Siketnéma jelbeszéd videotelefonon, alacsony sávszélességen

Milkovits Gábor, 2007. február 17. 20:10
Amerikai tudósok olyan technológiát dolgoztak ki, amelynek segítségével a siketek a jövőben élőben kommunikálhatnak jelbeszéddel, videótelefonálásra alkalmas mobilkészülékeken, drága 3G telefonok és szolgáltatások használata nélkül is.
A Washingtoni Egyetemen dolgozó Richard Ladner professzor által kifejlesztett eljárás lényege, hogy csupán a jelelő személy kezének, karjának és arcának mozgását közvetíti nagyobb sebességgel, ily módon jelentős sávszélességet takarítva meg. Ezen belül a mozgókép csak az arcot mutatja nagyobb részletességgel, mivel a kéz és a karok mozgása kisebb felbontás mellett is viszonylag jól követhető. A technológia további előnye, hogy az alacsonyabb szükséges sávszélesség mellett energiatakarékosabb is a jelenlegi mobil mozgókép-továbbítási módszereknél, ami igen fontos szempont a mobiltelefonok esetében. Ladner professzor és csapatának rendszere már 10-20 kilobit/s-os adatátviteli sebesség mellett is megbízhatóan működik, a legtöbb hagyományos mobilhálózat pedig gyorsabb ennél.

A kutatócsoport már tárgyalásokba is bocsátkozott készülékgyártókkal és mobilszolgáltatókkal a technológia alkalmazásáról, erről azonban konkrétumokat egyelőre nem árultak el. Ladner professzor csupán annyit mondott, hogy a rendszer megérett a gyakorlatba való átültetésre.
Kulcsszavak: egészségügy mobilszolg

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips bővíti a GO sport termékcsalád kínálatát

A Philips Sound 2022-ben bővíti sportfejhallgató sorozatát az egyedülálló "hibrid" Philips A7507-es valódi vezeték nélküli, ANC fülhallgató bevezetésével. Emellett a márka, első alkalommal, új kategóriaként a hordozható Bluetooth hangszórókat is felveszi a kínálatba az új Philips S4807-es és S7807-es modellek bevezetésével. 

2022. január 29. 13:20

Innovatív, olcsó és praktikus megoldás azoknak, akik haladni akarnak a korral

Az utóbbi évtizedekben az adathordozók elképesztő fejlődéstörténetet tudhatnak magukénak: a floppyn, a pen drive-on, a CD és DVD lemezen, a Blu-rayn keresztül számos változatát ismertük és használtuk. Ez azonban mind a múlté, ugyanis már nem használjuk a lemezlejátszásra alkalmas gépeinket. Mi a jövő? Magyarországra is berobbant a letöltőkártya, ami számos újszerű funkciója mellett a zeneiparban kiválthatja a CD lemezek kiadását is.

2022. január 29. 11:15

Vásárlási kisokos a Vaterától

Milyen jogai vannak a használt terméket interneten vásárló felhasználóknak? Elállhatunk-e a vásárlástól, ha magánszemélytől veszünk műszaki cikket? Eltérő-e ilyen esetben a garancia? Hogyan fizethetünk biztonságosan egy ismeretlen eladónak? A Vatera szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat az online piactereken való biztonságos vásárláshoz.

2022. január 29. 09:26

Valósággá vált az Ipar 4.0 a Boschnál Hatvanban

Önvezető járművek szállítják az alkatrészeket, a késztermékeket és a csomagolóanyagokat a Bosch két hatvani épülete között. Digitális, felhőbe integrált rendszer követi a termékek útját, automata jármű-beléptetés, speciális hordozható nyomtatók, valamint drónok is segítik a munkatársakat – a jövő logisztikai központja a Bosch hatvani telephelyén már valóság. A Connected Hubban már elindultak az automatizált járművek is, ezzel pedig teljessé vált az Ipar 4.0 koncepció megvalósítása. 

2022. január 28. 20:31

Beutatkozik a Philips Performance sorozata

A Philips TV 2022-ben felfrissíti sikeres Philips Performance sorozatát az új, nagyobb teljesítményű Philips 8807-es Ambilight TV és az új, többfunkciós Philips B8507 3.1 Dolby Atmos soundbar bevezetésével. Az új Philips TV és soundbar megjelentetése tovább erősíti a népszerű „The One” üzenetet, amely egyértelműen azonosítja a Philips Performance sorozat termékeit. Ezek a TV-k a prémium modellekhez hasonló teljesítményt, azok minőségi európai formatervezését és főbb funkcióit kínálják, mindezt középkategóriás, rendkívül versenyképes áron. 

2022. január 28. 19:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58