Az EU jóváhagyta: jelentősen csökkennek a roamingdíjak nyártól

Kiss Ádám Zoltán, 2007. április 12. 19:38
A sokat szidott brüsszeli bürokrácia ezúttal kitett magáért, saját kezdeményezésre vizsgálta meg az aránytalanul magas roamingdíjakat, és mivel a szolgáltatók nem léptekaz ügyben, kötelezni fogják őket az akár 70 százalékos mérséklésre, nem kevesebb mint 480 millió ember érintett a kérdésben.
A most magáért kiálló Európai Parlament kérlelhetetlenül halad a roamingdíjak csökkentése felé. A belső kezdeményezésre indított vizsgálat még egy éve kezdődött, akkor a díjak aránytalan mivoltát állapították meg. A testület nem azonnal szabályzóval akarta megoldani a helyzetet, az Unió állampolgárait szétszakító állapotok megoldására felkérték a szolgáltatókat, bízva azok belátásában. Ez érdemben nem történt meg, így Brüsszel bekeményített, és példásan gyorsan, már ma megszavazta az Európai Parlament ipari bizottsága azt a törvénytervezete, mely a külföldről kezdeményezett hívást maximum 40 eurócent+áfa percdíjban, a külföldön fogadott hívás díját pedig 15 eurócentben maximálja. Még örömtelibb, hogy a szolgáltatók az előfizetők lassú reakciójával sem élhetnek vissza, automatikusan be kell vezetniük a díjcsökkentést, felhasználói kérés nélkül is.

Ez igazi piaci változást jelent, hiszen a szolgáltatók fejőstehene volt a roaming, uniós szinten évi 8,5 milliárdos hatalmas összegről van szó. A franciák és a britek saját ipari lobijuk hatására ugyan ódzkodnak a törvénytől, de végül aligha vétózhatnak meg egy nyilvánvalóan saját állampolgáraik érdekét szolgáló új szabályzót. Az elemzők máris arról beszélnek, hogy mindig így kellene működnie a brüsszeli központnak, a helyzetfelmérés mindössze egy év alatt egy új törvény megszületéséhez vezetett, és ha a többi uniós kötelező formalitáson átmegy, éppen időben, nyár elején lép életbe. Nem csoda hát, ha az Európai Bizottság éppen Kínában tárgyaló IT és kommunikációs biztosa, Viviane Reding a hír hallatára megszakította megbeszéléseit és pezsgőt bontott.
Kulcsszavak: EU roaming

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a lombhullató szezon fotózásához és videózásához

Vége a nyaralásnak, hűl az idő, és fokozatosan veszi fel a természet is őszi színeit. Az új évszak remek lehetőségeket biztosít arra, hogy kiránduljunk vagy utazzunk, ott pedig egyedi felvételeket készíthessünk. Akár bakancsot húzunk, akár autóba ülünk, akár csak az otthon melegéből szemlélünk, okostelefonunkkal príma fotókat és videókat alkothatunk.

2022. szeptember 30. 18:47

Vadonatúj kameratechnológiával jön a Mate 50 Pro

Bemutatta Magyarországon új zászlóshajó okostelefonját a Huawei. A HUAWEI Mate 50 Pro-t vadonatúj kameratechnológiával szerelték fel, amely a világon elsőként tíz fokozatú, változtatható rekeszértékű kamerával rendelkezik

2022. szeptember 30. 13:59

A Telekom bemutatja saját márkás okostelefonjait

A Google-lal közösen fejlesztett készülékek nem csak nagy felbontású kamerájukkal, premium dizájnjukkal, vagy hosszú üzemidejükkel hódíthatják meg a mobilpiacot, hanem az árukkal is. A T Phone 5G-vel és a T Phone Pro 5G-vel már sokkal több mindenki számára válhat kézzelfoghatóvá és elérhetővé az 5G-s felhasználói élmény*.

2022. szeptember 30. 12:40

Magyarországra is megérkezett a HUAWEI nova 10 okostelefon

Új készülékkel bővült a HUAWEI nova sorozat: a nova 10 okostelefon úttörő, 60 MP felbontású előlapi kamerával, valamint fotós- és videós funkciók széles választékával új szintre emeli a szelfizést és a vlogolást. A készülék a 66W-os HUAWEI SuperCharge gyorstöltéssel akár már 35 perc alatt teljesen feltölthető.

2022. szeptember 30. 11:21

Redmi A1: az eddigi legmegfizethetőbb Redmi

A Xiaomi bejelentette, hogy megkezdi a Redmi A1 sorozat értékesítését. Az új, belépő szintű Redmi termékcsaládot elegáns design és sokrétű funkcionalitás jellemzi, kiváló felhasználói élményt biztosítva már a 50.000 forint alatti árkategóriában is. 

2022. szeptember 28. 20:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38