Az E-Group dokumentum-menedzsment rendszere a CeBIT-en

forrás Prim Online, 2007. április 3. 09:05
Az E-Group az egyik legrangosabb nemzetközi informatikai szakkiállításon, a CeBIT 2007 konferencián is bemutatta az elektronikus aláírás témakörben a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékével közösen kialakított dokumentum-menedzsment rendszerét.
Az E-Group a „Join The Vision” mottójú kiállításon azt az elképzelését vázolta fel, hogy hogyan lehet integrációs és aláírással kapcsolatos elemi folyamatokat - például aláírás, hitelesség ellenőrzés, archív időbélyegzés, archiválás - a lehető legmagasabb absztrakciós szinten kialakítani, a felhasználó számára a lehető legegyszerűbb használhatóságot biztosítva.

Amikor nagyjából az ezredforduló felé az E-Group egy digitális aláírással kapcsolatos nyugdíjpénztári rendszert indított el, még senki sem sejtette, hogy a felhasználó által aláírt elektronikus állományokon és vele kapcsolatos egyszerű folyamatokon túl nagy szerepe lesz a szervezethez - nem személyhez kötött - elektronikus aláírásnak és a hozzá kapcsolódó összetett folyamatoknak. Az azóta eltelt időben létrejöttek azok a technológiai megoldások, illetve a szükséges törvényi szabályozás, amelyek lehetővé teszik a nagy mennyiségű elektronikus aláírást igénybevevő folyamatokat támogatását, ellenőrzését és számonkérését. Korábban az elektronikus aláírási formátumot a különböző rendszerek eltérően kezelték, mára azonban sikerült kiküszöbölni az ebből származó problémákat. Ebben nagy szerepe volt az európai és magyar elektronikus aláírással és formátumokkal kapcsolatos ajánlásoknak és jogszabályi háttereknek, amelyek kialakításában az E-Group is nagy szerepet vállalt. Az E-Group által kialakított SDX (Signed Document eXpert) digitális aláírási architektúra korszerű és haladó Szolgáltatás Orientált Architektúra platformra való kiterjesztése igen sok alkalmazásfejlesztési, méretezési és termékfejlesztési feladatot fogalmazott meg.

„Általános elvárás a korszerű dokumentum-menedzsment rendszerekkel szemben, hogy állandóan rendelkezésre álljanak, egyszerűen lehessen üzemeltetni őket, és komplex, akár törvényi előírásoknak és jogszabályoknak megfelelő folyamatokat támogassanak” – mondja Garami Gábor, az E-Group informatikai igazgatója, aki a CeBIT-en bemutatta az E-Group megoldásait. „Az E-Group Microsoft alapú technológiai rendszere kuriózum, világviszonylatban is kevesen foglalkoznak vele, s nagyon kevés rendszer képes Microsoft BizTalk, SharePoint rendszert úgy felhasználni, hogy a belőle létrejövő platform lehetővé tegye a további rugalmas megoldás- és szolgáltatásfejlesztések kialakítását.” – tette hozzá.

Az E-Group a 2007-es CeBIT kiállításon egy olyan, kivételes rendszert mutatott be, amely a hiteles dokumentumok kézbesítését, archiválását és kapcsolódó humán munkafolyamatok kialakítást támogatja, így egyaránt jól hasznosítható az államigazgatásban, elektronikus adatközpontokban, archiválási szolgáltatóknál, postahivatalokban, nyomdákban, vagy épp vállalatirányítási rendszerekben.

Az E-Group által kialakított SDX (Signed Document eXpert) digitális aláírási architektúra korszerű és haladó Szolgáltatás Orientált Architektúrába (SOA) lett beágyazva, mely koncepció kialakításához a Microsoft BizTalk Server 2006 és Microsoft SharePoint 2007 rendszerek társulnak. Az így kialakított folyamat megfelel az európai uniós elvárásoknak, hiszen a digitális aláírás ebben a folyamatban biztosítja az egyén sértetlenségét, letagadhatatlanságát és integritását és alkalmas kiszolgálni azon intézményeket, amelyeknek jogszabályok írják elő a megfelelő rendszer használatát.A fent bemutatott megoldásban - a külső rendszerek integrációja mellett – a felhasználók pusztán az e-mail segítségével tenné lehetővé a folyamatokkal történő kommunikációt, ezért a projektben a SharePoint dokumentum tára, illetve felülete is integrálásra került. Ezáltal a dokumentumok a vállalat saját dokumentum kezelő rendszeréből, a saját csoportmunka portáljáról küldhetőek illetve fogadhatóak, valamint az azokhoz tartozó egyéb megoldás specifikus metaadatok is megjeleníthetőek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2019. október 18-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta a Nemzetközi fehér bot napja alkalmából  szervezett ünnepi rendezvényét. Az alapítvány immár 16 éve adományoz képernyőolvasó és – nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

2019. október 20. 14:17

5 alapfeltétel a sikeres digitális átálláshoz

Hogyan alakítja át a negyedik ipari forradalom és az azt működtető innovatív technológia a vállalkozások ügyfélkapcsolatait és folyamatait? Hol tartanak a hazai vállalatok a digitális átállás folyamatában? Milyen tanulsága van az eddig végrehajtott projekteknek?  A Deloitte szakértői az idei Salesforce Basecamp Budapest rendezvényen egy kerekasztal beszélgetés során ezekben az izgalmas kérdésekben osztották meg gyakorlati tapasztalataikat.

2019. október 20. 13:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás