A Microsoft kiadja az ODF konvertert

Milkovits Gábor, 2007. február 3. 19:05
A Microsoft hivatalos közleménye szerint péntektől ingyenesen letölthető az a szoftver, amely lehetővé teszi ODF dokumentumok Word szövegszerkesztővel való kezelését.
A http://sourceforge.net/projects/odf-converter oldalról letölthető alkalmazás első eleme arra szolgál, hogy a Word 2007-tel a felhasználók közvetlenül ODF (Open Document) dokumentumokat nyithassanak meg, illetve ODF formátumban is elmenthessék a Word 2007-tel késztett tartalmakat. A Microsoft és a vele a programban együttműködő fejlesztők a jövőben egyéb komponenseket is ki szeretnének adni, amelyek a Cnet értesülései szerint az Office 2003 és Office XP verziókkal is együttműködnének. Ez utóbbi azt feltételezi, hogy a konvertálás nemcsak az Office 2007 által preferált Office Open XML (OOXML) és ODF, hanem az ODF és a régebbi MS Office dokumentum-formátumok között is működne.

Ugyanaz a Microsofttal partneri viszonyban álló munkacsoport jelenleg dolgozik az Excel és PowerPoint, valamint a megfelelő ODF táblázatkezelő és prezentációs alkalmazások közötti átjárhatóság és együttműködés kialakításán is. Ezek a programok az év vége felé lesznek elérhetők. Fontos megjegyezni, hogy ezek a Microsoft által támogatott projektek nyílt forráskódú alapokon működnek, azaz a szoftverek alapkódjai bárki által szabadon felhasználhatók és továbbfejleszthetők.

A konvertáló szoftver kiadása egyáltalán nem jelenti azt, hogy elcsitult volna a rivalizálás a Microsoft és az ODF-et támogató cégek, így az IBM, a Novell, és a Sun között. A Microsoft például már szabványosíttatta az OOXML-t az Ecma International-nél, ám az IBM ellenük szavazott, és igyekszik megakadályozni az ISO minősítés megadását is. Szerintük a produktív szoftverek terén is egységes és nyílt forráskódú szabványra lenne szükség, valószínű azonban, hogy inkább az egymás mellett létező formátumok megmaradásával kell számolni a belátható jövőben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09