A Samsung Electronics első negyedéve: 15 százalékkal csökkent a profit

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 16. 12:07
A dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd., pénteken 1,6 billió vonos (1,72 milliárd dollár) adózott eredményt jelentett az első negyedévről, ez 15 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévi 1,88 billiónál, és négy éven belül a legrosszabb negyedéves eredmény, a memórialapkák és a laposképernyő-panelek vártnál nagyobb olcsóbbodása miatt.
Az üzemi eredmény, 1,18 billió von, 27 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 1,61 billiótól, és 42 százalékkal kevesebb a tavalyi utolsó negyedévi 2,05 billiónál.

A forgalom, 14,39 billió von, 3 százalékkal több a tavalyi első negyedévi 13,96 billiónál, de 8 százalékkal kevesebb a tavalyi utolsó negyedévi 15,69 billiónál.

A mostani második negyedévben némi javulást várnak az árak stabilizálódása miatt, de komolyabb sikerekben csak a második félévben reménykednek. A cégnél arra számítanak, hogy a DRAM lapkák piaci ára a mostani negyedévben további 5-10 százalékkal csökken, miközben a NAND lapkák átlagosan 20-25 százalékkal drágulhatnak. Az első negyedévben a DRAM lapkák több mint 20 százalékkal, a NAND lapkák több mint 40 százalékkal olcsóbbodtak.

Az első negyedévben a félvezető ágazat üzemi eredménye 52 százalékkal, a folyadékkristályos képernyőket gyártó részlegé 32 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, illetve 68 százalékkal és 76 százalékkal esett vissza a tavalyi utolsó negyedhez képest. Ezt nem ellensúlyozta, hogy a távközlési részleg üzemi eredménye 29 százalékkal javult az egy évvel korábbihoz képest, és 72 százalékkal több volt, mint a tavalyi utolsó negyedben. A 34,8 millió eladott mobilkészülék vállalati rekord, ezt főleg a kínai piac segítette.

Előzőleg, kedden, a dél-koreai LG.Philips, a folyadékkristályos képernyők második számú gyártója a világon, szintén veszteséget jelentett az első negyedévről, egymás után negyedik negyedéve volt veszteséges a képernyők árának csökkenése miatt. Most 169 milliárd von (181 millió dollár) volt a vesztesége, a tavalyi első negyedben még 48 milliárd von adózott eredményt könyvelt el.

  •  

A Samsung Electronics adózott eredménye tavaly 3,8 százalékkal 7,93 billió vonra nőtt a 2005-ös 7,64 billióról.

Az üzemi eredménye 14 százalékkal 6,93 billió vonra csökkent 8,06 billióról.

A forgalma 2,6 százalékkal 58,97 billió vonra gyarapodott 57,46 billióról.

Az egész évet nyomták a csökkenő lapka- és képernyőárak.

  •  

A  Samsung SDI Co. 72 millió eurós beruházással új plazmatelevízió-modult gyártó üzemet épít Magyarországon. A Samsung gödi gyárában tavaly nyáron kezdték meg a beruházást.

A hamarosan elkészülő új, 20 ezer négyzetméteres csarnokban a 104-106 centiméteres plazmatévék legnagyobb és legértékesebb alkatrészét, az úgynevezett modult gyártják majd. A termékek 30-40 százalékát Samsung-végtermékben használják majd fel, a többit más televíziógyártóknak szállítják, főleg az Európai Unióba.

A Samsung SDI Magyarország tavaly 300 millió eurós forgalmat és 16 millió eurós adózott eredményt tervezett. A forgalom mintegy 30 százaléka a jászfényszarui Samsung gyár felhasználása, a többi termék külpiacokon talál vevőre. 2005-ben a társaság árbevétele 252 millió euró volt, és szerény nyereséget könyvelt el a hagyományos televíziók keresletének visszaesése miatt. Egy évvel korábban, 2004-ben a forgalom elérte a 350 millió eurót, az adózott eredményt pedig a 34 millió eurót.

A Samsung az idén megkezdett fejlesztésekkel együtt összesen 20 milliárd forint értékű bővítő beruházást valósít meg a következő másfél évben jászfényszarui  gyárában, az új egység 2010-től dolgozik teljes kapacitással. Tavaly összesen 3,2 millió tévékészülék hagyta el az üzemet. A jászfényszarui gyár magyarországi forgalma 41,5 milliárd forint volt 2005-ben, az export
elérte a 136 milliárd forintot.

A dél-koreai Samsung csoportnak négy cége van Magyarországon: a gödi Samsung SDI mellett a Samsung Electronics kereskedelmi cég, a jászfényszarui Samsung Electronics televíziógyár és az alkatrészeket
gyártó szigetszentmiklósi Samsung Elektromechanik.
Kulcsszavak: +céginfo Samsung

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Naponta 10-15 ezer mintavételt koordinál az új covid-irányítási központ

Mintegy száz munkaállomást biztosító új covid-irányítási központ kezdte meg munkáját Budapesten. Az Országos Mentőszolgálat önkéntesekkel bővített mintavétel-szervező csapata pénteken költözött be abba a központba, amelyet a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország szerelt fel és bocsátott a mentőszolgálat rendelkezésére a veszélyhelyzet lezárultáig.

2020. november 24. 10:57

Koronavírus-járvány: virtuális valóságban tervezik a csomagolóanyagokat

A Dunapack egy munkatársának hobbijából a teljes cégcsoportra kiterjedő és a szektorban is előremutató újítás született: a virtuális valóságba belépve kapják meg és ellenőrzik az ügyfelek a megrendelt csomagolóanyagok, dobozok prototípusait. A használathoz szükséges VR szemüveget pedig természetesen papírból gyártották le a Dunapacknál.

2020. november 23. 16:31

Kelet-Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus

A Budapesti Corvinus Egyetem az egyedüli magyar felsőoktatási intézmény, amely bekerült a nagy presztízsű, üzleti iskolákat besoroló Eduniversal kelet-európai rangsorába. Az egyetem már negyedik éve szerepel dobogósként a neves rangsoron, idén 21 ország 86 iskolája közül lett a második.

2020. november 21. 19:11

A Vodafone Magyarország nyerte az Év Családbarát Vállalata 2020 különdíját

Történetében először nyerte el a Családbarát Vállalat Díj szakmai különdíját a Vodafone Magyarország. Az elismerést idén a legjobb pandémiás intézkedések kategóriában - "különleges időkben" néven- is átadták olyan szervezetek számára, amelyek intézkedéseikkel támogatják a családokat, a várandós munkavállalókat, valamint biztosítják a munka-magánélet egyensúlyát. A Vodafone évek óta sikerrel folytat családbarát kezdeményezéseket és sikeres kismama programot, egyebek mellett pedig rugalmas munkarenddel, a gyermek születését követő másfél évben 16 hetes fizetett „apa-szabadsággal” és a vezetői potenciállal rendelkező nők munkaerőpiaci reintegrációt segítő programmal is támogatja kollégáit.  

2020. november 21. 15:35

Black Week: egy hét az akciók szerelmeseinek

A Black Friday évek óta sok magyar érdeklődését vonzza. Ez a neves vásárlási ünnep fogyasztók tömkelegének kínál kedvezményeket, amiket a vásárlók igyekszenek a legjobban kihasználni. Ennek a magas érdeklődésnek köszönhetően az üzletek kiterjesztve a Black Friday napot, már a hét elejétől elkezdik a kedvezményeket és a következő hétfőig, azaz a Cyber Monday-ig tartják az év végi akcióhullámot.

2020. november 21. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás