Samsung NV3: nem elég, ha egy készülék csupán egy dolgot végez jól

Széles Csongor, 2007. április 12. 14:19
Amikor a kezünkbe vehettük a Samsung NV3-at, rögtön gondolkodóba is estünk: vajon mire lesz még képes a gyártó, amely vélhetőleg a tervezői és marketingesei legrejtettebb ötleteit is kifacsarja. Manapság - úgy tűnik - nem elég, ha egy készülék csupán egy dolgot végez jól. Ez alatt a csillagzat alatt született a Samsung ultrakompakt fényképezőgépe, az NV3 is...
Felépítés

Az ultrakompakt sorozat tagjaként a Samsung nem is több mint egy jó ultrakompakt fényképezőgép. MP3 és videólejátszó. Szövegmegjelenítő. Úgy tűnik az NV3 nem csupán fényképezőgépnek, hanem mindennek jött. A sötétlila és ezüst színeinek köszönhetően elegáns levegőt áraszt. Bár a kéz számára talán picit nehezebb az átlagnál, valójában 155 grammjával nem szenved a súlyfelesleg miatt. Kacérkodó: bekapcsoláskor hívogatóan kacsint a lencse-védő, amely az objektívet óvja.Felülnézetből egy kissé megtévesztő, de miután kitapasztaltuk, hogy melyik gomb a gomb és melyik nem, már minden könnyebben megy. Meg szeretnénk kímélni az olvasót a csalódástól, így hát vegyük sorra. Balról jobbra az első kerek micsoda nem gomb, hanem esetleg díszítőelem. Ez mellett van a bekapcsoló gomb, a módválasztó tárcsa, mellette a mikrofon, majd a kioldógomb. És a látvány vagy a fényképezőgép egyensúlya érdekében ismét ott van a kerek micsoda, amelynek jelenléte továbbra is megmagyarázatlan misztérium. A jobb oldalon, a szíj rögzítője fölött egy fülhallgató-csatlakozót találunk. A fényképezőgép hátfalát egy 2,5 inches, 230.000 pixel felbontású képernyő uralja. A gombokat itt nagyon ihletetten helyezte el a Samsung, például a Delete gomb közvetlen a navigációs gomb felé került, így nagyon megkönnyíti a képek letörlését. A zoom-gomb szintén eltér a más gépeknél megszokottól. A fényképezőgép alján kapott helyet az akkumulátor és a memóriakártya-foglalata, valamint az USB csatlakozó.Tulajdonságok

Az NV3 interfészéről nincs mit mondani. Nem annyira érdekes és nem olyan színes mint a konkurrenciáé, de emiatt aztán nem is nehéz benne eligazodni. A 7,2 megapixeles képérzékelőt a 3x zoomobjektív szolgálja ki, amely tűrhető rajzolatot biztosít, de sajnos nem nyűgözött le. Beszéljünk inkább a különlegességekről, az MP3- és, videólejátszóról vagy szövegmegjelenítőről. Bár a szövegmegjelenítő csak .TXT fájlokat ismer fel, a 2,5 inches képernyőt viszont jól kihasználja. Az MP3 lejátszó a beépített hangfalak miatt kissé recsegős hangot ad, sőt ha bekapcsoljuk a 3D hangzást, akkor sem tapasztalunk javulást, úgy tűnik, mintha a hangok mindenhonnan szólnának. A fülhallgatót feltéve azonban elég jól szól a digitális fényképezőgép, hála a 7, előre beállított hangkiegyenlítőnek. A videolejátszó XviD, MPEG4 és AVI formátumú fájlokat képes megjeleníteni. A visszajátszáshoz a fájlokat mindössze az előre elkészített könyvtárakba kell pottyantani, a navigációs gombbal kiválasztott lejátszóprogram pedig automatikusan betölti azokat.Vissza a fotózáshoz. Aki egyszerű, bíbelődés-mentes fényképezőgépekre vágyik, annak az NV3 Auto módban is tökéletesen elegendő lehet, a képminőség ugyanis megfelelőnek mondható. A téma módok a legtöbb általános szituációval számolnak, választhatunk éjszakai, makró, gyerekek, szöveg, tengerpart, havas táj, valamint néhány fényviszonyhoz optimalizált beállítást. A képekkel viszont nem lehet sokat kísérletezgetni, be kell érnünk a megszokott fekete-fehér, szépia stb. beállításokkal.

A fényképezőgépet bármilyen Pict-Bridge kompatíbilis nyomtatóhoz csatlakoztatható.

Teljestmény

Teljesítmény szempontjából az NV3 nem múlja felül a konkurenciát. Normál monitorméretben elég jónak tűnnek a képek, de teljes felbontáson már nem voltunk annyira elégedettek.

Normál fényviszonyok esetén a fényképek általában élesre sikeredtek, de még ilyenkor sem tűéles minden részlet. Sok esetben a felvételek egyes részletei elmosódottak voltak, illetve vízfesték-szerű foltosodást mutattak. A makró felvételek ennek ellenére élesek, ám ha figyelmesebben nézzük, megállapíthatjuk, hogy a színek fakóbbak a kép sarkainál. A színek megfelelően telítettek, kivéve ha erős napfényben fotózunk, ekkor ugyanis a telítettség mellett a színek beégésével is számolnunk kell. Éjszakai felvétel esetén nem tetszett, hogy 25-30 másodpercet kell várnunk a felvétel elkészítésére, majd szinte ugyanennyit a kép feldolgozására. Bár az NV3 esetenként meglepően jó éjszakai felvételeket készít, de túl sokat kell várni rá a sötétben.

Aki gyakran kapja elő a fényképezőgépét, annak hasznos lehet kikapcsolni az induló képernyőt, így 2 másodperc alatt akcióra kész az NV3. A felvételek között 1 másodpercet kell várni, de sorozat módban megfelelően gyors.

Értékelés

A Samsung NV3 a divatos külső és a médiacenter képességei ellenére ezért a pénzért nem a legjobb vétel. A legtöbb embernek ott lóg a nyakában már az MP3 lejátszó, a videókat már a mobilon is lehet nézegetni. 72 000 Ft-ért inkább érdemes egy olyan fényképezőgép felé kacsintgatni, amely pontosan azt teszi, amire zseniális feltalálója kitervezte: egyszerűen fényképeket készít.

Méretek 95x57x18 mm
Tömeg 155 g
Kategória ultrakompakt
Csatlakozás USB 2.0, PictBridge
Memória SD/MMC/belső memória
Akkumulátor Li-Ion
LCD típusa 2,5"
Kereső nincs
Érzékelőlapka típusa CCD
Érzékelőlapka pixelszáma 7,2 megapixel
ISO beállítások Auto, 80, 100, 200, 400, 800, 1000 manuális
Optikai zoom 3x
Digitális zoom 4x
Záridő     1/2000 mp
Blende F/3,5–4,5
Tömörített formátum JPEG
Felvételmódok Szöveg, tájkép, éjszakai felvétel, havas táj, tengerpart, portré, makró, naplemente, hajnal, tűzijáték, ellenfény
Fehéregyensúly Auto, 6 beállítás
Vakumódok Auto, be, ki, vörös-szem hatás csökkentő, lassú szinkron
Visszaszámláló 10 vagy 2 mp
Hang van
Ár kb. 72 000 Ft
Kulcsszavak: kamera Samsung

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Továbbfejlesztett funkcionalitás a Nikon Z sorozatú fényképezőgépein

A Nikon bejelenti a 3.00-s firmware-verzió kiadását a Nikon Z 7 és a Nikon Z 6 teljes képes tükör nélküli fényképezőgépekhez, és az 1.10-es verziót a Z 50 DX formátumú tükör nélküli fényképezőgéphez. Ezek a firmware-frissítések számos fejlesztést kínálnak a meglévő funkciókhoz, így a fényképezőgépek tükör nélküli sorozata még sokoldalúbbá válik.

2020. február 19. 10:39

Nikon D6 – Erő, gyorsaság, megbízhatóság

A Nikon bemutatta új DSLR zászlóshajóját: a D6-ot. A nehéz témákat érintő hírektől a nemzetközi sportig: ez a teljes képméretű fényképezőgép azon szakemberek igényeire ad választ, akik semmit nem bíznak a véletlenre.

2020. február 13. 14:56

Kihirdették a 2020-as Sony World Photography Awards döntőseit

A World Photography Organisation büszkén jelenti be a 2020-as Sony World Photography Awards döntős fotósait a Professzionális kategóriában. Emellett a 2019-es Sony Professional Grant támogatás nyerteseinek új projektjeiről is lerántották a leplet. A Professzionális kategória szűkített listáján szereplő versenyzők és a támogatásban részesültek munkái is láthatók lesznek áprilisban a Sony World Photography Awards rendezvényén.

2020. február 11. 18:52

Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díja 2020

A World Photography Organisation bejelentette, hogy a 2020-as Sony World Photography Awards díjátadó Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók díját a nyomdászként és kiadóként ismert Gerard Steidl kapja. A díjátadó története során először fordul elő, hogy a kategória győztese nem egy hivatásos fotóművész. Steidl az április 16-i londoni ünnepségen veheti át elismerését, melyet a fotósokkal közös munkái és nagy hatású fotókönyvei kapcsán érdemelt ki.

2020. január 22. 14:21

A Sony új vezeték nélküli távvezérlő markolatot mutat be

A fényképezőgépek és kiegészítők bővülő kínálatához igazodva a Sony bejelentette új vezeték nélküli távvezérlő markolatát, a GP-VPT2BT-t. Az eszköz ideális választás számos, különböző típusú tartalom készítéséhez: vlogok készítésétől kezdve útiképek és videók rögzítésén át a mindennapos használatáig, a stabilitást és kényelmet ötvöző, por- és nedvességálló*, vezeték nélküli markolat minden helyzetben segíti a felhasználó munkáját.

2020. január 17. 12:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás