Az S&P javította a Magyar Telecom kilátását

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 17. 09:16
Az eddigi alakulóról felminősítést valószínűsítő pozitívra javította a Magyar Telecom B.V. (Invitel Zrt.) vezetékes távközlési szolgáltató mélyen spekulatív, "B plusz" szintű hosszú futamú cégadósi osztályzatának kilátását hétfőn a Standard & Poor's.
A világ legnagyobb hitelminősítője a hétfőn Londonban kiadott indoklás szerint a magyar cég holdingvállalatának, az Invitel Holdingsnak a Hungarian Telephone and Cable Corp.(HTCC) által tervezett átvétele adósminőség-javító elemeket tartalmaz, és a vállalatnak új tőkestruktúrája is van. Az S&P egyben megerősítette a megszorításokkal már befektetőinek tekintett "BBB mínusz" alapsávnál négy fokozattal gyengébb "B plusz" cégosztályzatot, és ennél eggyel alacsonyabb, "B" besorolással látta el a tranzakció finanszírozására újonnan megajánlott 200 millió eurós, változó kamatú, előre sorolt adósságpapírt.

Az Invitel már kint lévő, 142 millió eurós alárendelt kölcsönének besorolását az S&P "B mínusz"-ról "B"-re emelte.

Az év elején jelentették be Budapesten, hogy a HTCC megvásárolja a Matel N.V. - a Magyar Telecom B.V. közvetlen anyacége - 100 százalékát, és ezáltal közvetett úton az Invitel részvényeinek 99,98 százalékát szerzi meg, a záráskori hitelállomány átvállalásának beszámításával összesen 470 millió eurós vételárért.

A Standard & Poor's hétfői londoni elemzése szerint a tranzakció a két vezető magyarországi alternatív távközlési szolgáltatót egyesíti, piacvezető pozícióval az 54 magyarországi hagyományos koncessziós térség közül 14-ben.

Ez sokoldalúbb jövedelemforrást biztosít az egyesült cégnek, emellett lehetővé teszi, hogy jobb feltételek mellett versenyezzen a piacot uraló Magyar Telekommal, és állja a folyamatos szabályozói és versenynyomást, áll a hitelminősítő elemzésében.

A Standard & Poor's szerint emellett az egyesített vállalat várhatóan javítani tudja majd működési hatékonyságát hálózatának optimalizálásával, a támogatói funkciók vagy a piaci tevékenység összekapcsolásával, és így szilárd szabadkészpénz-képzési kapacitást teremt magának a magas adósságteher törlesztésére.

Másrészről azonban a Standard & Poor's jelentős kockázatát látja annak, hogy a HTCC anyavállalata, a TDC A/S meg akar majd szabadulni az egyesített cégtől a tranzakció után, ami középtávon komoly tőkeszerkezeti és finanszírozási politikai bizonytalanságokkal járna, áll a hétfői londoni elemzésben.

A Standard & Poor's tavaly október 12-én még leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az addigi stabilról a Magyar Telecom B.V. cégadósi besorolásának kilátását, arra hivatkozva, hogy a vállalat adósságot akar kibocsátani a további osztalékfizetés fedezeteként.

Az S&P a negatív kilátást januárban emelte vissza a negatív és a stabil közötti köztes "alakulóra", a HTCC-ügyletre tekintettel.

A Standard & Poor's 2004 júliusában adta meg a Magyar Telecom B.V.-nek a jelenlegi "B plusz" besorolást.

A Moody's Investors Service tavaly októberben az ezzel egyező, vagyis szintén mélyen spekulatív, "B1" szintű vállalati adóskockázati osztályzattal látta el az Invitel Holdings N.V.-t, és rögtön leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá is vette a besorolást, miután a cég bejelentette egy 125 millió eurós adósság kiadását.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább emelkedett az IT bérezés

Továbbra is tarolnak a fizetések az informatikai szektorban hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt. A COVID-19 hatása az IT munkaerőpiacot is elérte, munkaerőhiány és bérnövekedések figyelhetők meg világszerte. A Bluebird piaci körképe.

2022. július 4. 15:42

Akkumulátorok újrahasznosításával járul hozzá a fenntartható közlekedéshez a TIER és a Remondis

A világ vezető mikromobilitási szolgáltatója, a TIER és a vezető újrahasznosítási szakértő, kommunális- és vízszolgáltató, a Remondis együtt tesznek a nyersanyagtakarékosság és a körforgásos gazdaság kialakításáért. A Remondis 16 európai országban, köztük Magyarországon is felel majd a több mint 160.000 TIER e-roller, elektromos kerékpár és e-moped elhasznált lítium-ion akkumulátorainak megfelelő kezeléséért. 

2022. július 4. 14:17

Az ABB E-mobility megnyitotta eddigi legnagyobb DC villámtöltőket gyártó üzemét

Az ABB E-mobility a toscanai Valdarnóban megnyitotta a vállalat eddigi legnagyobb, DC villámtöltőket gyártó üzemét, az E-mobility Centre of Excellence-t, s ezzel megerősítette globális vezető pozícióját az elektromos járművek (EV-k) töltési megoldásai terén.  

2022. július 4. 11:40

Összefog az ABB és a Contro-Net

Az ABB és mérnöki szolgáltatásokat nyújtó régi értékesítési partnere, a magyarországi székhelyű Contro-Net Kft. (Contro-Net), közösen kínál teljesen integrált, költséghatékony megoldást az ESAB móri száraz és nedves porkeverő üzemei számára. Az ESAB világviszonylatban vezető helyet tölt be a hegesztő- és vágóberendezések, valamint a hegesztőanyagok előállításában. 

2022. július 3. 11:39

Új cégtársak a PwC Magyarország vezetői között

A PwC Magyarország örömmel jelenti be két új cégtárs kinevezését. A könyvvizsgálati üzletágat 2022. július 1-jétől Sávoly-Hatta Anita és Halmosi Gábor erősíti partneri pozícióban.

2022. július 3. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24