Nyilvános meghallgatás a 2008-ban lejáró GSM-koncessziók miatt

forrás Prim Online, 2007. április 5. 13:40
Csütörtökön nyilvános meghallgatást tartott a Nemzeti Hírközlési Hatóság, mivel a három magyarországi mobilszolgáltató közül kettőnek, a Pannonnak és a Magyar Telekomnak 2008. november 4-én lejár a 900 MHz-es GSM koncessziója. A Pannon és a Magyar Telekom 1800 MHz-es DCS koncessziója – miként a Vodafone 900 és 1800 Mhz-es koncessziója is – 2014-ben jár le. A három szolgáltató 2004-ben elnyert UMTS frekvenciahasználati jogosultsága egyaránt 2019-ben jár le.
A koncessziós szerződések lehetőséget kínálnak az illetékes miniszter számára a frekvenciahasználati jogosultság lejárattól számított további hét és fél évvel való meghosszabbítására. A frekvenciahasználati jog meghosszabbítását megengedő miniszteri döntést a koncessziós szerződésekben foglaltak értelmében egy 18 hónapos egyeztetési eljárás előzi meg. Ennek megfelelően a gazdasági és közlekedési miniszter május 4-én fogja ajánlatát közölni az érintett szolgáltatókkal.

Mivel a három magyarországi mobilszolgáltató koncessziói, illetve frekvenciahasználati jogosultságai különböző időkben járnak le, elképzelhető a lejáratok harmonizálása, illetve lehetséges a koncessziók frekvenciahasználati jogosultsággá való alakítása, de a piaci lehetőségeket értékelve akár új pályázat kiírása is, beleértve akár a még meglévő GSM/DCS/UMTS spektrumok meghirdetését is.

A nyilvános meghallgatáson a Nemzeti Hírközlési Hatóság ismertette az elképzelhető forgatókönyveket, valamint egyebek mellett beszámolt a 900 MHz-es frekvenciatartományra vonatkozó európai uniós szabályozás változásairól is. A 900 MHz-es frekvenciatartományok értékét nagyban növeli, hogy az Európai Unió a rugalmas spektrumgazdálkodás keretében 2007 végén várhatóan felszabadítja azt, így a frekvenciatartományban megindulhatnak a szélessávú, UMTS/HSPDA szolgáltatások is, amelyek néhány európai országban jelenleg már kísérleti szakaszban járnak.

Európában több országban lejártak már az elsőként kiadott 900 Mhz-es GSM-koncessziók, és már lezajlott vagy folyamatban van azok meghosszabbítása, illetve átalakítása. A szolgáltatók a jogosultságok meghosszabbításáért több esetben jelentős egyszeri, vagy folyamatos díjat fizettek, illetve különböző fogyasztóvédelmi, környezetvédelmi vállalásokat tettek.

2007 február végén a magyarországi mobiltelefon piacon a három szolgáltató előfizetőinek száma 9 millió 992 ezer volt, azaz a 100 főre jutó hazai előfizetésszám február végén 99,2 volt. Az EU tagállamokban a 100 főre jutó előfizetői szám immár meghaladja a 100-at, de van olyan ország, ahol már egy lakosra több mint 1,2 előfizetés jut. Mindez azt jelzi, hogy Magyarországon is van még esély a piac növekedésére, van lehetőség akár egy negyedik infrastruktúra-szolgáltató, illetve új virtuális szolgáltatók megjelenésére is a jövőben.
Kulcsszavak: mobilhálózat GSM NHH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05