A Samsung Electronics első negyedéve: 15 százalékkal csökkent a profit

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 16. 12:07
A dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd., pénteken 1,6 billió vonos (1,72 milliárd dollár) adózott eredményt jelentett az első negyedévről, ez 15 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévi 1,88 billiónál, és négy éven belül a legrosszabb negyedéves eredmény, a memórialapkák és a laposképernyő-panelek vártnál nagyobb olcsóbbodása miatt.
Az üzemi eredmény, 1,18 billió von, 27 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 1,61 billiótól, és 42 százalékkal kevesebb a tavalyi utolsó negyedévi 2,05 billiónál.

A forgalom, 14,39 billió von, 3 százalékkal több a tavalyi első negyedévi 13,96 billiónál, de 8 százalékkal kevesebb a tavalyi utolsó negyedévi 15,69 billiónál.

A mostani második negyedévben némi javulást várnak az árak stabilizálódása miatt, de komolyabb sikerekben csak a második félévben reménykednek. A cégnél arra számítanak, hogy a DRAM lapkák piaci ára a mostani negyedévben további 5-10 százalékkal csökken, miközben a NAND lapkák átlagosan 20-25 százalékkal drágulhatnak. Az első negyedévben a DRAM lapkák több mint 20 százalékkal, a NAND lapkák több mint 40 százalékkal olcsóbbodtak.

Az első negyedévben a félvezető ágazat üzemi eredménye 52 százalékkal, a folyadékkristályos képernyőket gyártó részlegé 32 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, illetve 68 százalékkal és 76 százalékkal esett vissza a tavalyi utolsó negyedhez képest. Ezt nem ellensúlyozta, hogy a távközlési részleg üzemi eredménye 29 százalékkal javult az egy évvel korábbihoz képest, és 72 százalékkal több volt, mint a tavalyi utolsó negyedben. A 34,8 millió eladott mobilkészülék vállalati rekord, ezt főleg a kínai piac segítette.

Előzőleg, kedden, a dél-koreai LG.Philips, a folyadékkristályos képernyők második számú gyártója a világon, szintén veszteséget jelentett az első negyedévről, egymás után negyedik negyedéve volt veszteséges a képernyők árának csökkenése miatt. Most 169 milliárd von (181 millió dollár) volt a vesztesége, a tavalyi első negyedben még 48 milliárd von adózott eredményt könyvelt el.

  •  

A Samsung Electronics adózott eredménye tavaly 3,8 százalékkal 7,93 billió vonra nőtt a 2005-ös 7,64 billióról.

Az üzemi eredménye 14 százalékkal 6,93 billió vonra csökkent 8,06 billióról.

A forgalma 2,6 százalékkal 58,97 billió vonra gyarapodott 57,46 billióról.

Az egész évet nyomták a csökkenő lapka- és képernyőárak.

  •  

A  Samsung SDI Co. 72 millió eurós beruházással új plazmatelevízió-modult gyártó üzemet épít Magyarországon. A Samsung gödi gyárában tavaly nyáron kezdték meg a beruházást.

A hamarosan elkészülő új, 20 ezer négyzetméteres csarnokban a 104-106 centiméteres plazmatévék legnagyobb és legértékesebb alkatrészét, az úgynevezett modult gyártják majd. A termékek 30-40 százalékát Samsung-végtermékben használják majd fel, a többit más televíziógyártóknak szállítják, főleg az Európai Unióba.

A Samsung SDI Magyarország tavaly 300 millió eurós forgalmat és 16 millió eurós adózott eredményt tervezett. A forgalom mintegy 30 százaléka a jászfényszarui Samsung gyár felhasználása, a többi termék külpiacokon talál vevőre. 2005-ben a társaság árbevétele 252 millió euró volt, és szerény nyereséget könyvelt el a hagyományos televíziók keresletének visszaesése miatt. Egy évvel korábban, 2004-ben a forgalom elérte a 350 millió eurót, az adózott eredményt pedig a 34 millió eurót.

A Samsung az idén megkezdett fejlesztésekkel együtt összesen 20 milliárd forint értékű bővítő beruházást valósít meg a következő másfél évben jászfényszarui  gyárában, az új egység 2010-től dolgozik teljes kapacitással. Tavaly összesen 3,2 millió tévékészülék hagyta el az üzemet. A jászfényszarui gyár magyarországi forgalma 41,5 milliárd forint volt 2005-ben, az export
elérte a 136 milliárd forintot.

A dél-koreai Samsung csoportnak négy cége van Magyarországon: a gödi Samsung SDI mellett a Samsung Electronics kereskedelmi cég, a jászfényszarui Samsung Electronics televíziógyár és az alkatrészeket
gyártó szigetszentmiklósi Samsung Elektromechanik.
Kulcsszavak: +céginfo Samsung

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05