A Microsoft kiadja az ODF konvertert

Milkovits Gábor, 2007. február 3. 19:05
A Microsoft hivatalos közleménye szerint péntektől ingyenesen letölthető az a szoftver, amely lehetővé teszi ODF dokumentumok Word szövegszerkesztővel való kezelését.
A http://sourceforge.net/projects/odf-converter oldalról letölthető alkalmazás első eleme arra szolgál, hogy a Word 2007-tel a felhasználók közvetlenül ODF (Open Document) dokumentumokat nyithassanak meg, illetve ODF formátumban is elmenthessék a Word 2007-tel késztett tartalmakat. A Microsoft és a vele a programban együttműködő fejlesztők a jövőben egyéb komponenseket is ki szeretnének adni, amelyek a Cnet értesülései szerint az Office 2003 és Office XP verziókkal is együttműködnének. Ez utóbbi azt feltételezi, hogy a konvertálás nemcsak az Office 2007 által preferált Office Open XML (OOXML) és ODF, hanem az ODF és a régebbi MS Office dokumentum-formátumok között is működne.

Ugyanaz a Microsofttal partneri viszonyban álló munkacsoport jelenleg dolgozik az Excel és PowerPoint, valamint a megfelelő ODF táblázatkezelő és prezentációs alkalmazások közötti átjárhatóság és együttműködés kialakításán is. Ezek a programok az év vége felé lesznek elérhetők. Fontos megjegyezni, hogy ezek a Microsoft által támogatott projektek nyílt forráskódú alapokon működnek, azaz a szoftverek alapkódjai bárki által szabadon felhasználhatók és továbbfejleszthetők.

A konvertáló szoftver kiadása egyáltalán nem jelenti azt, hogy elcsitult volna a rivalizálás a Microsoft és az ODF-et támogató cégek, így az IBM, a Novell, és a Sun között. A Microsoft például már szabványosíttatta az OOXML-t az Ecma International-nél, ám az IBM ellenük szavazott, és igyekszik megakadályozni az ISO minősítés megadását is. Szerintük a produktív szoftverek terén is egységes és nyílt forráskódú szabványra lenne szükség, valószínű azonban, hogy inkább az egymás mellett létező formátumok megmaradásával kell számolni a belátható jövőben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás