Újabb Uniós bírság várhat a Microsoftra

Milkovits Gábor, 2007. március 1. 19:53
Az Európai Bizottság arra figyelmeztette a Microsoftot, hogy újabb pénzbüntetést szabhat ki a vállalatra, amennyiben nem vizsgálja felül a más szoftvercégeknek biztosított kódok indokolatlanul magas díjszabását.
Neelie Kroes, az EB Versenyügyi Biztosa hivatalos közleményében kijelentette, hogy a Microsoft indokolatlanul magas áron bocsátja mások rendelkezésére a termékeik Windows-kompatibilitását biztosító kódokat, miközben a protokollok nem tartalmaznak számottevő újítást. Kroes emiatt kötelességének tekinti, hogy megtegye a szükséges lépéseket, amelyekkel a Microsoftot a monopóliumellenes rendelkezések betartatására szoríthatja. A Microsoft nem ért egyet az ellene felhozott vádakkal, mivel szerintük az együttműködést lehetővé tevő protokollok saját innovatív fejlesztéseiken alapulnak, és bejegyzett szabadalmak védelme alatt állnak. Ezen felül a vállalat illetékeseinek az az álláspontja, hogy a rivális technológia átlagosan 30%-kal drágább az övékénél. Az Európai Bizottság szerint viszont éppen ellenkezőleg, a versenytárs platformokhoz jelképes áron vagy ingyenesen is hozzá lehet jutni.

Az EB a fentiek miatt elutasított egy a cég által benyújtott 1500 oldalas dokumentációt, míg további néhány, az üggyel kapcsolatban beadott dokumentumot még vizsgálnak. A Kroes által kilátásba helyezett intézkedés nyilvánvalóan ismét pénzbüntetést jelent, ahogy azt Jonathan Todd, az EB szóvivője a Reutersnek meg is erősítette. Todd elmondta, hogy a napi haszon alapján számított bírság visszamenőleg 2005. december 16-tól lehet hatályos, azaz ismét több százmillió euróra rúghat. A Microsoftnak négy hete van arra, hogy érdemben reagáljon a vádakra. Az EB 2004. márciusi monopóliumellenes határozatában 497 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra, majd tavaly júliusban újabb, 280,5 millió eurós pénzbüntetést rótt a szoftverkonszernre, amiért az továbbra sem osztott meg alapvető műszaki információkat versenytársaival a Windows szerverplatform kezelőrendszerére vonatkozóan. A Microsoft mindkét döntés ellen fellebbezett.
Kulcsszavak: EU jog Microsoft

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Koronavírus: nemzetközi nagyvállalatok használják a magyar big data cég új pandémia adatbázisát

A budapesti székhelyű Starschema és a felhőalapú adatkezelési technológiákban élen járó kaliforniai tech-óriás, a Snowflake együttműködésének köszönhetően március 25-én vált elérhetővé az az integrált információs rendszer, amely a járvánnyal kapcsolatos hiteles forrásokra támaszkodva jelenleg az egyik legátfogóbb adatszolgáltatást nyújtja a világon. Az ingyenes és szabadon felhasználható adathalmaz óriási segítséget nyújthat kormányoknak, nemzetközi nagyvállalatoknak és szervezeteknek rendkívüli intézkedéseik és a gazdasági döntéseik meghozatalában.

2020. március 29. 12:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11

Javaslatcsomag szülőknek és pedagógusoknak a HiperSuli digitális tanáraitól

2020. március 15. 11:53
online sportfogadás