100 kilométeres hatósugarú Wi-Fi az Inteltől

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 27. 23:17
Az Intel szakemberei olyan forradalmi megoldást kísérleteztek ki, amellyel akár egy szomszédos nagyvárosban elhelyezett adó segítségével is Wi-Fi-zhetünk.
Az eddigi Wi-Fi megoldások jellemzően néhány száz méteres hatósugárral rendelkeztek, így a drótnélküli szabadság valójában sokszor meglehetősen helyhez kötött maradt.

Eric Brewer, az Intel Research Berkeley vezetője szerint külön érdekesség, hogy szabványos Wi-Fi-re épülő, némileg módosított hardvert használ, ám teljesen új szoftverrel. Hogy eredményeiket szemléltessék, egy módosított, de egyébként szabványos alapokra épülő Wi-Fi rendszert kapcsoltak össze egy kilométerekre levő vevőponttal. Újabb meglepetés, hogy mindezt nem az amerikai, vagy európai piacra szánják, hanem a feljövőben levő piacokra, ahol szinte telefon helyett működhetne a falvak között. Ebből az következtethető, hogy a megnövelt hatótávolság az adatforgalom néminemű csökkenésével jár együtt. Fontos azonban, hogy a WiMax-hoz hasonló hosszú hatósugarú rendszerhez szükséges tornyok telepítése ez utóbbi 15-20 ezer dolláros árával szemben az újfajta Wi-Fi esetében mindössze 700-800 dollár, így összehasonlíthatatlanul olcsóbb.
Kulcsszavak: Intel Wi-Fi

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fejújított műszaki eszközök is drágulnak

Nem érdemes halogatni, ha műszaki cikket szeretnénk vásárolni. Szakemberek szerint semmi nem utal arra, hogy a műszaki cikkek árai csökkennének, így ha valaki laptop vagy asztali számítógép vásárlásán gondolkozik érdemes még az év végi áremelkedés előtt beruházni. Várhatóan hamarosan a szállítási díjak is emelkedni fognak, a webáruházak esetében pedig nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk az ingyenes kiszállításnak is.

2022. október 7. 13:55

BlueVoyant: A médiaipar számos kiberbiztonsági kihívással néz szembe

A kiberbiztonsági vállalat jelentése szerint a médiatartalom előállítását és terjesztését támogató, kulcsfontosságú szolgáltatók közel harmadát fenyegetik biztonsági kockázatok a nyilvánosan hozzáférhető felületeik sebezhetősége miatt.

2022. október 5. 12:38

A Xiaomi AIoT-termékekkel értelmezi újra a modern otthon fogalmát

A Xiaomi megkezdi új AIoT-termékeinek nemzetközi értékesítését. Ezeket arra tervezték, hogy kényelmesebbé, élménytelibbé és sportosabbá tegyék a hétköznapjainkat: ilyen szerepet szán a cég az új Xiaomi Robot Vacuum X10+ robotporszívónak, a nedves-száraz Xiaomi Truclean W10 Wet Dry Vacuum porszívó családnak, a Xiaomi TV Q2 televízióknak, a Xiaomi Smart Band 7 Pro okoskarkötőnek és a Redmi Pad táblagépnek.

2022. október 4. 20:13

Gyorsítósávon az önvezetés felé

A Széchenyi István Egyetem újabb mérföldkőhöz érkezett az 5G alkalmazási lehetőségei és az önvezető járművek kutatása terén. A győri mérnökök sofőr nélkül irányítottak egy személyautót a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán a Magyar Telekom által biztosított 5G Campus mobilhálózat segítségével.

2022. október 4. 13:59

A virtuális valóság és a digitális ikrek is helyet kap a lakóautók tervezésében

A felhalmozott szaktudás mellett a legújabb tervezőmegoldásokat is felhasználja új modelljeinek fejlesztése során a Hymer lakóautógyártó. A prototípusgyártásban a digitális ikerpár kap szerepet, a fejlesztési folyamat egy része pedig a virtuális térbe helyeződik át a Siemens segítségével.

2022. október 4. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

2022. október 5. 15:10

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00