Európai digitális könyvtár magyar részvétellel

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 26. 08:32
A majdani európai digitális könyvtár első állomásaként a pénteken megnyílt párizsi könyvvásáron bemutatták a www.europeana.eu internetes címen hozzáférhető francia-magyar-portugál digitális könyvtárat.
A digitális könyvtár az amerikai Google világprogramjára adott európai válaszként, Jean-Joel Jeanneney-nek, a Francia Országos Könyvtár (BNF) áprilisban leköszönő igazgatójának kezdeményezésére két évvel ezelőtt elindított kezdeményezés keretében működik. A tervek szerint az 5-6 milliós világhálós gyűjteményből az első prototípuson összesen 12 ezer mű lesz hozzáférhető ingyenesen: ebből hétezer francia, négyezer - az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményébe tartozó - magyar és további ezer portugál szöveg lesz.

A háromszínű oldalon az olvasók valamennyi dokumentum teljes szövegét tudják olvasni. A kék, Európa jelképeként a keresésre, a narancs a dokumentumok konzultációjára, míg a zöld a felhasználó által megkezdett keresések raktározására szolgál. Az oldal több kritérium - nyelv, szerző, cím, megjelenési dátum - szerinti keresést tesz lehetővé, és a kiválasztott dokumentumon a szöveg a "zoom" funkcióval a felhasználó számára legelőnyösebb olvasási méretre felnagyítható, majd virtuális könyvjelzővel is ellátható.

Az Europeana internetes oldal létrehozására a BNF 2006-ban 3,375 millió euró támogatást kapott és idén a francia kulturális minisztérium további 10 millió eurót irányzott elő. Ennek köszönhetően jövő nyártól további 100 ezer európai kötet kerül fel a netre, s az európai államok azt fokozatosan bővítik.
Kulcsszavak: EU könyv

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Összefog a Schneider Electric és az acélóriás

A hagyományos acél alapanyagokhoz képest 70 százalékkal kevesebb CO2-kibocsátásával előállított acélt vásárol a Schneider Electric elektromos szekrényeihez és burkolataihoz az ArcelorMittaltól. A 2025-ig tartó fenntarthatósági programja keretében a Schneider Electric 50 százalékra növeli a környezetkímélőbb alapanyagok arányát termékeiben. 

2023. december 9. 13:50

VoWiFi szolgáltatás a Yettel lakossági ügyfeleinek is

Az üzleti ügyfelek után 2023 decemberétől lakossági ügyfelei számára is díjmentesen hozzáférhetővé teszi a VoWiFi (Voice over WiFi) szolgáltatást a Yettel. A technológia segítéségével olyan épületekben és belső helyiségekben is elérhető válik a kiváló minőségű hanghívás és – arra alkalmas készülékeken – az SMS-küldés lehetősége, ahol a kültéri mobiljel már gyengébben érhető el, vagy be sem jut odáig: a telefonok a helyi vezeték nélküli internet (WiFi-hálózat) segítségével csatlakozhatnak a mobilhálózatra, teljes lefedettséget biztosítva az épületen belüli WiFi hatósugarán belül.

2023. december 9. 12:19

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

2023. december 9. 10:21

Hogyan találjuk meg a tökéletes monitort karácsonyra

Az ünnepi szezon már a küszöbön áll, ezért az MMD, vezető kijelzőspecialista és a Philips Monitors márka licencpartnere elkészített egy útmutatót, amely garantáltan segít a tökéletes ajándék megtalálásában. 

2023. december 8. 19:10

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság frissített IT biztonsági tankönyve

Nagy érdeklődéssel fogadták a Neumann Társaság által kiadott IT biztonság közérthetően című könyv bővített verzióját, huszonnégy óra alatt több mint 1200-an töltötték le a hiánypótló tankönyvet. Az olvasó a tankönyvben átfogóan tájékozódhat az információbiztonság kérdéséről, különös figyelmet fordítva a gyermekek védelmére, a minket érő digitális fenyegetettségek felismerésére és elhárítására.

2023. december 8. 17:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27