Európai online könyvtár magyar támogatással

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 23. 18:05
A Francia Nemzeti Könyvtár a tegnapi napon útjára indította az Europeana nevű online tudásbázist, amellyel mintegy a Google-nak akar konkurenciát állítani az Unió.
Az amerikai keresőóriást már évek óta bírálják amiatt, hogy leginkább angol nyelvű dokumentumokat digitalizál. Az európai politikai és irodalmi szervezetek azonban a kulturális egyensúly felborulását vizionálták, és ennek elkerülése érdekében különböző archiválási projektekbe kezdtek. Ezen kezdeményezések egyike az Europeana, amely három nagy intézmény támogatásával jött létre. A projekt kezdeményezője természetesen a Francia Nemzeti Könyvtár, azonban az online adatbázisban a Portugál Nemzeti Könyvtár és a magyarországi Széchényi Könyvtár anyagai is megtalálhatóak. Jelenleg mintegy 12 ezer dokumentum között kutathatnak a felhasználók, ám a tervek szerint év végére még 100 ezerrel fog nőni a digitalizált művek száma, és a későbbiekben más nemzetek archívumai is megjelennek majd az Europeana oldalain.

"Jelen esetben szó sincs a Google elleni támadásról, mert mi egyszerűen csak a kultúra sokszínűségét akarjuk biztosítani az interneten is" - nyilatkozta Jean-Noel Jeanneney, a Francia Nemzeti Könyvtár igazgatója.
Kulcsszavak: könyvtár onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27