Chipeket előállító nyomtató

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 14. 17:09
Furcsán hangzik, de egy osztrák cég új eljárása során a félvezetők áramköreit egy tintasugaras nyomtatóhoz hasonló szerkezettel viszik fel a hordozófelületre, a technológia eddig elképzelhetetlen távlatokat nyújt tizedáron.
A félvezetők és nyomtatott áramkörök története a pontról pontra történő kézi forrasztásból nőtt ki. A nyomtatott áramkörök ennél átláthatóbb, és főként gyorsabban legyártható berendezéseket tettek lehetővé. A megoldás megszületése óta az egyre vékonyabbá válás lehetőségét keresi a félvezetőkkel együtt.

A Linz mellett megnyitott üzem speciális technológiája is ezt a célt szolgálja. A rendkívül kis áramokkal dolgozó félvezetőket gyakorlatilag a hordozófelületre spriccelik, így kialakítva a nyomtatott áramköröket. A nevében is a nanotechnológiára utaló Nanoident egy évben könnyedén előállít 40 ezer négyzetméter chipet. A számok önmagukért beszélnek. A 40 ezer négyzetméternyi chip az eddigi legmodernebbnek tartott technológiával 1,3 milliárd dollárba kerülne, és 5000 alkalmazott szerződtetését kívánná meg. A Nanoident mindezt 10 millió dollárból és 50 dolgozó foglalkoztatásából kihozza.

 A megoldás felhasználási területei egyelőre még beláthatatlanok. A technológia rendkívül olcsó ugyan, de egyelőre nem számítógép-processzorokhoz szánják, termékeik 10 év után elkezdenek lebomlani. Ezen talán változtat a jövőben a cég, de addig is rengeteg érdekes lehetőséget kínálnak a tervezőknek. Képesek lennének akár 10 nanométer alatti csíkszélességű processzorokat gyártani, és félvezetőik ugyan lassabbak a hagyományos egységeknél, de akár egyetlen 1,5 méterszer 1,5 méteres chip megalkotására is képesek igény esetén.
Kulcsszavak: jövő

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes 100 perc a kiemelten veszélyeztetett korosztály számára a Vodafone-tól

A Vodafone Magyarország szeretné ügyfeleit támogatni a koronavírus miatt kialakult helyzetben, ennek részeként a leginkább veszélyeztetett korosztály számára, a 65 éves és annál idősebb, feltöltőkártyás ügyfeleinek plusz 100 perc díjmentes lebeszélhetőséget biztosít. A szolgáltató április 6-án éjféltől minden érintett ügyfele számára automatikusan aktiválja a kedvezményt. Kifejezetten ennek a korosztálynak segít a feltöltőkártyás adategyeztetési kötelezettség felfüggesztése is, amit már márciustól megszüntetett a Vodafone Magyarország.

2020. április 5. 12:36

Hogyan védekezzünk adatvédelmi visszaélések ellen otthoni munkavégzés idején?

A vállalkozások jelentős része az elmúlt hetekben kénytelen volt otthoni munkavégzésre átállni. Az ezzel együttjáró kommunikációs problémákat ráadásul sok esetben eddig nem használt új technológia alkalmazásával tudták csak megoldani. A home office és az új megoldások használata azonban olyan információbiztonsági és adatvédelmi kockázatokkal járnak, amelyekre a cégek nem biztos, hogy felkészültek. A Deloitte szakértői segítségként összegyűjtötték, melyik a tíz legfenyegetőbb sérülékenység és hogyan lehet elkerülni a bajt?

2020. április 5. 12:35

Az új egyensúlymutatvány: távmunka kiberbiztonsági kockázatok nélkül

A koronavírus-világjárvány soha nem látott mértékben teszi próbára, milyen mértékben képesek a modern és rugalmas munkavégzési módszerek biztosítani a felhasználók számára a tér- és időbeli korlátoktól mentes, tetszőleges eszközön történő, produktív hozzáférést. Napjaink nagyvállalati mobiltechnológiáival a dolgozók távolról csatlakozhatnak a munkájukhoz szükséges adatokhoz és erőforrásokhoz – amikor és amilyen eszközön éppen szeretnének.

2020. április 5. 10:21

Tízezer könyvvel támogatja a Libri a Kórházszövetséget

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. szeretne segíteni azoknak az egészségügyi dolgozóknak és betegeknek, akik a koronavírus idejére karanténba szorultak. A Libri a Magyar Kórházszövetségen keresztül 13 budapesti kórházba juttatja el könyvadományait. 

2020. április 4. 13:57

Így dolgozik egy értékesítő csapat a koronavírus idején

Hogyan tartható a lélek koronavírus-járvány idején a több száz fős értékesítő csapatban, akik nap mint nap az üzletekben teljesítenek szolgálatot, napi kapcsolatban az ügyfelekkel, akik számítanak a segítségükre, mert a biznisznek mennie kell tovább? Telenor-szubjektív a frontvonalból Oláh Gábor lakossági értékesítési igazgatóval kihívásokról, vezetői támogatásról, motivációról és összetartásról. 

2020. április 4. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás