Mozgással irányított számítógép

MTI Sajtóadatbank, 2007. február 14. 10:39
A bonni egyetem kutatói képesek kézmozdulatokkal irányítani számítógépeket: a rendkívül gyors és hatékony módszer, gyermek- és felnőttkézzel egyaránt működik, s az eljárás forradalmasíthatja az úgynevezett 3D-s (háromdimenziós) felhasználásokat - adta hírül a Die Welt című hamburgi napilap internetes kiadásában.
A bonni egyetem komputergrafikai munkacsoportjában handtrackingnek nevezik az eljárást: három kamera követi az ember ujját, egy számítógép pedig a mozgásokat parancsokra fordítja le. "Az egész nagyon precízen, gyorsan és intuitív módon működik" - nyilatkozta Marcus Schlattmann, a projekt vezetője.

Egy bemutató során virtuális repülést hajtottak végre: kézmozdulatokkal vezéreltek az Alpok fölött egy virtuális repülőgépet. Az eljáráshoz háromdimenziós szemüveget használnak, amely által térbeli elhelyezést kapnak a képek. 

Kahlesz Ferenc, a bonni egyetem másik kutatója elmondta: az eljárás különlegessége, hogy külső segédeszköz nélkül képes működni. Eddig ahhoz, hogy a kézmozdulatokat valós időben, nagy pontossággal követni tudja a számítógép, legalább az ujjat be kellett színezni, hogy a szoftver könnyebben tájékozódjon, vagy pedig egy úgynevezett adatkesztyűre volt szükség, amely rádiójelek vagy kábel segítségével tájékoztatta a számítógépet a kéz állásáról. A bonni eljárás viszont rugalmasabb, mindegy, hogy egy gyerek keze, vagy egy kőműves tenyere, a kamerák pontosan felismerik, milyen irányba mutat a felhasználó, és hogyan tartja a kezét.

A legtöbb számítási feladatot a grafikus kártya végzi, amely szintén nem különleges modell, mert hasonlókat szerelnek be az otthoni használatra szánt gyors számítógépekbe.

További előny, hogy az eljárást nem kell külön telepíteni, ahogy a kéz a kamerák látókörébe kerül, a tracking - követő - szoftver bekapcsol, noha más eljárásoknál a felhasználót felszólítják arra, hogy a kezét egy meghatározott helyzetben tegye egy adott helyre.

Az új módszert egyébként nem elsősorban játékok céljára szánták, még akkor sem, ha általa a Playstation vagy az X-box az eddigieknél sokkal intuitívabb módon irányítható. A kutatást egy európai uniós projekt keretében végzik Bonnban, amelynek az a célja, hogy lehetőség szerint természetes kapcsolatteremtést hozzanak létre ember és gép között.

Az ilyen és hasonló módszerek például a gyógyításban lehetnek nagyon hasznosak, így a komputertomográfia területén. A grafikus programok részletes háromdimenziós képeket állítanak elő a beérkezett adattömegekből, és a szoftver segítségével lehetővé válik, hogy az agyban egy daganathoz navigáljon az orvos, minden szemszögből megnézze és kitakarja a környező szövetet, amely zavarja a látást, s az új eljárással jóval egyszerűbb és természetesebb a művelet, mint egy hagyományos egérrel - idézte a Die Welt online kiadásában a bonni szakértőket.
Kulcsszavak: jövő

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes 100 perc a kiemelten veszélyeztetett korosztály számára a Vodafone-tól

A Vodafone Magyarország szeretné ügyfeleit támogatni a koronavírus miatt kialakult helyzetben, ennek részeként a leginkább veszélyeztetett korosztály számára, a 65 éves és annál idősebb, feltöltőkártyás ügyfeleinek plusz 100 perc díjmentes lebeszélhetőséget biztosít. A szolgáltató április 6-án éjféltől minden érintett ügyfele számára automatikusan aktiválja a kedvezményt. Kifejezetten ennek a korosztálynak segít a feltöltőkártyás adategyeztetési kötelezettség felfüggesztése is, amit már márciustól megszüntetett a Vodafone Magyarország.

2020. április 5. 12:36

Hogyan védekezzünk adatvédelmi visszaélések ellen otthoni munkavégzés idején?

A vállalkozások jelentős része az elmúlt hetekben kénytelen volt otthoni munkavégzésre átállni. Az ezzel együttjáró kommunikációs problémákat ráadásul sok esetben eddig nem használt új technológia alkalmazásával tudták csak megoldani. A home office és az új megoldások használata azonban olyan információbiztonsági és adatvédelmi kockázatokkal járnak, amelyekre a cégek nem biztos, hogy felkészültek. A Deloitte szakértői segítségként összegyűjtötték, melyik a tíz legfenyegetőbb sérülékenység és hogyan lehet elkerülni a bajt?

2020. április 5. 12:35

Az új egyensúlymutatvány: távmunka kiberbiztonsági kockázatok nélkül

A koronavírus-világjárvány soha nem látott mértékben teszi próbára, milyen mértékben képesek a modern és rugalmas munkavégzési módszerek biztosítani a felhasználók számára a tér- és időbeli korlátoktól mentes, tetszőleges eszközön történő, produktív hozzáférést. Napjaink nagyvállalati mobiltechnológiáival a dolgozók távolról csatlakozhatnak a munkájukhoz szükséges adatokhoz és erőforrásokhoz – amikor és amilyen eszközön éppen szeretnének.

2020. április 5. 10:21

Tízezer könyvvel támogatja a Libri a Kórházszövetséget

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. szeretne segíteni azoknak az egészségügyi dolgozóknak és betegeknek, akik a koronavírus idejére karanténba szorultak. A Libri a Magyar Kórházszövetségen keresztül 13 budapesti kórházba juttatja el könyvadományait. 

2020. április 4. 13:57

Így dolgozik egy értékesítő csapat a koronavírus idején

Hogyan tartható a lélek koronavírus-járvány idején a több száz fős értékesítő csapatban, akik nap mint nap az üzletekben teljesítenek szolgálatot, napi kapcsolatban az ügyfelekkel, akik számítanak a segítségükre, mert a biznisznek mennie kell tovább? Telenor-szubjektív a frontvonalból Oláh Gábor lakossági értékesítési igazgatóval kihívásokról, vezetői támogatásról, motivációról és összetartásról. 

2020. április 4. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás