Újabb létesítményt épít a Dataplex

Kovács Attila, 2007. április 3. 14:28
Sikeres üzleti évet zárt a kolokációs és szerverhoszting központot üzemeltető Dataplex Kft., amely indokolttá teszi adatközponti létesítményének és portfoliójának bővítését egyaránt - hangzott el a cég mai sajtótájékoztatóján.
A 2006-ban realizált, tisztán az infokommunikációs infrastruktúra szolgáltatásokból elért 1,9 milliárd forintos nettó értékesítési árbevétel 80 százalékkal haladja meg a 2005-ös forgalmat. A 2006-os év végére a bruttó 8800 m2 alapterületű nagybiztonságú létesítmény 98 százalékos kihasználtsággal működött. A sajtótájékoztatón Szabó Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója beszámolt a 2006-os év eredményeiről és bejelentette a társaság 2009-ig szóló regionális expanziós terveit.

A múlt év dióhéjban

A Magyar Telekom Csoport 2005. december 12-én megvásárolta a vállalatot, amelyet a GVH 2006 áprilisában jóváhagyott. A kft. az akvizíciót követően is szolgáltató-független, önálló jogi személyként folytatta a működését. A vállalat EBITDA eredménye mintegy 150 százalékos növekedéssel, meghaladta a 460 millió forintot, szemben az egy évvel korábbi 185 millió forinttal. A létesítmény szolgáltató-függetlenségének megőrzése érdekében 2006-ban a vállalat elsősorban nemzetközi telekom cégekkel bővítette szerződött sávszélesség (carrier) partnereinek számát, amely mára meghaladja a huszat. A Dataplex 2006 őszén immár második alkalommal került fel a Deloitte által a leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatokról összeállított 50-es lista (Technology Fast 50), Rising Stars kategóriájának dobogósai közé. A kft. 2006 végén felvásárolta a T-Online tulajdonában lévő Adatpark üzletágat. Ezzel a lépéssel ezentúl a nagyvállalati megoldások mellett akár szerver szintű szolgáltatásokat is kínálhat kis- és nagyvállalati ügyfeleinek egyaránt, két egymástól független telephelyen.

A jövő tervei

Mivel a meglévő adatközpont kihasználtsága elérte a 98 százalékot, a tulajdonosi testület döntött egy újabb, 5600 m2 bruttó alapterületű létesítmény (ugyancsak a budapesti Asztalos S. utcában) megépítéséről. Az energiasűrűséget az új létesítményben négyszeresére növelik, az Elmű felé támasztott összes betáplálási igény 15 MW-tal emelkedik, így a teljes áramellátási kapacitás megfelel majd egy 80 ezer lakosú város energiaszükségletének. A tervezésnél nagy jelentőséggel bírnak a környezetvédelmi szempontok, ezeknek jegyében például az 1kW-nyi betáplálási IT energiára fordított hűtési energiát közel a felére csökkentik, az olyan szabadforrású hűtési energia-felhasználás lehetőségeinek kihasználásával, mint például a téli hideg időjárás. A létesítmény várhatóan 2007 végére készül el. Magyarországon a vállalatok jelenleg szervereik 25 százalékát helyezik el a zavarmentes, folyamatos működést garantáló adatközpontokban, míg az Európai Unió államaiban ez az arány meghaladja a 70 százalékot. A magyar piacban még meglévő növekedési potenciált azonban jelentősen meghaladja a szolgáltatás iránt az Unió új tagállamaiban fellépő kereslet. Regionális piaci jelenlétének megalapozása (terjeszkedési tervek Romániában és Bulgáriában) a Dataplex számára lehetőséget kínál arra, 2009-re kiépítse kolokációs és hoszting szolgáltatásainak nemzetközi hídfőállásait. A tulajdonos a Dataplex-től a 2007-ben is az értékesítési árbevétele kétszámjegyű növekedését és az EBIDTA további 80%-os növekedését várja.

További, a Prím Online kérdéseire kapott információk:

1. a kolokációs és szerverhoszting központ jelenlegi összes ki-, bemenő sávszélessége 30 és 40 Gigabit/sec között mozog;
2. várhatóan a Dataplex Dél-Kelet Európa felé, más kolokációs IT-infrastruktúra központokban tárolt adatok úgynevezett "tükrözési pontja" lesz,
3. nem kaptunk választ arra a kérdésre, mennyivel növekedett a központ adatátviteli (forgalmi) teljesítménye 2005 és 2006 között.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AZ HBO Max bejelentette európai, közel-keleti és afrikai vezetőségét

A WarnerMedia bejelentette, hogy Christina Sulebakk – az HBO Europe korábbi General Managere – tölti majd be az HBO Max EMEA (Europe, Middle East, Africa, azaz Európa, Közel-Kelet és Afrika) General Manageri posztját. Új munkakörében Christina irányítja majd az európai régiókban jelenleg működő HBO streaming platformok (HBO Nordic, HBO España, HBO Portugal és a kelet-közép-európai HBO GO) upgradelését az HBO Max szolgáltatássá 2021-gyel kezdődően, illetve az HBO Max kiterjesztését további európai régiókra, a Közel-Keletre és Afrikára. Közvetlen felettese az HBO Max International vezetője, Johannes Larcher lesz.

2021. január 21. 12:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás