Tajvani baktériumgyilkos egérperifériák a Smarttól

Kovács Attila, 2007. március 22. 17:33
A Smart Electronic Kft. mai sajtótájékoztatóján Nyárády István a cég vezetője és Alex Fu, az egérperifériákat gyártó tajvani Lexma cég alelnöke hivatalosan bejelentette, hogy a Smart Electronic megkapta a Lexma világon egyedülálló, vírus- és baktérium-mentesítő bevonattal ellátott lézeres egércsalád magyarországi és további hat közép-kelet-európai országra kiterjedő kizárólagos forgalmazási jogát.
A Nano Laser Mouse nevű Lexma-egerek vezetékes és vezeték nélküli kivitelben készülnek, akár 2000 dpi felbontásra is képesek. Szabványos USB csatlakozón keresztül illeszthetők a számítógéphez, az összes Windows operációs rendszerrel kompatibilisek, külön illesztőprogram telepítése nélkül azonnal használhatók.

Alex Fu szerint is az egerek fejlesztési iránya folyamatosan változik. Az egyik ilyen a felhasználó egészsége. Az egerek formája ma már kivétel nélkül ergonómikus, mely sikeresen akadályozhatja meg az ínhüvelygyulladás, ízületi fájdalom kialakulását, rosszabb esetben kiújulását. Az egerek műanyag felületén megtapadnak az ujjunkról, kezünkről származó hámló szövetmaradványok, és kevés az a felhasználó, aki krónikusan száraz bőrű kézzel nyúl asztali rágcsálójához. Ez ideális táptalajt nyújthat a baktériumok százainak, melyek ott tenyésznek azon az eszközön, melyet számítógép előtt ülve gyakorlatilag órákon át markolászunk. Egy átlagos irodai asztalon, billentyűzeten és egéren 400-szor több kórokozó tanyázik egységnyi területen, mint egy rendszeresen tisztított illemhely ülőkéjén. Ezt a területet meglovagolva dobta piacra a Nano Laser Mouse egereket a Lexma, ezek felületét olyan anyaggal vonták be, mely megakadályozza több száz baktériumtörzs megtelepedését és egyes vírusokat is hatékonyan elpusztít. Az egerek dobozukon 99,9 százalékos antibakteriális hatékonyságot hirdetnek azzal a speciális bevonattal melyet az SGS tajvani, Egyesült Államokbeli intézeteivel és egy japán élelmiszeripari laboratóriummal vizsgáltattak be. Ezek szerint a bevonat nem mérgező, nem irritáló és hatékonyan elpusztítja a mikróbákat.

A NanoGuard nevű bevonat nanoméretű ezüst részecskék ionjaival, illetve a titándioxid fotokatalizációja során fellépő oxidáló hatással harcol a baktériumok ellen, igen nagy hatékonysággal. A Lexma speciális egereinek egy második védvonala is van, az ezüstionok mellett a titándioxid fotokatalitikus hatását is felhasználják. A titándioxid fény hatására katalizál, szabad OH és O gyököket hoz létre, melyek szerves anyagokkal érintkezve oxidációt okoznak - a vírusok és baktériumok más szerves anyagokhoz hasonlóan szétbomlanak. Ezt a kedvező hatást elsősorban légtisztító berendezésekben használják fel manapság, hiszen ez megszünteti a kellemetlen szagokat is.

A tajvani számítógépes periférákat gyártó Lexmo céget 2000-ben alapították. Jelenleg 12 féle  termékcsoportban fejleszt, illetve gyárt termékeket. Az alkalmazottak száma 1500, a nemzetközi ügyfelek száma száz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50