EU - túl alacsonyak az ipari bizottság roamingdíjai?

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 16. 09:02
Az Európai Parlament ipari bizottságának a romaingdíjak csökkentésére vonatkozó javaslata nem csak az iparági szereplők véleményével nincs összhangban, ellentétes például az Európai Parlament által felkért Copenhagen Economics tanácsadó cég álláspontjával is - közölte a Vodafone Magyarország pénteken az MTI érdeklődésére.
Az ipari bizottság csütörtöki szavazása alapján a roamingolás során indított hívások maximális díja 40 eurocent, a fogadottaké pedig 15 eurocent lesz. E tarifaszintek lényegesen alacsonyabbak mind a bizottság, mind a parlament saját szakértői által eddig javasoltaknál - fejtette ki a Vodafone. A cég véleménye szerint semmi nem indokolja a díjak ilyen mértékű csökkentését.

A mobilcég szerint a szakbizottság mostani javaslata nem csak az iparági szereplők véleményével nincs összhangban: a Copenhagen Economics tanácsadó cég például 48, illetve 33 eurocentes árakat javasolt. A parlament egy másik, fogyasztóvédelmi szakbizottsága pár héttel ezelőtt 50 és 25 eurocentes díjakkal értett egyet, míg az EU pénzügyminiszterek által aktuálisan javasolt ár 52 és 25 eurocent.

A Vodafone szerint az ipari bizottság radikális javaslata esetén elvárható lenne az alapos indoklás, amelyből például az is kiderülhetne, hogy vajon miért tévednek azok, akik a testületénél lényegesen magasabb díjakat javasolnak. Sokszor hallható a szabályozási hatástanulmányok fontossága, de ezen díjak esetében ilyenről a mai napig nincs tudomásunk.

A mobilcég szerint a roaming díjak indokoltnál nagyobb, a költségeket nem fedező szintre csökkentése arra fogja kényszeríteni a szolgáltatókat, hogy más ügyfeleknek, más szolgáltatásokért fizetett díjaiból keresztfinanszírozzák a roamingoló ügyfelek díjait.

A Pannon közölte: a 40 és 20 centes ár nem fedezné a roamingköltségeket, ezért ilyen árak mellett veszteséges lenne ez a tevékenység. Ebben az esetben máshonnan kellene pótolni a kieső költségrészt.

A T-Mobile az MTI érdeklődésére annyit közölt, hogy álláspontját a tényleges európai parlamenti döntés, illetve az abban foglaltak ismeretében alakítja ki.
Kulcsszavak: EU roaming

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi az üzenetküldő alkalmazások jövője?

Az üzenetküldés és az üzenetküldő alkalmazások jelentős fejlődésen mentek át az elmúlt években. Ma már nem csak a szöveges üzenetek küldését szolgálják, hanem teljes értékű platformok, amelyek számos különféle szolgáltatást kínálnak. A Viber bemutatja, hogy 2022-ben milyen újdonságokkal találkozhatunk az üzenetküldő alkalmazásokban, valamint, hogy ez mit jelent a végfelhasználók mellett azon vállalkozások számára, amelyek innovatív módokat keresnek az ügyfeleikkel való kapcsolattartásra.

2022. szeptember 25. 10:27

Így parkolhat 150 helyen 1000 munkavállaló

Miközben egyre többen térnek vissza a home office-ból az irodákba, Budapesten becslések szerint átlagosan közel 30 százalékkal nőttek a parkolási költségek, ezért egyre nagyobb az igény a munkavállalók részéről arra, hogy a munkahelyükön biztosított legyen a parkolás. Ebben segít egy magyar fejlesztésű parkoláskezelő szoftver, melynek alkalmazásával a cég alkalmazottai egy applikáción keresztül előre lefoglalhatják a helyeiket, optimalizálva a parkoló kihasználtságát. A Parkllel ráadásul az elektromos töltők munkahelyi kezelése is egy rendszerben vezethető.

2022. szeptember 22. 19:26

Tesztelték a hazai szolgáltatók hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét

Európa egyik vezető független mobilhálózat-tesztelő és -értékelő cége, az umlaut tavasszal 21 napon keresztül mérte a hazai szolgáltatók hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét. A mobilszolgáltatókat adott időpontban vizsgáló felmérést több mint 5700 km-es mérési távon, az ország húsz nagyvárosában és úthálózatain végezték, mindezt tömeges adatgyűjtésen alapuló elemzéssel egészítették ki – utóbbival lefedve a lakott területek közel 95%-át és a lakosság 97%-át. 

2022. szeptember 22. 17:58

Már több mint egymillió magyar felhasználó élvezi a Samsung Members program előnyeit

Átlépte az egymilliót a Samsung Members magyarországi felhasználóinak száma. Az alkalmazás négy évvel ezelőtt még nagyjából 230 ezer hazai tagot számlált, azonban az exkluzív tartalmaknak, nyereményjátékoknak és a felhasználói támogatásnak köszönhetően a program népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nőtt a Samsung Galaxy okostelefon és tablettulajdonosok körében.

2022. szeptember 21. 12:27

Az Apple új termékei mostantól megvásárolhatók az iSTYLE üzletekben

Piacra kerülésének első napjától hazánkban is megvásárolhatók a legújabb iPhone modellek, így a magyar Apple-rajongók az amerikai vásárlókkal egy időben vehetik kezükbe a legújabb készülékeket. Az iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, az új Apple Watch SE szeptember 16-tól, az Apple Watch Ultra és az AirPods Pro szeptember 23-tól, az iPhone 14 Plus pedig október 7-től kapható a hazai iSTYLE boltokban Budapesten, Győrben, Szegeden és Debrecenben, valamint az istyle.hu webshopban.

2022. szeptember 16. 18:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38