Ingyenes elektronikus Braille szolgáltatás vakoknak

Kiss Ádám Zoltán, 2007. április 12. 21:39
Az EU által is támogatott RoboBraille.org projekt hihetetlenül népszerű, pedig még csak tesztfázisban van, írott szöveget alakít át MP3 fájllá vagy Braille írássá.
Az eredetileg egy dán szervezet által elindított programot azóta az EU-n kívül közvetlenül öt másik ország is támogatja. A RoboBraille lényege, hogy a beküldött szöveges fájlt pár percen belül visszaküldik MP3 formátumban, vagy elektronikus Braille állományként, ami megfelelő nyomtatóval hagyományos vakírássá is átültethető. A hagyományos legegyszerűbb szöveg mellett html és Word formátumok fogadására is képes a rendszer. Az elektronikus Braille közvetlenül egy speciális eszközzel olvasható, melyben a beépített apró tűk mozognak, azt imitálva, mintha az újunkat Braille írással nyomott papír felett húznánk el. A megoldást az a felismerés szülte, hogy az átlagfelhasználó számára megoldhatatlanul nehéz feladat Braille szöveg alkotása. Az Európai Uniónak egyébként is egyik alapelve a mindenki számára elérhető információ, és a RoboBraille éppen erre vállalkozik, megvalósítva azt ami néhány évvel ezelőtt lehetetlennek tűnt, bevonva az internet világába a látássérülteket. Ezt a nemes elképzelést az EU 500 ezer fonttal támogatja a tesztidőszak alatt, amikor napi 400 üzenettel tesztelik a rendszert, mely már jövőre tervezett indulásakor napi 14 ezer átalakításra lesz képes.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális oktatást támogatja a Vodafone és a Mozaik Kiadó közös szolgáltatása

A Vodafone Magyarország egy újabb partnermegállapodás keretében szeretné támogatni a hazai digitális oktatás fejlődését. A Mozaik Kiadóval közösen új szolgáltatást vezetett be a szolgáltató 2020. október 20-tól. A piacon egyedülálló konstrukcióval a Vodafone célja, hogy segítse az általános és középiskolás fiatalok élményszerű oktatási tartalmakhoz való hozzáférésének lehetőségét és digitális készségeinek fejlesztését. Az együttműködés révén akár 300 ezer diákhoz juthat el a minőségi otthoni digitális oktatás.

2020. október 22. 19:34

Pénzre váltható a régi mobil a Telenornál

A Telenor üzleteiben bárki, bármikor leadhatja használt mobilját újrahasznosítás céljára, a szolgáltató most induló akciójában azonban pénzre is válthatók a régi mobilok. Azok pedig, akik új Samsung Galaxy S20 és Note20 szériás készüléket vásárolnak Hiper L+ és Hiper XXL tarifával, amennyiben értékesítik régi készüléküket a Telenornál, az új árából jelentős extra kedvezményt is kapnak.

2020. október 22. 17:43

Lewis Hamilton lett az LG SIGNATURE márka nagykövete

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy a hatszoros Formula-1 világbajnok Lewis Hamilton lett az LG SIGNATURE, azaz a vállalat prémium otthoni megoldásait összefogó márka globális nagykövete. Az együttműködés első lépéseként Hamilton egy új kampányban kap szerepet, amely közvetíti a márka filozófiáját, amely szerint „A művészet inspirálja a technológiát, a technológia pedig teljessé teszi a művészetet”.

2020. október 22. 15:59

Itt az ideje a paradigmaváltásnak

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet megmutatta, milyen fontos szerepet játszanak a telekommunikációs hálózatok és az adatközpontok a mindennapi élet - az információáramlás, a közösségi média és a szórakoztató alkalmazások - működésében. Az adatközpontok piaca 2020-ban és az azt követő években valószínűleg minden nehézség ellenére is jelentősen fejlődni fog. 

2020. október 22. 14:22

MKB Bank: közös gondolkodás fiatalokkal a jövő bankján

Az MKB Fintechlab által tavaly sikeresen életre hívott Design Summit idén sem marad el. Az innovációs és designközpont az eseményre igazi, fiatalokat megmozgató különlegességgel készül, ugyanis a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel karöltve ötletpályázatot indít. A pályázat keretében a szervezők olyan egyetemista, illetve fiatal pályakezdők jelentkezését várják, akik ötleteikkel segíthetnek a jövő bankjának megalkotásában, megtervezésében. 

2020. október 22. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás