Koreai tudósok 8 nm-es NAND csipet fejlesztettek ki

Milkovits Gábor, 2007. március 15. 19:02
Dél-koreai tudósoknak sikerült 8 nm-es technológiával olyan NAND flash memóriacsipet előállítaniuk, amelynek alapján akár terabájtos kapacitású flash tárak is készülhetnek a jövőben.
Csak összehasonlításképpen, a jelenlegi 40 nanométeres eljárással készülő, 32 GB-os NAND flash moduloknál 25-ször kisebb memóriaegységek 1 terabájt, azaz 1000 gigabájt adatot fognak tudni tárolni, a kutatást vezető Choi Yang-kyu professzor szerint tíz éven belül. Ez a teljesítmény mintegy 1250 DVD filmnek, 500 ezer mp3 fájlnak, vagy 1 millió nagyfelbontású digitális fényképnek felel meg. Az áttörést azáltal sikerült elérni, hogy sikeresen ötvözték a szilícium-technológiát a mostanában sok más területet is forradalmasító szénszálas nanocsöves eljárással. A prototípus 8 nm-es memóriacella egy szilícium-oxid, egy nitrid és egy újabb szilícium-oxid réteget tartalmaz, amelyek alatt találhatók a vékony nano-szálacskák.    

Choi Yang-kyu professzor a sajtónak elmondta, hogy a további évtizedes fejlesztésre azért van szükség, mert egyelőre megoldásra vár a közvetlenül elmentett adatok tárolására használt terület ideális méretűvé zsugorításának problémája. Cserében viszont, ha Choi becslése helytálló, egy évtized múlva eltűnhetnek a hordozható eszközökkel kapcsolatos memóriagondok.
Kulcsszavak: memória jövő

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan védekezzünk adatvédelmi visszaélések ellen otthoni munkavégzés idején?

A vállalkozások jelentős része az elmúlt hetekben kénytelen volt otthoni munkavégzésre átállni. Az ezzel együttjáró kommunikációs problémákat ráadásul sok esetben eddig nem használt új technológia alkalmazásával tudták csak megoldani. A home office és az új megoldások használata azonban olyan információbiztonsági és adatvédelmi kockázatokkal járnak, amelyekre a cégek nem biztos, hogy felkészültek. A Deloitte szakértői segítségként összegyűjtötték, melyik a tíz legfenyegetőbb sérülékenység és hogyan lehet elkerülni a bajt?

2020. április 5. 12:35

Az új egyensúlymutatvány: távmunka kiberbiztonsági kockázatok nélkül

A koronavírus-világjárvány soha nem látott mértékben teszi próbára, milyen mértékben képesek a modern és rugalmas munkavégzési módszerek biztosítani a felhasználók számára a tér- és időbeli korlátoktól mentes, tetszőleges eszközön történő, produktív hozzáférést. Napjaink nagyvállalati mobiltechnológiáival a dolgozók távolról csatlakozhatnak a munkájukhoz szükséges adatokhoz és erőforrásokhoz – amikor és amilyen eszközön éppen szeretnének.

2020. április 5. 10:21

Adatvédelem az online oktatási időszakban

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője fontosnak tartja a gyerekek online biztonságát, így a koronavírus okozta megváltozott körülmények miatt otthoni oktatásban részt vevő gyerekek online biztonságát. Éppen ezért a gyermekek vonatkozásában a korábban sokszor emlegetett adatvédelem kérdése újra terítékre kerül, sőt mi több, a távoktatás miatt a gyermekekre vonatkozó adatvédelem még fontosabb, mint korábban. 

2020. április 4. 09:31

A HP egyedülálló innovációkkal emeli új szintre a kiberbiztonságot

A HP bemutatja továbbfejlesztett biztonsági megoldásait, amelyek teljeskörű védelmet nyújtanak a vállalkozások és távoli munkát végzők számára. A vállalat legújabb termékei közé tartozik a HP Pro Security Edition, a HP Proactive Security és a HP Sure Click Enterprise. A HP a járvány miatt otthonról dolgozó munkavállalók adatainak védelmére ingyenesen elérhetővé teszi a Sure Click Pro védelmi szolgáltatást. 

2020. április 3. 11:19

Következetes felhőmenedzsment

A Dell Technologies legújabb tanulmánya szerint a többfelhős rendszerek egységes felügyelete csökkenti az informatikai költségeket, növeli az adatbiztonságot és felgyorsítja az innovációt.

2020. április 3. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás