Kuba Linuxra vált

Milkovits Gábor, 2007. február 20. 20:03
A kubai kormány bejelentette, hogy kormányzati számítógépeinek operációs rendszerét Windowsról nyílt forráskódú szoftverre cseréli.
Mindezt Ramiro Valdes távközlési miniszter ismertette a sajtónak, némi sajátos retorikával fűszerezve. Egyrészt kiemelte, hogy azért sem bízik a Windowsban, mert a Microsoft szerinte korábban szorosan együttműködött az amerikai kormánnyal és a titkosszolgálatokkal. Emellett idézte, és a kubaiakra nézve hízelgőnek minősítette Bill Gates egy régebbi kijelentését, amelyben a Microsoft-vezér „modern kori kommunistaféléknek” nevezte a nyílt forráskódú szoftverek elkötelezett híveit. A helyszínen Richard Stallman, a Free Software Foundation alapítója is felszólalt. Álláspontja szerint a pénzért árusított szoftverek forgalmazói alapvető morális értékeket sértenek, mikor olyan cselekményekért akarják jogilag felelősségre vonni a felhasználókat, amelyek a számítógépek világában egyenértékűek az ételreceptek csereberélésével.

A kubai miniszter ideológiával teli beszéde ellenére valószínű, hogy az ország kormányszervei elsősorban a hosszú távú anyagi előnyök miatt szeretnének Linuxra váltani, csakúgy, mint a venezuelai, a kínai vagy a brazil adminisztráció, illetve egyes európai nagyvárosok önkormányzatai. A takarékosság kiemelten fontos szempont lehet egy olyan országban, ahol az informatikai infrastruktúra a gazdaság általános lerobbant állapotának megfelelően rossz. A most bejelentett intézkedések nem az elsők Kubában; a vámhatóság egy ideje már Linuxot használ, és a nyílt forráskódú szoftverrel üzemelő számítógépek száma országosan eléri a háromezret, szemben a két évvel ezelőtti hatszázzal. Eközben egyetemisták a Linux helyi, Nova elnevezésű verziójának fejlesztésén dolgoznak, amely a Gentoo Linux kódjain alapul.
Kulcsszavak: közigazgatás Linux

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átfogó felhőalapú biztonsági mentési megoldások az ASUSTOR-tól

Az ASUSTOR NAS a biztonsági mentési funkciók átfogó skáláját kínálja a felhasználóknak, lehetővé téve a könnyű és rugalmas köpontosítását a különféle digitális eszközökön tárolt adatoknak.

2023. március 31. 11:33

250 dollárért adathalász lehet bárkiből

Nyílt titok, hogy napjainkban a kiberbűnözők egyre kevésbé foglalkoznak a vállalati tűzfalak feltörésével. Azokat megkerülve a szervezetek informatikai védelmének leggyengébb láncszemét, a munkavállalókat és a beszállítókat csalják lépre a legtöbbször megtévesztő emailek, weboldalak használatával. 

2023. március 30. 20:57

A Vatikánt védő testőrség Samsung Knox Suite-tal bővíti biztonsági arzenálját

Róma szívébe elzarándokolni nem csak a hívők számára rendkívüli élmény, a Vatikánt és nevezetességeit egy átlagos napon 25.000 turista látogatja meg. A világ legkisebb, mindössze 0,44 km2 területű államát és annak vezetőjét elit katonai alakulat őrzi, a Svájci Gárda már 1506 óta védelmezi a mindenkori pápát és az Apostoli Palotát. A testőrség a reneszánsz óta folyamatosan megújulva alkalmazkodik a kihívásokhoz, veszélyekhez és a technológiai fejlődéshez, hogy a modern korban is sikerrel lássa el a feladatát. A Svájci Gárda a Samsung Knox Suite-tal egészítette ki arzenálját, hogy a digitális fenyegetéseket is a leghatékonyabban háríthassák el.

2023. március 30. 17:41

Új SuperWide monitor átfogó USB-C dokkolóállomással

A Philips 45B1U6900C modell egyetlen képernyőben egyesíti a dupla monitoros elrendezést. A Philips 45B1U6900C nagy, 44,5 hüvelykes (113 cm képátlójú), dupla QHD (5120 x 1440) felbontású képernyővel és számos egyéb, a professzionális multitaskingot segítő funkcióval rendelkezik, mint például: USB-C dokkoló RJ45 (Gigabit Ethernet) bemenettel, 32:9 SuperWide képaránnyal, 1500R görbülettel és 178/178 fokos betekintési szögekkel.

2023. március 30. 09:57

A Lenovo Yoga laptopjainak legújabb generációja az inspirációtól az önkifejezésig segíti a kreatív alkotókat

A hibrid világban való alkotás, fogyasztás és együttműködés most egyszerűbbé vált a Lenovo legújabb generációs Windows 11 Yoga laptopjaival, amelyek lenyűgöző teljesítményt, hihetetlen sokoldalúságot és egyszerű mobilitást biztosítanak elegáns és hordozható kivitelben.

2023. március 29. 21:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08