Az új generációs Intel mobil platform részletei

Széll Zoltán, 2007. február 3. 16:21
Az Intel a második negyedévben vezeti be a mobil ’Santa Rosa’ platformot, amely a Centrino noteszgépekhez a Napa utódja. A lapkagyártó óriás már hosszú ideje dolgozik partnereivel a kisebb, könnyebb és hatékonyabb számítógépek fejlesztésén. Az új fejlesztéseken alapuló masinák jelentős része otthoni használatra készül. Az Intel mobil úti-térképén látható, hogy a Santa Rosa platformot 2008. második negyedévben egy következő generációs új platform követi.
A következő generációs mobil platform kódneve ’Montevina’, amely a Santa Rosa platformra épül és több elemét - kis méretek, sokkal hatékonyabb layout, minimum a DX9 integrált grafika támogatása, HDCP titkosítás, népszerű digitális kimenetek (HDMI, DVI, UDI), HD DVD és kék-lézer támogatás, Robson szilárdtest technológia -  átveszi és újakkal kombinálja.

A Montevina új lapkakészleteket – fedőnevük: Cantiga GM és PM – tartalmaz. Ezek helyettesítik a Crestline kódnevű eszközt, amelyen az Intel 965 lapkakészlet család alapul. A Montevina platformmal együtt kerül bevezetésre az ICH9M vagy ICH9 Enhanced lapka, amely a Santa Rosa által használt ICH8M lapkát helyettesíti majd.

 Az Intel a Montevina platformhoz néhány új jellemzőt is bevezet. Ilyen például a VT technológia és az ’Intel Trusted Execution’ technológia. A platform komponense még a Robson 2.0 technológia is, amely megengedi a nagy sebességű szilárdtest flash memória használatát az operációs rendszer betöltéséhez. A Robson 2.0 technológiát a Microsoft a Windows Vista operációs rendszerben támogatja. Az Intel az asztali platformokhoz is bevezet egy hasonló technológiát, amelynek kódneve ’Snowgrass’

 A Santa Rosa a Core 2 Duo processzorokat, míg a Montevina 2007 év második felében és 2008. első felében érkező 45nm-es mobil Penryn lapkákat használja. A Penryn a Conroe 45nm-es (méretcsökkentett) változata. Az Intel azt reméli, hogy 2008. második felében már minden platform 45nm-es processzorokat használ.

 A Montevina alapú platformok jellemzője még – a már szabvány – gigabit Ethernet és az Intel AMT 4.0 technológia. Az AMT az IT menedzsereknek megengedi, hogy távolról megváltoztassák a számítógépek beállítását és aktualizálják jellemzőiket (pl.: firmware).

Kulcsszavak: notebook chipkészlet Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08