt is bevezet. Ilyen például a VT technológia és az ’Intel Trusted Execution’ technológia. A platform komponense még a Robson 2.0 technológia is, amely megengedi a nagy sebességű szilárdtest flash memória használatát az operációs rendszer betöltéséhez. A Robson 2.0 technológiát a Microsoft a Windows Vista operációs rendszerben támogatja. Az Intel az asztali platformokhoz is bevezet egy hasonló technológiát, amelynek kódneve ’Snowgrass’

 A Santa Rosa a Core 2 Duo processzorokat, míg a Montevina 2007 év második felében és 2008. első felében érkező 45nm-es mobil Penryn lapkákat használja. A Penryn a Conroe 45nm-es (méretcsökkentett) változata. Az Intel azt reméli, hogy 2008. második felében már minden platform 45nm-es processzorokat használ.

 A Montevina alapú platformok jellemzője még – a már szabvány – gigabit Ethernet és az Intel AMT 4.0 technológia. Az AMT az IT menedzsereknek megengedi, hogy távolról megváltoztassák a számítógépek beállítását és aktualizálják jellemzőiket (pl.: firmware).

Kulcsszavak: notebook chipkészlet Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50