Az iTunes körül vizsgálódik az EU

Genda Csongor Zoltán, 2007. április 3. 18:46
Az Európai Bizottság a mai napon vizsgálatot kezdeményezett az Apple és négy lemezkiadó ellen, mivel jogsértéseket véltek felfedezni az iTunes zeneletöltő szolgáltatás működését illetően. A számítógépgyártóra akár 600 millió euró bírságot is kiszabhatnak.
Brüsszel elsősorban a regionális megosztottságot kifogásolja az iTunes-al kapcsolatban, vagyis hogy a felhasználók csupán saját hazájukban tudnak dalokat vásárolni az internetes zeneboltból, és egy másik államban már csakis akkor tudnak a számokért fizetni, ha rendelkeznek egy helyi pénzintézet által kibocsátott bankkártyával. Továbbá azért is kritika érte az Apple-t, mert nem egységes árakat szabtak meg a különböző országokban. Így például míg Nagy-Britanniában 1,17 euróra kerül egy dal, addig másutt csupán 99 centet kell fizessenek a felhasználók ugyanazért a zeneszámért. Steve Jobs vállalata azonban visszautasította az utóbbi vádat mondván, hogy a kiadók miatt kellett eltérő árakat bevezetniük.

Az EU-Bizottság az Apple-ön kívül a Universal, Warner, EMI és Sony BMG lemezcégek ellen is vizsgálatot kezdeményezett, akik összesen két hónapot kaptak arra, hogy magyarázattal szolgáljanak a felvetett vádakat illetően.
Kulcsszavak: Apple iTunes jog EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás