Darabonként értékesítik a BenQ-t

MTI Sajtóadatbank, 2007. február 26. 09:14
Részenként kívánják értékesíteni a csődbe jutott, tajvani tulajdonban lévő BenQ német mobilcéget, miután visszalépett az utolsó komoly vásárló is, és így a csődgondnok szerint már szinte semmi esély nincs arra, hogy egyben el tudják adni a vállalatot.
Az egykor szebb időket megélt, fénykorában 3000 embert foglalkoztató cégnél megszűnnek a még megmaradt munkahelyek a müncheni központban, illetve az észak-rajna-vesztfáliai Kamp-Lintfort-i és bocholti üzemben. A vállalat jelenleg még 260 dolgozót foglalkoztat a kifutó termelésben, illetve az adminisztrációban.

A tajvani BenQ elektronikai csoport 2005-ben vette meg a Siemens mobiltelefon-gyártó üzletágát, majd átszervezésekbe kezdett. A hírek szerint ezek költsége tette tevékenységét azóta folyamatosan veszteségessé, de hozzájárult az értékesítés és a piaci részesedés visszaesése is. Tavaly szeptemberben fizetés-képtelenséget jelentettek, január elején hivatalosan is kimondták a csődöt. A cégre több jelentkező is volt, de egyikük sem tudott meggyőző pénzügyi koncepcióval előállni.

A csődgondnokság szakvéleménye szerint a társaság vagyona 310 millió euróra tehető, ezzel szemben 883 millió euró a cég kötelezettsége. A cég ázsiai tevékenységét a csőd nem érinti.

A BenQ Mobile a vezeték nélküli mobil kommunikációs eszközök egyik vezető gyártója és forgalmazója. A kutatás-fejlesztéssel is foglalkozó BenQ Mobile tavalyi árbevétele meghaladta az 5,6 milliárd eurót, s világszerte 7 ezer embert foglalkoztat. A Gartner Dataquest adatai szerint félévkor a BenQ Mobile piaci részesedése 5,2 százalék volt a világon, s ezzel a hatodik legnagyobb mobiltelefon-gyártó volt.

A cégnek, a Siemenssel együtt számolva a kelet-közép-európai térségben átlagosan 25 százalékos részesedése volt, Magyarországon 9-10 százalék körüli. A BenQ Mobile bécsi leányvállalatának magyarországi fióktelepe kizárólag értékesítéssel, logisztikával és kapcsolattartással foglalkozik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás