Zenehallgatás és telefonálás egyidejűleg, Bluetooth alapon

Kovács Attila, 2007. március 17. 15:05
A Siemens kifejlesztett egy Bluetooth alapján működő kis készüléket, amely egyidejűleg lehetővé teszi a zsinór nélküli telefonálást és a sztereó zenehallgatást.
A Gigaset ZX1 nevű készüléken egy, a bejövő hívások fogadására szolgáló gomb és fejhallgató-csatlakozó van elhelyezve. A tulajdonos lakásán belül bárhol (akár 100 m-nyi távolságból is) hallgathatja sztereó-berendezésének (vagy más audioforrás) hangját, illetve telefonálhat. Ha zenehallgatás közben bejön egy telefonhívás, csak megnyomja a gombot és már beszélhet is. Így nem kell elmulasztania a hívást azért, mert a fejhallgató, illetve fejhallgató nélkül a feltekert hangerő miatt nem hallja a csengést. A kb. mobiltelefon-méretű ZX1 a Bluetooth rövid hatósugarú rádió-összeköttetésen át kapcsolódik a vezetékes telefonállomáshoz (pl. Gigaset SL 560-hoz),  mobiltelefonhoz, vagy VoIP internet telefonhoz. A Siemens Home and Office Communication Devices üzletágának a szakértői a (különösen a VoIP esetében előforduló) hangminőség-ingadozás kompenzálására egy DSP2 nevű technológiát dolgoztak ki, amely speciális algoritmusok segítségével elnyomja a zavaró zörejeket és kiemeli a hangot.

A fejlesztők emellett kétfelé osztották a Bluetooth frekvenciát – ez teszi lehetővé a gyors ide-oda kapcsolást a beszélgetés és a zenehang között. Az audioforrás (sztereókészülék, tv vagy MP3 lejátszó) jelét is a Bluetoothon át veszi a készülék. Ehhez egy ZX2 adaptert kell illeszteni az audioberendezés fejhallgató-kimenetébe. A ZX2 automatikusan összekapcsolódik a ZX1-gyel. A ZX1-nek konvencionális 3,5 mm-es fejhallgató dugója van, amiből CD-minőségű hangjelet kap a tetszőleges típusú fejhallgató.

A Gigaset ZX1 Németországban áprilistól kapható, 139 eurós áron, vagy 159-ért, ha ZX2 adapter is van hozzá. A következő lépésben a fejlesztők a Bluetooth csatorna négyfelé osztását is tervezik, hogy így a telefon mellett három audioforrás között lehessen választani.
Kulcsszavak: MP3 Bluetooth VoIP Siemens

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2020 az autós kamerák éve lesz Magyarországon

Az autóskamerák piaca világszerte és hazánkban is rohamosan bővül: nem csoda, hiszen a vitás helyzetekben bizonyítékként is használható felvételek sok kellemetlenségtől óvják meg az autótulajdonosokat. Sőt, a fejlett vezetéstámogató rendszerekkel felszerelt dashcam modellek nemcsak balesetek, koccanások alkalmával hasznosak, használatukkal mindvégig biztonságosabban utazhatunk. A navigációk és menetrögzítő kamerák első számú gyártója, a hazánkban is piacvezető Mio adatai alapján itthon egy év alatt 70%-kal nőtt a dashcam-ek iránti kereslet és közel ötször annyi Mio kamerát vásároltunk 2019-ben, mint egy évvel korábban.

2020. február 24. 17:46

A HTC bejelentette az újdonságait

A HTC VIVE az eddigi legsokoldalúbb VR termékvonalával, a cserélhető előlapok lehetőségével, új horizontokat nyit. A HTC bejelentette a VIVE Cosmos teljes sorozatának megjelenését – három új termékkel, valamint három új moduláris headset-előlappal bővül még tovább a VIVE Cosmos funkciókészlete. 

2020. február 21. 10:47

A Panasonic bejelentette az új, 2020-as OLED és 4K LCD televíziókat

A Pinewood Studiosban tartott eseményen a Panasonic három új OLED és három új, középkategóriás 4K LCD televíziós terméksorozatot mutatott be a 2020-as kínálatból.

2020. február 19. 17:31

NATO tanúsítványt kaptak a Kingston IronKey D300 titkosított USB-k

A Kingston Digital Europe Co LLP bejelentette, hogy IronKey D300 nevű titkosított USB meghajtósorozata megszerezte a NATO korlátozott  tanúsítványát (NATO Restricted Level Certification). Ennek értelmében a Kingston IronKey D300, IronKey D300S és IronKey D300SM pendrive-ok kiterjedt validálást követően bekerültek a NATO tagországai, valamint polgári és katonai testületei által megszabott működési követelményeknek megfelelő termékek hivatalos katalógusába.* 

2020. február 19. 11:55

A Bosch okosszemüveg-megoldása kényelmesebbé teszi a mindennapi életet

Új videóban mutatja be a Bosch, hogyan láthatjuk a világot a jövő okosszemüvegén keresztül. A vállalat saját fejlesztésű Smartglass Light Drive okosszemüveg-rendszere olyan mindennapi helyzetekben jelenthet teljesen új, kényelmes és biztonságos megoldást, mint az autós vagy biciklis navigáció, a bevásárlás vagy a főzés. 

2020. február 19. 09:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás