RFID a műtőben, MR-felvételek mozgó paciensekről

Kovács Attila, 2007. április 15. 11:12
A Siemes két újabb egészségügyi megoldásáról (RFID, MR) számolt be. A müncheni Rechts der Isar Klinikával együttműködésben, a Siemens IT Solutions and Services (SIS, a Siemens IT szolgáltató ágazata) az RFID technika műtőben való alkalmazási lehetőségeit vizsgálja.
Jelenleg két lehetséges „forgatókönyvet” tanulmányoznak: a műtétnél használt törlő tamponok megjelölését és az operáló team azonosítását RFID-címkékkel. A kísérleteket márciusban kezdték, és ősszel tervezik befejezni. Egy műtéthez sokféle eszközre: műszerekre, textil-anyagokra és kiegészítőkre van szükség. A műszereket előírásszerűen fertőtlenítve a megfelelő helyre kell bekészíteni, és folyamatosan nagy mennyiségű tampont, törlőkendőt stb. kell a műtéti személyzet keze ügyében tartani. Az RFID technikával minden eszközt beszkennelnek, azonosítanak és dokumentálnak. Az egyik projekt során a törlőkendőkre és tamponokra RFID-címkét erősítenek, amelyeket aztán a műtőben egy stacionárius RFID-olvasó olvas le. Attól kezdve, hogy a raktárból kiveszik és a műtőbeli felhasználáshoz bekészítik, minden mozgásukat folyamatosan nyomon lehet követni, így nem veszhetnek el. A másik tesztprojektben a műtéti személyzet tagjait szkennelik, amikor belépnek a műtőbe. Az operáló team minden tagja felerősít magára a bemosakodás megkezdésekor egy RFID transzpondert tartalmazó azonosító kártyát. Ez nem tartalmaz személyes adatokat, csupán a viselője funkcióját, pl. sebész, aneszteziológus. A műtét végeztével, a műtőből kilépve a kártyát visszaadják. Minden információ, például a műtét menete vagy a felhasználásra kerülő anyagok, visszakövethető a műtő tervező monitorján. A műtét kezdeti és befejezési időpontjának naplózása lehetővé teszi a műtét időtartamának rögzítését, így a műtőkapacitás kihasználása jobban tervezhetővé válik.

A másik Siemens megoldással éles MR felvételek készíthetők izgő-mozgó páciensekről is. Egy speciális szoftvernek köszönhetően ma már éles felvételeket lehet készíteni Siemens mágnes-rezonanciás (MR) berendezésekkel akkor is, ha a páciens mozog vizsgálat közben. A Syngo Blade nevű technika különösen gyermekpáciensek esetében előnyös, akik többségének eddig nyugtatókat, sőt altatót  kellett beadni az MR vizsgálatok alatt. Ugyanis a  pácienseknek eddig nem volt szabad mozogniuk a felvételezés közben, noha az hosszú percekig is eltarthat. Sőt, lélegzetüket is vissza kellett tartaniuk a tüdő képeinek rögzítése alatt. Az új eljárással könnyebben és gyorsabban el lehet végezni a vizsgálatot. Orvosi előnye: elesik az a probléma, hogy nehezen lehet gyermekek kezelésében járatos aneszteziológust találni és a műtétre beosztani. További probléma szokott jelentkezni gyerekeknél abból, hogy könnyen megfáznak, vagy nem tartják be az utasítást, hogy vizsgálat előtt nem szabad enni, így mindkét esetben el kell halasztani a vizsgálatot. A Siemens Syngo Blade alkalmazása révén lehetővé válik olyan páciensek MR vizsgálata is, akik fizikai vagy szellemi betegség miatt remegnek.

A Syngo Blade  a Siemens Orvostechnika (Med) ágazatának  TIM (Total Imaging Matrix) képalkotó eljárást alkalmazó MT berendezéseivel működik. A TIM rugalmasan használható, és nagy sebességgel lehet vele rendkívül pontos méréseket végezni. A teljes testről egy menetben lehet felvételt készíteni anélkül, hogy a pácienst újra kellene pozícionálni. A syngo Blade gyorsan és ismételten regisztrálja (kis felbontással) az éppen felvételezés alatt lévő testtáj kontúrjait, és ebből megállapítja, hogy mozgott-e a páciens a vizsgálat alatt. A szoftver ekkor kiszámítja a képalkotás korrekcióit, hogy olyan kép keletkezzék, mintha a páciens mozdulatlan lett volna. A syngo Blade akkor is eredményesen működik, ha a páciens felvétel közben jobbra-balra – akár gyorsan is – mozgatja a fejét, vagy képtelen más testrészeit (végtagok, hasi tájék) mozdulatlanul tartani.
Kulcsszavak: RFID egészségügy Siemens

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az automatizálás lehetőségei az élelmiszeriparban

Együttműködő robotok vagy más néven kobotok további automatizálási lehetőségeket teremtenek az élelmiszeriparban. Jellemzőjük, hogy szűkös termelési területen, emberek közvetlen közelében is képesek a munkavégzésre, a feladatok és új feladatokra történő átcsoportosítás gyors kivitelezése, valamint intuitív programozás és kezelés. Támogatják az ömlesztett áruk kiszedését (pick and place), valamint a raklapozás folyamatait nagy vállalatokban és kis létesítményekben egyaránt.

2020. október 30. 10:12

Profi szakembert találni még nem volt ilyen egyszerű!

Szerződést kötött a Qjob.hu szakemberkereső és a DEKRA Akademie Felnőttképző Központ. A partnerség létrejötte által a DEKRA nemzetközileg elismert tanúsítvánnyal rendelkező szakembereket biztosít majd a Qjob.hu felületén, ezzel nagyobb biztonságot adva az oldalon regisztrált megrendelők számára. De nem csak a szakik kiválasztása kap könnyítést, hanem a Qjob.hu segítené szeretné a DEKRA diákjait azzal, hogy tanulmányaik befejeztével gyakorlatot szerezhetnek az oldalra felkerülő alkalmi munkákkal. 

2020. október 29. 19:35

Innovatív technológiák az autózásban: hálózatba kapcsolt autók

Az autóipar technológiai fejlődésével egyre többen használnak internetre kapcsolt autókat: becslések szerint 2019-ben már 28,5 millió hálózatba kapcsolt autó volt forgalomban világszerte. Az intelligens közlekedési rendszerek segítségével ezek a járművek képesek egymással és a körülöttük lévő infrastruktúrával is valós időben kommunikálni, az így rendelkezésre álló adatok alapján pedig hatékonyan fejleszthető a közlekedési rendszer, illetve a közlekedésbiztonság. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan most bemutatja, hogyan működnek azok a fejlett információs és kommunikációs technológiák, amelyek mindezt lehetővé teszik.

2020. október 29. 17:53

IoT megoldásokkal készül a Telekom Csoport az 5G ipari alkalmazására

Önvezető járművet is alkalmazó automatizált anyagmozgatás bevezetésével megkezdte a tervezett pilot programok helyszíni tesztjét a Magyar Telekom által kiépített helyi mobilhálózaton (campus hálózaton) a BorgWarner Kft. és a T-Systems Magyarország. Az önvezető targonca mellett az oroszlányi gyárban két további IoT megoldást (vonalkód-olvasás és PLC vezetéknélküli adatkapcsolat) tesztelnek a magas rendelkezésre állást és az alacsony késleltetést biztosító, 5G-re továbbfejleszthető dedikált mobil hálózaton.

2020. október 29. 12:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás