Melyik ISO a jó ISO?

Széles Csongor, 2007. február 14. 12:15
Milyen ISO értékeket válasszunk? Az ISO értékek megváltoztatásával a fényképezőgépünk szenzorának a fényre való érzékenységét változtatjuk meg. Minél kisseb az ISO értéke, annál kevésbé érzékeny a fényre a szenzor, ennek megfelelően pedig minél nagyobb az ISO értéke, annál kevesebb fényre lesz szüksége a szenzornak a kép megalkotásához.
Az ISO érték módosítása akkor jön kapóra, amikor különböző fényviszonyok között fotózunk, vagyis amikor kevés a fény és nem vakuzhatunk, akkor kell magasabb ISO-t választani. Ez mind szép és jó, de mindennek ára is van: a magasabb ISO-nak köszönhetően a képzaj is megnő, szemcsésedik a kép. A képzajt fényképezőgépünk monitorján valószínűleg nem fogjuk látni, de miután a számítógépre másoltuk a fényképeket, rögtön szembetűnik. Az alábbi két kép az ISO értékeket leszámítva azonos beállítással készült. Figyeljük meg a magasabb ISO érték mellett fellépő zajosodást.Ha minőségre vágyunk, szóba sem jöhetnek a zajos, elkent felvételek. Egyértelműbb nem is lehet a megoldás: a zajosodás elkerülésére így a lehető legalacsonyabb ISO értékekkel kell fotóznunk. Természetesen gyenge fényben ezt a legtöbbször nem tehetjük meg - hacsak nincs nálunk állvány.

Felsoroltunk néhány kérdést, amit az amatőr fotósnak meg kell kérdeznie magától, mielőtt az ISO-beállításokhoz nyúlna:

  • Kézben tartom-e a gépet? - ha állványt használunk, akkor jobb minőséget érhetünk el, ha nagyobb záridőt választunk. Ha nincs állványunk, akkor a bemozdulás elkerülése végett válasszunk magasabb ISO értéket.
  • Mozgó témát fotózunk? - ha a téma mozdulatlan (pl. csendélet) és állványunk is van, akkor szintén alacsonyabb ISO-val és hosszabb záridővel fényképezzünk. Gyorsan mozgó témánál a megvilágítás és a kívánt hatás függvényében válasszunk nagyobb ISO-t és rövidebb záridőt.
  • Nagy mélységélességre van szükség? - ha nincs, akkor nagyobb blendével fotózzunk, ez szintén lehetővé teszi, hogy kisebb ISO mellet készítsük el felvételeinket.
  • Használhatok mesterséges fényt? - alacsonyabb ISO értékeket állíthatunk be ha van lehetőség a vak használatára, vagy ha csak felkacsolhatjuk a lámpát a szobában.
  • Hasznomra válik a kép szemcsézettsége? - esetenként egy-egy fotó jobban néz ki, ha kissé szemcsézettebb. Sok olyan fotós van, aki a hangulat és atmoszféra visszaadására tudatosan használ magasabb ISO-t vagy érzékenyebb filmet.
  • Mekkora nagyítást akarok? - miért nem látszik a fényképezőgép LCD-jén a képzaj? Mert a képernyő kicsi, vagyis a képbe sűrített pixelek is összezsugorodnak, így a zaj nehezebben kivehető. Ám amikor nagyítani szeretnénk a képet a pixelek, képpontok is megnőnek, azaz a képzaj is sokkal szembetűnőbb lesz, esetenként el is ronthatja az esztétikai élményt. Ha nagyítani akarunk, akkor válasszuk a lehető legkisebb ISO értéket.

Ne felejtsük el, hogy az ISO-t csak manuális vagy félmanuális módban állíthatjuk, ha Auto álláson hagyjuk a fényképezőgépet, akkor a fényképezőgép egyedül dönt az optimális expozíció felől, ami nem minden esetben hozza meg a kívánt eredményt.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a fényképezés előtt nem ellenőrzik a gépen beállított ISO értéket, és csalódottan veszik észre, hogy szarvashibát követtek el. Nincs annál rosszabb érzés, mint észrevenni, hogy két óra alatt összefotózott anyag használhatatlan, mert a vélt ISO 100 helyett ISO 1600-zal fényképeztünk.

Az a cél, hogy ösztönössé váljon bennünk a fényképezőgép beállításainak ellenőrzése. A fényképezés befejeztével állítsuk vissza ISO 100-ra a gépet. Így nem érhet kellemetlen meglepetés!
Kulcsszavak: fotó ISO

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kihirdették az idei Sony World Photography Awards győzteseit

A World Photography Organisation bejelentette a rangos Sony World Photography Awards 2021-es győzteseit. Az év fotósa címet és a vele járó 25 000 dolláros pénzjutalmat, valamint a Sony digitális képalkotó készletét a tekintélyes dokumentarista, Craig Easton (Egyesült Királyság) nyerte a Bank Top című sorozatáért. Kihirdetik továbbá a tíz kategória győztesét, valamint a professzionális verseny 2. és 3. helyezettei mellett a Nyílt, a Diák és az Ifjúsági verseny összesített nyerteseit is.

2021. április 20. 20:12

A Sony három új nagyteljesítményű G objektívvel bővíti full-frame kínálatát

A Sony három kiemelkedő G objektívvel bővítette lenyűgöző E-mount sorozatát: megérkeztek az FE 50mm F2.5 G (SEL50F25G), az FE 40mm F2.5 G (SEL40F25G) és az FE 24mm F2.8 G (SEL24F28G) modellek. Mindhárom objektív lenyűgöző képminőséget és gyönyörű bokeh effektet biztosít, könnyű és kompakt kivitelben. Tökéletes azon fotósok és videósok számára, akik a lehengerlő felvételeket és az egyszerű hordozhatóságot részesítik előnyben. 

2021. március 24. 16:37

Kiváló felbontás, kifejező bokeh hatás és nagy teljesítményű autofókusz a Sony-tól

A Sony bemutatta G Master full-frame objektív termékcsaládjának legújabb darabját. Az FE 50mm F1.2 GM objektív (SEL50F12GM modell) a Sony G Master szériájához méltó módon kiváló felbontást és kifejező bokeh hatást biztosít, valamint az iparág vezető AF (autofókusz) képességeinek professzionális irányítását és megbízhatóságát ötvözi kompakt és könnyű kialakításban. 

2021. március 21. 14:56

Elindította természetfotós pályázatát a Land Rover és a Királyi Földrajzi Társaság

A Land Rover a brit Királyi Földrajzi Társasággal együttműködve indítja el a 2021-es ’Earth Photo’ versenyt, arra ösztönözve az embereket, hogy vegyék a nyakukba a vidéket, fedezzék fel a tájat és csodálkozzanak rá környezetük szépségére. Az ’Earth Photo’ egy nemzetközi fotópályázat, amelynek célja a környezeti és földrajzi kérdések népszerűsítése a nyertes képek és videók háttérsztorijának feltárásával. A pályázat már nyitva áll, nyáron és ősszel pedig több kiállításon is bemutatják a nyertes és shortlistre került képeket és videókat.

2021. március 18. 19:26

4 tavaszi úti tipp a Mio-tól

Nincs mit tenni, ahogy jön a jó idő, szinte azonnal útnak indulnánk. Bár a jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé, hogy hosszabb időre, vagy akár külföldre menjünk, van megoldás! A különleges helyszínekért és mesés panorámáért nem kell átlépni az országhatárt, hiszen Magyarország a természeti csodák hazája. 

2021. március 18. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05