NETWORKSHOP 2007 - Informatikai konferencia

forrás Prim Online, 2007. április 11. 06:22
A magyarországi kutatási és felsőoktatási közösségek, valamint az informatikai szektor szereplői számára immár tizenhat éve jelenti az év fontos eseményét az NIIF Program és a HUNGARNET Egyesület által minden tavasszal megrendezett NETWORKSHOP konferencia. Az idei – NETWORKSHOP 2007 nevet viselő – konferencia április 11-13. között három napon keresztül foglalkozik a számítógép-hálózatokkal, ezen belül a kutatói hálózatok legfontosabb kérdéseivel, és természetesen az internet fejlődéséhez és alkalmazásához kapcsolódó kérdésekkel.
A konferencia programjáról

Az idei NETWORKSHOP konferencia is az oktatás, a tudomány, a kultúra, az informatikai ipar, valamint a civil szféra számos neves képviselőjét üdvözölheti a résztvevők között. A megnyitót követő szakmai program keretében elhangzó mintegy 108 előadást a 8 szekció keretében ez évben is több mint 400 résztvevő fogja meghallgatni.

Mint minden évben, a NETWORKSHOP konferencia idén is fontos szerepet játszik az NIIF Program külföldön is ismert és elismert munkájának sikeres folytatásában, a következő időszak fejlesztési lépéseinek megalapozásában, a hazai több mint 600.000-es kutatási-oktatási-közgyűjteményi közösség számára rendelkezésre álló nyugat-európai szintű belföldi információs infrastruktúra továbbfejlesztésében, valamint az oly fontos nemzetközi kapcsolatok bővítésében.

Az idei konferencia programjában egyaránt találkozhatunk a nagysebességű hálózati technológiákat, a korszerű hálózati szolgáltatásokat, az új intézményi rendszereket, a közgyűjteményi és könyvtári tartalomszolgáltatás eredményeit, a közösségi információs rendszerek fejlődését, az alkalmazás-fejlesztési, az oktatási, a hálózatbiztonsági, és a szuper-számítástechnikai kérdéseket tárgyaló témakörökkel ill. előadásokkal.

Aktualitások

Az idei NETWORKSHOP több szempontból is különleges jelentőségű. Egyrészt kiemelt szerepet játszik az EU 7. Tudományos, Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramjának (FP7) indulási szakaszához kapcsolódó munkákban. Mind közvetlenül az NIIF Programhoz köthetően, mind pedig az NIIF hálózati infrastruktúrát alkalmazó kutatási-fejlesztési munkákhoz kapcsolhatóan számos olyan új nemzetközi projekt-együttműködésre számíthatunk, melyek valamilyen módon a NETWORKSHOP 2007 programjában is tükröződnek. Az ilyen kutatási-fejlesztési projektek egyre nagyobb számban jelennek meg a hazai oktatási, kutatási és közgyűjteményi körbe tartozó intézmények tevékenységében, széleskörű hazai és nemzetközi együttműködésre támaszkodva és jelentős EU támogatást hozva be Magyarországra. A hazai illetve nemzetközi, főként K+F konzorciumok keretében elindított projektek viszont az NIIF Program mással nem helyettesíthető kommunikációs, információ-hozzáférési és kooperációs infrastruktúrájára támaszkodva valósíthatók csak meg. A kutatói hálózatok által biztosított elektronikus infrastruktúra (az EU által alkalmazott szóhasználattal „eInfrastructure”) jelenti a résztvevők számára azt a nemzetközi élvonalnak megfelelő környezetet, mely egyenrangú részvételt tesz lehetővé a nagyszabású nemzetközi együttműködésekben. Ezáltal Magyarország is részese lehet az ERA (az Európai Kutatási Övezet) kiépítésére irányuló hatalmas közös munkának. Mindez azért is rendkívül fontos, mert a kutatási-felsőoktatási és közgyűjteményi közösség a széles értelemben vett Információs Társadalom előkészítése kapcsán itthon az előretolt bástya szerepét tölti be. A Konferencia programjában megjelenő előadások jól illusztrálják, hogy Magyarország a kutatói számítógép-hálózat és az azon bevezetett szolgáltatások illetve alkalmazások terén az EU élvonalába tartozik.

A NETWORKSHOP’2007 egy további aktualitása az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez, azaz az NFT-2 idei indulásához kapcsolódik. Az európai élvonallal lépést tartani csak folyamatos fejlesztéssel lehetséges és a soron következő igen jelentős technológiaváltás (az optikai megoldásokra való fokozatos áttérés) nem is oldható meg más módon, mint az NFT-2 források segítségével. Kedvező helyzetet jelent, hogy az EU részéről is kiemelt prioritással bírnak azok az infrastrukturális fejlesztések, melyek az innovációhoz és a versenyképességhez komoly mértékben hozzájárulnak – ami az NIIF Program szempontjából kiemelt kedvezményezettséget ígér.

Kevésbé tekinthető a 2007-es év specialitásának, de annál inkább minősíthető az évről évre jelentkező talán legmagasabb prioritású NIIF feladatnak az alkalmazói közösség infrastrukturális ellátottságához, a nemzetközi kapcsolatokhoz és az európai, ill. globális számítógép-hálózati összeköttetésekhez egyaránt kapcsolódó misszió. Bár a magyar kutatói hálózat nemzetközi adatforgalma a legmagasabbak közé tartozik Európában, a hazai hálózat kapacitása pedig biztosítja azt, hogy a csúcsidőszakbeli terhelések se okozzanak gondot még a legigényesebb alkalmazásokban sem, a fejlődésbeli megállás azonnali lemaradást jelent, tehát nem megengedhető. A forgalom és a szolgáltatások iránti igény ugyanis egyre nő, hiszen a hazai kutatás egyre nagyobb mértékben kapcsolódik a jelentős nemzetközi kutatási projektekhez.

Az NIIF Program keretében az EU FP6 által támogatott európai gerinchálózat-építési projekthez (a GEANT-2 hálózat fejlesztéséhez) kapcsolódva kiépített hazai gigabites kutatói hálózat paramétereiben is és szolgáltatásaiban is jelentős előrelépést jelent a korábbiakhoz képest. Az új generációs GEANT-2 hálózat kiépítése 2004 őszén indult és 2008-ban zárul, lerakva – a magyar kutatói hálózat részvételével – a globális (az egész világra kiterjedő) hálózat alapjait is, miközben a résztvevők számára minden eddiginél nagyobb kapacitású, nagyobb sebességű, és szélesebb alkalmazási spektrumú infrastruktúrát hoz létre. Ebben a gigantikus – méreteit és komplexitását tekintve a világ élvonalát jelentő és sok alkalmazási területen grid-be szerveződő – hálózatban a másodperc törtrészei alatt jutnak el milliárdnyi információs egységnek megfelelő adatmennyiségek a kutatáshoz kapcsolódó kísérleti helyszínekről a nem ritkán sokezer kilométernyire elhelyezkedő kutató laboratóriumokhoz, és hatalmas információtömegek mozognak az együttműködő – a világ különböző régióiban elhelyezkedő – kutatóhelyek között is.

Az EU támogatásával és az NIIF részvételével folyó további projektek is számos olyan feladat nemzetközi együttműködésben történő megvalósításához járulnak hozzá, mint a napjainkban oly fontos – éppen a legigényesebb tudományterületek kutatásaiban elengedhetetlen – grid technika alkalmazása, az Internet új generációját megalapozó kutatások és fejlesztések, vagy éppen az infrastruktúra és a hálózati alkalmazások terén kevésbé fejlett régiók felzárkóztatása.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38