Koreai tudósok 8 nm-es NAND csipet fejlesztettek ki

Milkovits Gábor, 2007. március 15. 19:02
Dél-koreai tudósoknak sikerült 8 nm-es technológiával olyan NAND flash memóriacsipet előállítaniuk, amelynek alapján akár terabájtos kapacitású flash tárak is készülhetnek a jövőben.
Csak összehasonlításképpen, a jelenlegi 40 nanométeres eljárással készülő, 32 GB-os NAND flash moduloknál 25-ször kisebb memóriaegységek 1 terabájt, azaz 1000 gigabájt adatot fognak tudni tárolni, a kutatást vezető Choi Yang-kyu professzor szerint tíz éven belül. Ez a teljesítmény mintegy 1250 DVD filmnek, 500 ezer mp3 fájlnak, vagy 1 millió nagyfelbontású digitális fényképnek felel meg. Az áttörést azáltal sikerült elérni, hogy sikeresen ötvözték a szilícium-technológiát a mostanában sok más területet is forradalmasító szénszálas nanocsöves eljárással. A prototípus 8 nm-es memóriacella egy szilícium-oxid, egy nitrid és egy újabb szilícium-oxid réteget tartalmaz, amelyek alatt találhatók a vékony nano-szálacskák.    

Choi Yang-kyu professzor a sajtónak elmondta, hogy a további évtizedes fejlesztésre azért van szükség, mert egyelőre megoldásra vár a közvetlenül elmentett adatok tárolására használt terület ideális méretűvé zsugorításának problémája. Cserében viszont, ha Choi becslése helytálló, egy évtized múlva eltűnhetnek a hordozható eszközökkel kapcsolatos memóriagondok.
Kulcsszavak: memória jövő

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két monitor egy állványon

A felhasználók monitorok felé támasztott igényei igen változatosak lehetnek az ergonómia és a felhasználói élmény szempontjából is. A hagyományos monitorállványok megfelelő beállítása gyakran problémás és időigényes folyamat, pedig a megfelelő magasságban és szögben elhelyezett képernyővel vagy képernyőkkel jelentősen javítható a felhasználó munkavégzés közbeni testtartása, ez pedig a hatékonysága mellett hosszabb távon a jóllétére is pozitív hatással lehet. 

2022. december 8. 15:41

Cégvezetők utolsó mondatai mielőtt súlyos árat fizetnek az IT rendszereik hiányosságai miatt

Az IT-biztonsági hiányosságokért, az adatok kiszivárgásáért, a vállalatokat ért presztízsveszteségekért, az adatok eltűnéséért vagy (ideiglenes) eltüntetéséért, az IT-rendszerekre épülő folyamatok leállásáért rendkívül nagy árat kell fizetniük manapság a vállalatoknak. 

2022. december 8. 12:45

Az AGON by AOC gamer ajándékkalauza

Közeleg az ünnepi időszak, így ez a tökéletes alkalom arra, hogy új monitort vagy gaming kiegészítőt szerezzünk be a harci állomásokhoz. Az AGON by AOC összeállított néhány olyan javaslatot a gamerek számára, amelyek feldobhatják szórakoztató berendezésüket – bármilyen újévi fogadalmakat terveznek a játékosok, akik új képernyőben gondolkodnak, az újévi fogadalom azok számára nagy felbontású és éles lesz.

2022. december 6. 12:39

A számlák alapján követhetetlen a cégek energiafogyasztása

A vállalkozások életében a működés közben felmerülő energiaköltségek rendezése mind ez idáig egy rutinszerűen teljesítendő kötelesség volt, azonban a mai, megnövekedett energiaárak mellett ez a hozzáállás már meglehetősen luxusnak számít. Nem lehet nem foglalkozni annak vizsgálatával, hogy a számlánk végösszege pontosan milyen tételekből adódik össze, ahogy azzal sem, hogy milyen lépéseket tehetünk meg a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében. Ezek megállapításához már egy magyar fejlesztésű, automatizált energetikai tanácsadó szoftver is rendelkezésünkre áll.

2022. december 6. 09:56

Új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.

2022. december 4. 13:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55