RFID a műtőben, MR-felvételek mozgó paciensekről

Kovács Attila, 2007. április 15. 11:12
A Siemes két újabb egészségügyi megoldásáról (RFID, MR) számolt be. A müncheni Rechts der Isar Klinikával együttműködésben, a Siemens IT Solutions and Services (SIS, a Siemens IT szolgáltató ágazata) az RFID technika műtőben való alkalmazási lehetőségeit vizsgálja.
Jelenleg két lehetséges „forgatókönyvet” tanulmányoznak: a műtétnél használt törlő tamponok megjelölését és az operáló team azonosítását RFID-címkékkel. A kísérleteket márciusban kezdték, és ősszel tervezik befejezni. Egy műtéthez sokféle eszközre: műszerekre, textil-anyagokra és kiegészítőkre van szükség. A műszereket előírásszerűen fertőtlenítve a megfelelő helyre kell bekészíteni, és folyamatosan nagy mennyiségű tampont, törlőkendőt stb. kell a műtéti személyzet keze ügyében tartani. Az RFID technikával minden eszközt beszkennelnek, azonosítanak és dokumentálnak. Az egyik projekt során a törlőkendőkre és tamponokra RFID-címkét erősítenek, amelyeket aztán a műtőben egy stacionárius RFID-olvasó olvas le. Attól kezdve, hogy a raktárból kiveszik és a műtőbeli felhasználáshoz bekészítik, minden mozgásukat folyamatosan nyomon lehet követni, így nem veszhetnek el. A másik tesztprojektben a műtéti személyzet tagjait szkennelik, amikor belépnek a műtőbe. Az operáló team minden tagja felerősít magára a bemosakodás megkezdésekor egy RFID transzpondert tartalmazó azonosító kártyát. Ez nem tartalmaz személyes adatokat, csupán a viselője funkcióját, pl. sebész, aneszteziológus. A műtét végeztével, a műtőből kilépve a kártyát visszaadják. Minden információ, például a műtét menete vagy a felhasználásra kerülő anyagok, visszakövethető a műtő tervező monitorján. A műtét kezdeti és befejezési időpontjának naplózása lehetővé teszi a műtét időtartamának rögzítését, így a műtőkapacitás kihasználása jobban tervezhetővé válik.

A másik Siemens megoldással éles MR felvételek készíthetők izgő-mozgó páciensekről is. Egy speciális szoftvernek köszönhetően ma már éles felvételeket lehet készíteni Siemens mágnes-rezonanciás (MR) berendezésekkel akkor is, ha a páciens mozog vizsgálat közben. A Syngo Blade nevű technika különösen gyermekpáciensek esetében előnyös, akik többségének eddig nyugtatókat, sőt altatót  kellett beadni az MR vizsgálatok alatt. Ugyanis a  pácienseknek eddig nem volt szabad mozogniuk a felvételezés közben, noha az hosszú percekig is eltarthat. Sőt, lélegzetüket is vissza kellett tartaniuk a tüdő képeinek rögzítése alatt. Az új eljárással könnyebben és gyorsabban el lehet végezni a vizsgálatot. Orvosi előnye: elesik az a probléma, hogy nehezen lehet gyermekek kezelésében járatos aneszteziológust találni és a műtétre beosztani. További probléma szokott jelentkezni gyerekeknél abból, hogy könnyen megfáznak, vagy nem tartják be az utasítást, hogy vizsgálat előtt nem szabad enni, így mindkét esetben el kell halasztani a vizsgálatot. A Siemens Syngo Blade alkalmazása révén lehetővé válik olyan páciensek MR vizsgálata is, akik fizikai vagy szellemi betegség miatt remegnek.

A Syngo Blade  a Siemens Orvostechnika (Med) ágazatának  TIM (Total Imaging Matrix) képalkotó eljárást alkalmazó MT berendezéseivel működik. A TIM rugalmasan használható, és nagy sebességgel lehet vele rendkívül pontos méréseket végezni. A teljes testről egy menetben lehet felvételt készíteni anélkül, hogy a pácienst újra kellene pozícionálni. A syngo Blade gyorsan és ismételten regisztrálja (kis felbontással) az éppen felvételezés alatt lévő testtáj kontúrjait, és ebből megállapítja, hogy mozgott-e a páciens a vizsgálat alatt. A szoftver ekkor kiszámítja a képalkotás korrekcióit, hogy olyan kép keletkezzék, mintha a páciens mozdulatlan lett volna. A syngo Blade akkor is eredményesen működik, ha a páciens felvétel közben jobbra-balra – akár gyorsan is – mozgatja a fejét, vagy képtelen más testrészeit (végtagok, hasi tájék) mozdulatlanul tartani.
Kulcsszavak: RFID egészségügy Siemens

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagyvállalati kockázati tőke és új crowdfunding platform a Venture Capital Summit-on

A kockázati tőkepiacon a nagyvállalatok egyre erősödő szerepvállalásának köszönhetőn egyre több forrást érhetnek el az innovatív vállalkozások. A Venture Capital Summit a vállalati kockázati tőkebefektetések világába kalauzolta a résztvevőket, akik megérthették a nagyvállalatok befektetési stratégiáit, és az aktuális trendek mellett egy új crowdfunding platformmal is megismerkedhettek.

2018. április 25. 16:56

Az ember és a szakmai minőség felértékelődése a digitalizáció korában

Az üzleti vezetőket évek óta foglalkoztatja a technológia térnyerése és a digitalizáció a munkaerőpiacon, amely várhatóan elsőként fogja kiszorítani a HR-eseket és a toborzókat. A Budapesten megrendezett “Future of Coaching in Organisations” konferencián azonban kiderült, hogy a coachoknak nem kell aggódniuk, hiszen a jövő a szakma felértékelődését, az emberi tényező és a minőségi szakmai coaching kulcsszerephez jutását eredményezi majd.

2018. április 25. 15:23

Váltakozó áram: az energiamenedzsment új kihívásai

A fenntartható és energiatakarékos működtetés napjainkban az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a létesítményüzemeltető szakemberek szembesülnek. Noha a technológiai fejlődés egyre hatékonyabbá teszi az energia kezelését és az elektromos eszközök karbantartását az épületekben, az újításokkal együtt új típusú igények is jelentkeznek. 

2018. április 25. 12:35

A magyar e-kereskedelmi piacra is készül a Retargeting

Az e-kereskedelmi piacon erősíti tovább a pozícióit a Retargeting.biz. A romániai székhelyű online kereskedő és marketing cég nem csak hazájában, hanem egész Kelet-Európában, így Magyarországon is, bevezeti új megoldását, amely az alkalmazásprogramozási (API) felületen keresztül teszi elérhetővé az ügyfeleinek a Google, a Facebook és az Instagram alkalmazásait. Ezzel regionálisan az egyetlen olyan, az e-kereskedelmi szektorban-működő cégévé válik, amely minden nagyobb platform felé API integrációt kínál.

2018. április 25. 09:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink


A SmugMug felvásárolja a Flickr-t

2018. április 21. 16:26

Elsőként Magyarországon - korlátlan nemzetközi hívások EU-s számokra a Vodafone-nál

2018. április 11. 15:03

Több mint 15 százalékkal nőtt a Huawei bevétele 2017-ben

2018. április 5. 11:10

A webáruházak körében az online marketing az abszolút győztes

2018. március 7. 10:51
cloudappsportal.com