HP: még egyszerűbb Unix-virtualizáció

Széll Zoltán, 2007. február 19. 13:36
A HP-UX 11i operációs rendszer ma bemutatott új változata és az új HP Integrity szerverek mérettől függetlenül, minden vállalat számára elérhetővé teszik az üzletkritikus informatikai erőforrások virtualizációját.
A HP stratégiai UNIX operációs rendszerének legújabb változatának a HP-UX 11i v3-nak jelentősége abban van, hogy megkönnyíti a virtualizáció bevezetését, a virtualizációs képességeket nagygépes (mainframe) rendelkezésre állással ötvözve, lehetővé teszi az üzletkritikus virtualizáció megvalósítását. A HP-UX 11i v3 a kulcsfontosságú üzleti intelligencia és adattárház alkalmazások biztonságos üzemeltetését és felügyeletét is megkönnyíti.

A HP ezen túl egy „c” osztályú BladeSystem környezetbe szánt szerverrel és egy rack-re optimalizált kiszolgálóval, a belépőszintű Integrity rx2660 szerverrel bővítette HP Integrity szerverkínálatát. A HP Integrity BL860c Server Blade az első, kimondottan a HP áttörő jelentőségű penge-architektúrájához, a BladeSystem „c” osztályhoz tervezett Integrity modell. A HP Integrity rx2660 a legkedvezőbb árú, és egyben a belépőszintű UNIX szerverkategória legrugalmasabb, legsokoldalúbb tagja.

A HP-UX 11i v3 operációs rendszer és az új kiszolgálók szabványos platformot kínálnak a kritikus virtualizációhoz. Ezzel minden vállalatnál lehetővé teszik az „alkalmazkodó architektúra” kiépítését.

„Az alacsonyabb áron nagyobb teljesítményt nyújtó rx2660 rendszer a HP minden ígéretét beváltja. Nagyszerű megoldás ügyfeleink kritikus számítástechnikai szükségleteinek kiszolgálására” – nyilatkozta Harvey Lieber, az Alcatel-Lucent műszaki vezetője.

Az adatközpontok IT-környezetét világszerte gyökeresen átalakító virtualizáció az IT erőforrásokat közös bázisba (ún poolba) vonja össze, majd az üzleti igényekhez alkalmazkodva osztja szét az alkalmazások között. A HP virtuális szerverkörnyezetének (HP Virtual Server Environment, VSE) köszönhetően a HP-UX 11i még egy lépéssel továbbmegy ennél: integrált virtualizációs képességekkel és a nagygépeknél megszokott rendelkezésre állással támogatja még a legkomolyabb munkaterheléssel dolgozó ügyfeleket is. A HP kibővítette a HP-UX 11i és egyszerűsítette az operációs rendszer kritikus virtualizációs képességeinek alkalmazását.

  • A HP saját alkalmazásszerverére és adatbázisrendszereire épülő (Oracle és SAP szoftverekhez,  valamint osztott szolgáltatásokhoz ajánlott) négy új VSE referencia-architektúra megkönnyíti a virtuális környezetek kialakítását. A referencia-architektúrák akár felére is csökkenthetik a bevezetési időt.

  • A nagygépes szintű rendelkezésre állást tovább növelik a HP Serviceguard alapú fürtözés új fejlesztései (a felhasználó számára is átlátható SAP-failover és a failovert három adatközpont között megosztó új katasztrófatűrései szintek).

Az üzleti alkalmazások egyre bővülő körülményeinek kiszolgálására készült, új HP-UX 11i v3 UNIX operációs rendszer könnyen boldogul a jelen és a jövő legkomolyabb munkaterhelésével. Persze számos más kritikus területen is tartalmaz új fejlesztéseket. Akár 100 millió zetabájtnyi, magas rendelkezésre állási szintű, biztonságos tárkapacitást is képes megcímezni (1 zetabájt = 1 milliárd terabájt, 10 a 21-en bájt). Az új ’hot-swap’ és ’online patching’ funkcióval csökken az ütemezett és váratlan üzemkiesések gyakorisága, automatizálási lehetőségeivel az üzemeltetési kiadások minimalizálásához is hozzájárul

Az előző HP-UX verziókhoz hasonlóan ezúttal is bináris kompatibilitás gondoskodik az ügyfelek meglévő beruházásainak védelméről. Ez azt jelenti, hogy a korábbi változaton futó alkalmazások a HP-UX 11i v3 verzióval is változtatás nélkül működnek – ugyanakkor sebességük átlagosan 30%-kal javul.

A HP „minden penge” stratégiája jegyében fejlesztett HP Integrity BL860c Server Blade (penge) többféle operációs rendszer futtatására képes, sokoldalú szerver. Az Integrity felhasználók számára is elérhetővé teszi a penge-technológiára jellemző energiahatékonyságot, konszolidációt és rugalmasságot, a penge-ügyfeleknek pedig a megszokottnál nagyobb teherbírási és választási szabadságot biztosít.

 Az innovatív „c” osztályú HP BladeSystem infrastruktúrához tervezett BL860c ideális a komoly követelményeket támasztó, nagy adatbázis-kapacitást igénylő alkalmazások futtatására, illetve tudományos célú számítástechnikai környezetben is jól használható.

A pengeszerver a teljes üzemeltetési költséget (TCO) csökkentő alkalmazás-konszolidációt is hatékonyan támogatja. Ráadásul az Integrity BL860c a többi HP ProLiant és a HP StorageWorks pengével egy BladeSystem c7000 rekeszben is elhelyezhető. 

Az új belépőszintű HP Integrity rx2660 kiszolgáló jól boldogul a nagy alkalmazásterheléssel, de kellően sokoldalú: a portolás, az alkalmazás-kiszolgálás, a tesztelés, és a fejlesztés támogatására is alkalmas. Költséghatékonysága folytán kisebb környezetekhez is ideális. Mérettől függetlenül, minden vállalat számára lehetővé teszi a kritikus (business-critical) és a HP-UX rendszerek előnyeit (pl.: VSE, HP Serviceguard, HP Systems Insight Manager).

A két új szerver a kétmagos Intel Itanium 2 (Montecito) processzoron (1,6GHz órajel, 18MB L2 gyorsítótár) alapul, amelyekből kettőt tartalmaznak: A félvezetős memória 48MB-ig (BL860c), illetve 32MB-ig (rx2660) bővíthető. A memóriában a nagy adatbiztonságról a hagyományos ECC technológia helyett a sokkal hatékonyabb, ’kettős chipkill’ technológia gondoskodik. Ennek hatékonysága 1200-szor jobb, mint az ECC technológiáé. Más szavakkal: a hibák számát a korábbiaknak 1/1200-ad részétre csökkenti.   

A benchmark eredmények alapján az rx2660 hazai pályán, a Java teljesítmény terén is maga mögé utasítja a Sun szervereit. A legújabb ’SPECjAppServer2004’ és ’SPECjbb2005’ értékek azt mutatják, az rx2660 nyújtja a legjobb teljesítményt a ’Java 2 Enterprise Edition’ alkalmazások és az üzleti jellegű Java terhelések futtatásához.

„A HP-UX és az Integrity  szerverek bevezetése óta közel felére csökkentettük technológiai platformunk összköltségét, és ezzel párhuzamosan a teljesítményt is számottevően sikerült javítanunk” – nyilatkozta Ian Chapple a Royal London csoportszintű IT-igazgatója. „A HP-UX innovációi stratégiai szerepet játszanak a HP Integrity szerverekre és kétmagos Intel Itanium 2 processzorokra épülő virtualizációs és költségtakarékossági  törekvéseinkben. Éppen ezért hosszú távon elköteleztük magunkat a HP-UX 11i mellett.”

A HP továbbra is biztosítja és bővíti az erőforrásokat, amelyekre támaszkodva viszonteladói cégmérettől függetlenül, bármely vállalathoz eljuttathatják a virtualizációt. A ’HP VSE for HP-UX 11i,’ a Serviceguard és a HP-UX 11i-t futtattó HP Integrity szerverek a HP viszonteladóinak forgalmát is fellendíthetik.

„A ma bemutatott megoldások révén a HP még nagyobb értéket és több előnyt kínál ügyfelei számára a legfontosabb területeken, így például a virtualizáció terén,” mutatott rá Martin Fink, a HP Business Critical Systems alelnöke és ügyvezető igazgatója.. „Legújabb HP-UX verziónk, kiszolgálóink és viszonteladói programjaink az ügyfelek szélesebb köre számára teszik elérhetővé a kritikus szintű virtualizációt. Így újabb lépéssel közelebb kerülnek a 7 x 24 órában működő, következő generációs adatközpontok megvalósítása felé.”

A HP Integrity BL860c szerverpenge alapkonfigurációjának USA-beli listaára 3827 dollár, a modell szállítása márciusban indul. A már jelenlég is megvásárolható belépőszintű HP Integrity rx2660 szerver USA-beli alapára 4931 dollár. A HP csökkentette a HP-UX 11i és számos kapcsolódó támogatószoftver árát. A HP-UX 11i v3 operációs rendszer már kapható.
Kulcsszavak: Unix szerver HP

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az MMSZ csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek hálózatához

A European Marketing Confederation (EMC) örömmel jelentette be, hogy a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) 11. tagként csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek kohéziós európai hálózatához.

2023. október 4. 12:47

Munkaerő-megtartás: díjat kapott az ALDI informatikai cége

Az ALDI International IT Services Kft. (AIIS) az ALDI SÜD vállalatcsoport számára nyújt informatikai támogatást Magyarországról. A közel 700 főt foglalkoztató cég dinamikusan bővült az elmúlt öt év során. Az új munkahelyek létrehozása mellett az AIIS kiemelt figyelmet fordít a munkaerő megtartására annak érdekében, hogy az ALDI SÜD leányvállalatai világszerte magas színvonalon tudják kiszolgálni a vásárlókat. Az egyébként is alacsony fluktuációs rátát a vállalat a felére csökkentette, a munkaerő megtartásáért végzett munkájáért az AIIS a HR-Revolution Díjátadón szolgáltatás kategóriában a legjobbaknak járó elismerést kapta.

2023. október 4. 11:22

Még mindig népszerűbbek a boltok a webshopoknál

Az e-commerce megoldások felfutása miatt sokan gondolhatták úgy a kereskedelemben, hogy a hagyományos üzleteknek bealkonyul. A vásárlók azonban, úgy tűnik, másként vélekednek és nem hajlandóak lemondani arról az élményről, amit csak a bevásárlóközpontokban élhetnek át. Az igények, az elvárások folyamatosan változnak, a látogatók egyre inkább komplexitásra vágynak, amelybe a vásárlás mellett a szórakozás és a szabadidő eltöltése is egyaránt beletartozik.

2023. október 3. 19:01

Papot is hívott akadémiájára előadni Gattyán György

Hamarosan elstartol a Gattyán György nevével fémjelzett Docler Holding által alapított Magyar Vállalkozói Akadémia, ahol október 13-án tartják az első előadás-sorozatot. A program már most teltházas, az előadók között pedig egy lelkész is felszólal a sikeres vállalkozásfejlesztés titkáról.

2023. október 3. 17:33

Az MI támogatására optimalizált adatközpontok kialakításához nyújt segítséget a Schneider Electric

A következő években látványosan nő az adatközpontok mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokhoz köthető terhelése, ami egyben az ilyen létesítmények energiaigényének bővülésével is jár. A Schneider Electric új útmutatója segítséget nyújt az adatközpontok üzemeltetőinek ahhoz, hogy az MI-hez köthető igények kiszolgálására optimalizált infrastruktúrát alakítsanak ki.

2023. október 3. 15:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38