A cégek felét egy nap alatt tönkretenné egy IT-leállás

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 2. 08:53

A globális vállalati szektor cégeinek csaknem fele egy napig sem viselné el információ-technológiai rendszerének leállását a vállalat puszta fennmaradását veszélyeztető következmények nélkül, áll a londoni Economist Intelligence Unit új felmérésében.

A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági jellemző és előrejelző intézetének vizsgálatába 181 vállalatvezetőt vontak be a világ minden részéről; a felmérés az egyes cégeknek a legnagyobb kockázatokkal szembeni ellenálló képességét volt hivatva feltárni. Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig tartana, amíg egy IT-leállás a vállalat egészének létét fenyegető tényezővé válna, a válaszadók 13 százaléka azt mondta, hogy "kevesebb mint négy órát"; a 4-12 óra közötti időtávot 20 százalék, a 12-24 óra közöttit 14 százalék jelölte be. Eszerint a vizsgálatba bevont cégvezetők összesen 47 százaléka attól tart, hogy vállalata legfeljebb egy napig, vagy még addig sem viselné el az információ-technológiai hálózat kiesését a tönkremenés veszélye nélkül.

A kockázatkezelésért felelős vállalati vezetők 32 százaléka szerint cége egy nap és egy hét, 12 százalékuk szerint egy hét és egy hónap közötti időszakot tudna átvészelni a vállalat jövőjét fenyegető következmények nélkül IT-rendszer leállás esetén.

Az EIU szerint ezeket a félelmeket alátámasztja egy nemrég elvégzett amerikai felmérés is, amely kimutatta: azoknak a cégeknek a negyede, amelyeknél 2-6 napig tartó információ-technológiai rendszerleállás volt, azonnal csődbe ment, és az adattároló központjaik tíznapi vagy hosszabb kiesésétől sújtott vállalatok 93 százaléka egy éven belül csődeljárást jelentett be.

Arra a kérdésre, hogy a működési kockázatkezelési tervezés során melyik kockázattípus a legfontosabb, a válaszadók legnagyobb egyedi csoportja - 36 százaléka - az adatvesztést jelölte meg. Az emberi hibát 35 százalékuk tette első helyre, a terrorizmust ugyanakkor csak 16 százalék tartja a legnagyobb kockázati tényezőnek.

Business Online ROVAT TOVÁBBI HÍREI

F1-es csapattal írt alá támogatói szerződést a Casio

A Casio bejelentette, hogy két évvel meghosszabbította hivatalos támogatói szerződését a Forma 1-ben szereplő Scuderia Alpha Tauri csapattal, korábbi nevén a Scudeira Toro Rosso-val. A japán óragyártó és a versenycsapat közötti együttműködésnek köszönhetően tovább folytatódhat a Casio Edifice órák nemzetközi ismertségének növelése. A szponzori támogatás a „Sebesség és intelligencia” koncepció keretében valósul meg. 

2020. február 26. 11:42

Van-e dolguk a nőknek az IT világában?

A Wild Code School a hagyományostól eltérő webfejlesztő képzést kínál immár Budapesten is. Az új campus indulásának alkalmából csütörtökön egy finom ebédre és egy izgalmas beszélgetésre várják mindazokat, akiket érdekel, hogyan lehetne kiemelni a nőket az IT világában.

2020. február 26. 08:38

A biztosítási iparágat is elérte a digitalizáció

Az IDC és a Liferay közös biztosítási ágazatban végzett legfrissebb tanulmánya szerint az IT-kiadások globálisan 5,2 százalékos éves növekedést vetítenek előre 2022-ig, és elérik a 126 milliárd dolláros határt. 

2020. február 25. 17:55

A világ egyik legjelentősebb befektetési eseményén vett részt a magyar startup delegáció

A Startup Campus a HEPA törökországi irodája és az Isztambuli Magyar Főkonzulátus együttműködésében háromnapos törökországi üzleti túrát szervezett állami, egyetemi és vállalati partnerek, valamint három magyar startup számára. A startupok a világ egyik legjelentősebb befektetői konferenciáján, a World Business Angel Forum-on (WBAF) pitchelhettek, a Startup Campus pedig egyetértési megállapodást írt alá a török Hackquartersszel. 

2020. február 25. 16:32

Újabb csalás utazik egy hazai szolgáltató ügyfeleinek adataira

Még két teljes hónap sem telt el az évből, de már folyamatosan jelennek meg az újabbnál újabb adathalász kampányok, amelyek egyre profibbak, ezáltal pedig egyre megtévesztőbbek. Az E.ON és a NAV után most a Nemzeti Közműszolgáltató ügyfelei is felkerültek a céltáblára: a kiberbűnözők hamis számlák online befizetésével próbálják bankkártya-adataikat megszerezni – hívja fel a lakosság figyelmét Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője, aki hozzáteszi: céges adathalász szimulációik során az alkalmazottak átlagosan 51 százaléka rákattint az ilyen típusú levelekre.

2020. február 25. 15:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás