Az oktatásban is előretör a Linux

forrás Prim Online, 2007. március 6. 09:07

Mi kell ahhoz, hogy egy technológia az oktatási rendszerben is piaci súlyának megfelelő hangsúlyt kapjon? A Novell Magyarország által megkérdezett hazai felsőoktatási, középiskolai és általános iskolai oktatók véleménye szerint kiforrott, széles körben elterjedt technológia, oktatási célokra könnyű és kedvező beszerezhetőség, képzett - és folyamatosan továbbképzett - oktatók, folyamatosan frissülő, magyar nyelvű tananyag, és természetesen igény a végzett szakemberekre a későbbi munkáltatók részéről. A Linux ma már minden kritériumnak megfelel, így megérett rá, hogy az oktatási rendszerben is nagyobb szerepet kapjon.

Az IDC prognózisa szerint 2008-ra a teljes Linux-piac értéke - beleértve a szervereket, asztali gépeket és a szoftvereket is - meghaladja a 35 milliárd dollárt, amelyből tisztán a szoftverek várhatóan több mint 14 milliárd dollárt tesznek majd ki.

"Mind a diákok, mind az iparági szereplők részéről van rá igény, hogy tovább növekedjen a Linux és a nyílt forráskódú szoftverek oktatásban betöltött szerepe" - hangzik a Novell Magyarország által megkérdezett Linuxot oktató hazai oktatási intézmények egybehangzó véleménye.

"A Gábor Dénes Főiskolán 1995 óta foglakozunk Linux-oktatással a Unix/Linux operációs rendszer keretében, amely a mérnök informatikus szak kötelező tantárgya. A kezdeti tematika mára jelentősen kibővült. Intézményünkben ebben a képzésben évente mintegy 1000 főiskolai hallgató részesül - beleértve határainkon túlnyúló konzultációs központjainkat is (Románia, Szlovákia, Szerbia). A hallgatóknak lehetőségük nyílik diplomamunkájukat linuxos témában elkészíteni - erre is nagy igény mutatkozik" - tájékoztatott dr. Ágoston György, a Gábor Dénes Főiskola tanára.

"Az Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium már a tavalyi évben is kísérleti jelleggel használt Novell Linux Desktop megoldásokat, ám ebben az évben a SUSE Linux Enterprise Desktop tesztelése után úgy döntöttünk, teljeskörűen bevezetjük a Novell új, desktop oldali megoldását. Összesen 650 diákunknak van lehetősége a linuxos oktatásban részt venni" - mondta el Turi Sándor, a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója.

"A Budapesti Műszaki Főiskola - ezen belül elsősorban a Neumann János Informatikai Kar - régóta foglalkozik a Linux és a nyílt forráskódú rendszerek oktatásával. Képzésünk folyamatos fejlesztésének eredményeképpen több karon, egyre szélesebb körben ismerhetik meg a hallgatók a Linux világát. Az informatika karon tanulmányai során minden hallgatónk találkozik ezen rendszerrel és lehetőségük van a hallgatóknak a szakirányok, illetve a választható tárgyak keretében ezirányú ismereteik elmélyítésére" - nyilatkozta dr. Tick József, a Budapesti Műszaki Főiskola informatikai rektorhelyettese.

"A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán a többi fontos irány mellett igen régóta kiemelten fontosnak tartjuk a nyílt forráskódú rendszerek oktatását és a szabad szoftverek fejlesztéséhez való hozzájárulást. A karon 2000-ben épült ki az első hallgatói labor, amelyben Linux operációs rendszert használtunk. Ma már a kar minden olyan egységében folyik linuxos oktatás, ahol számítástechnikát tanítanak bármilyen szinten, így minden diákunk megismerkedik a nyílt forráskódú rendszerekkel a képzés során" - mondta el dr. Gábriel Róbert egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának dékánja.

"A Linux mára már kétségkívül egy kiforrott, dinamikusan terjedő technológia, nem véletlen, hogy egyre több európai helyi hivatal is nyílt forráskódú techológiákra állítja át informatikai rendszerét. A SUSE Linux Enterprise platform tavaly júliusi megjelenése, a beépítésre került technológiai újdonságoknak köszönhetően várhatóan világszerte és Magyarországon is jelentősen előremozdítja a Linux vállalati bevezetését és alkalmazását. A Linux széles körű elterjedését tovább növeli, hogy a SUSE Linux Enterprise Desktop megjelenésével egy könnyen kezelhető, kiváló funkcionalitású termék vált elérhetővé a piacon, az asztali operációs rendszerek között is rendkívül versenyképes áron. Reméljük, ez az újabb lendület, valamint a Novell oktatási intézményeknek kialakított Novell Academic Training Partner programja a jövő szakemberképzését is megalapozza" - nyilatkozta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország kereskedelemtámogatási vezetője.

"Mivel az oktatásban ki kell várnunk, amíg kiforr és széles körben elterjed egy technológia, csak ezt követően tudjuk beilleszteni a tantervbe. A Linux világszintű, és hazai piaci elterjedésével párhuzamosan mi is tervezzük, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk ennek a területnek az oktatására" - mondta el dr. Ágoston György.

Képzett oktatók

A linuxos szakemberképzés területén is jelentős előrelépés történt az elmúlt években. 2002-ben indult egy rendezvénysorozat, Linux az oktatásban (LOK) címmel, amelyet kifejezetten az általános és középiskolák, felsőoktatási intézmények informatika tanárainak, rendszergazdáinak, az iskolák vezetőinek szerveznek neves iparági előadók részvételével. A rendezvény célja a folyamatos továbbképzés biztosítása és a technológiai újdonságok ismertetése. A tavaly októberben immáron hetedik alkalommal megrendezett konferencia több mint 160 regisztrált résztvevővel zajlott. A konferencia támogatói az FSF.hu alapítvány és a Novell Magyarország voltak.

Iparági igény a Linuxot tanult végzős hallgatókra

Az oktatók egyetértettek abban is, hogy mindenképpen előnyt jelent, ha a diákok szélesebb körű ismeretekkel rendelkeznek.

"Mivel nem konkrétan Wordöt, hanem szövegszerkesztést tanítunk, az OpenOffice Novell változata is kiválóan alkalmas arra, hogy ezt a készséget diákjaink elsajátítsák. Néhány gépen meghagyjuk a korábbi operációs rendszereket, olyan programok futtatására, amelyekhez még nem készült linuxos kliens (pl. AutoCad), de alapvetően arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben kihasználjuk a linuxos megoldások előnyeit: a stabilitást és a megbízhatóságot. Hiszünk abban, hogy a nyílt forráskódú megoldások jelenthetik a jövő technológiáját" - mondta el Turi Sándor, a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója. "Intézményünkben további területeken is használjuk a Novell megoldásait, a tavalyi évben a Novell Open Enterprise Servert és több SUSE Linux Enterprise Servert is bevezettünk" - tette hozzá Turi.

"A több lábon-állás - értsd: a 'hagyományos'' ismeretek és rendszerek mellett pl. a Linux megismerése - mindenképpen növeli hallgatóink piacképességét, ez már sok végzősünk esetében bizonyítást nyert" - mondta el dr. Tick József.

"Több végzős diákunk is olyan munkahelyeken dolgozik, ahol követelmény volt a Linux ismerete, illetve Linux rendszergazdaként dolgozik. Egyik diákunk szakmai versenyen országos 4. helyezést ért el - a versenyen indulók közül egyedüli volt, aki Linuxot használt" - mondta Kádár Péter, a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Gimnázium, Postaforgalmi és Informatikai Szakképző Iskola tanára.

"A végzős hallgatók elhelyezkedési esélyeit egyértelműen növeli hogy Linuxot tanultak, hiszen a www szerverek mintegy 60 százaléka Apache, aminek elsődleges platformja a Linux. A diákok is szívesen tanulják a linuxos ismereteket, a veszprémi Pannon Egyetemen például a hallgatók még öt évvel ezelőtt, önszerveződéssel hozták létre a Veszprémi Linux User Groupot (VLUG)" - mondta el Pulai Gábor, a veszprémi Pannon Egyetem Informatikai Irodájának vezetője.

"Fontos, hogy a nyílt forráskódú programok megfelelő támogatottsággal rendelkezzenek a kereskedelmi szoftvercégek részéről. Így egyre elterjedtebbé válnak, és a velük kapcsolatos szakértelem is felértékelődik. Mindemellett a megfelelő támogatás a nem professzionális felhasználók számát is növeli, mivel a zárt forráskódúaknál jóval kedvezőbb árú programok ezáltal éppolyan elegánsakká és felhasználóbarátakká válnak, mint ,szokványosabb' társaik" - mondta el dr. Gábriel Róbert.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Összefog a Schneider Electric és az acélóriás

A hagyományos acél alapanyagokhoz képest 70 százalékkal kevesebb CO2-kibocsátásával előállított acélt vásárol a Schneider Electric elektromos szekrényeihez és burkolataihoz az ArcelorMittaltól. A 2025-ig tartó fenntarthatósági programja keretében a Schneider Electric 50 százalékra növeli a környezetkímélőbb alapanyagok arányát termékeiben. 

2023. december 9. 13:50

VoWiFi szolgáltatás a Yettel lakossági ügyfeleinek is

Az üzleti ügyfelek után 2023 decemberétől lakossági ügyfelei számára is díjmentesen hozzáférhetővé teszi a VoWiFi (Voice over WiFi) szolgáltatást a Yettel. A technológia segítéségével olyan épületekben és belső helyiségekben is elérhető válik a kiváló minőségű hanghívás és – arra alkalmas készülékeken – az SMS-küldés lehetősége, ahol a kültéri mobiljel már gyengébben érhető el, vagy be sem jut odáig: a telefonok a helyi vezeték nélküli internet (WiFi-hálózat) segítségével csatlakozhatnak a mobilhálózatra, teljes lefedettséget biztosítva az épületen belüli WiFi hatósugarán belül.

2023. december 9. 12:19

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

2023. december 9. 10:21

Hogyan találjuk meg a tökéletes monitort karácsonyra

Az ünnepi szezon már a küszöbön áll, ezért az MMD, vezető kijelzőspecialista és a Philips Monitors márka licencpartnere elkészített egy útmutatót, amely garantáltan segít a tökéletes ajándék megtalálásában. 

2023. december 8. 19:10

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság frissített IT biztonsági tankönyve

Nagy érdeklődéssel fogadták a Neumann Társaság által kiadott IT biztonság közérthetően című könyv bővített verzióját, huszonnégy óra alatt több mint 1200-an töltötték le a hiánypótló tankönyvet. Az olvasó a tankönyvben átfogóan tájékozódhat az információbiztonság kérdéséről, különös figyelmet fordítva a gyermekek védelmére, a minket érő digitális fenyegetettségek felismerésére és elhárítására.

2023. december 8. 17:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27