Számítógép-piac - az idén eddig 9 százalékos növekedés

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 24. 10:13
A számítógéppiaci kutatások vezető nemzetközi intézete, az amerikai Gartner szerint az idei év első negyedében - a múlt év azonos időszakához mérve - 8,9 százalékkal 62,7 millióra nőttek a világméretű PC-eladások, melyekben a Hewlett-Packard termékeiből fogyott a legtöbb, eladásai 28 százalékkal nőttek.
A piac kettes számú szereplője az ugyancsak amerikai Dell, a harmadik a tajvani Acer, amelynek asztali gépeiből ugyan 4,2 millió talált gazdára az idei első negyedévben, de ezt 46 százalékos növekedéssel ért el a cég. A negyedik helyet osztotta a Gartner az eladásokban a kínai Lenovo vállalatnak.

A PC eladások szempontjából az idén a legdinamikusabban növekvő térség Európa (elsősorban a keleti rész), a Közel-Kelet és Afrika volt.

A Gartner az év elején azt jósolta, hogy a PC-eladások a világon 10,5 százalékkal növekednek, az értékesített mennyiség ezzel eléri a 255,7 millió darabot. Értékben viszont csak 4,6 százalékos lesz a növekedés, így az eladások 213,7 milliárd dollár körül alakulhatnak. A szállítások terén a legnagyobb fejlődés az indiai gyártóktól várható, 20 százalékra becsüli ezt az intézet.

Illetékese szerint tehát az értékesítési feltételek nagyjából hasonlóak lesznek a tavalyihoz, s elsősorban az úgynevezett feltörekvő piacok, illetve a gépek kategóriájában a hordozható készülékek viszik leginkább előre a PC-piacot. Indiában az idén várható, hogy a hordozhatók értékesítése "lekörözi" az asztali PC-k eladását.
Kulcsszavak: PC trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38