A jogvédők ünneplik az alkotókat

forrás Prim Online, 2007. április 25. 13:50
A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány), a BSA (Business Software Alliance) és a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) ünnepséget tartott az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a jogalkotók, a jogvédők, a filmes és zenei élet hazai képviselői – forgalmazók, szerzők és előadóművészek – együtt emlékeztek meg az emberi alkotó tevékenység jelentőségéről.
Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete, a WIPO 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, amely tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt.

A Szellemi Tulajdon Világnapja jó alkalmat teremt arra, hogy elgondolkodjunk, milyen fontos az alkotó tevékenység és az innováció szerepe egy jobb világ megteremtésében. Az emberi alkotó tevékenység egyaránt hajtóereje  a haladásnak a tudományban, az üzleti életben, a technológiában és a művészetekben – azaz minden emberi törekvésében. E korlátlan erőforrás felismerése, fejlesztése és gazdasági tőkeként való hasznosítása kulcsfontosságú korunk világában ahhoz, hogy javíthassunk az emberi élet minőségén.

Az ünnepségen megjelenteket Mihály György, az ASVA, Szűcs László, a ProArt elnökei, valamint a BSA részéről Sarlós Gábor köszöntötték. Később az egybegyűltek megtekinthették M. Tóth Géza Maestro című Oscar-jelölt animációs kisfilmjét, mely egy fellépésre készülő feszült művész hallucinációit jeleníti meg, tele humorral és zenei leleménnyel. A fogadás alatt Bényei Tamás bendzsó-játéka emlékeztette a vendégeket arra, hogyan képes a művészi alkotás gazdagítani mindannyiunk életét.
Kulcsszavak: BSA szerzői jog jog ASVA

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tévék titkos élete

A Samsung reprezentatív felmérése lerántja a leplet a tévék titkos életéről, kiderül, hogy mi történik egy átlagos készülékkel élete során, illetve, hogy mi lesz a sorsa, ha otthagy egy háztartást. A felmérésben résztvevők 97 százaléka rendelkezik televízióval, amelyből 75 százalék kettő vagy annál több készüléket tart az otthonában*. Azonban azt talán kevesen tudják, hogy milyen utat járnak be ezek az eszközök onnantól, hogy lekerülnek az áruházak polcairól, és otthonra lelnek a háztartásokban, végül pedig a televíziók örök körforgásának részeseivé válnak.

2020. október 24. 17:35

A The Super Engineer játék szórakoztatva tanítja a természettudományokat

Tény, hogy ma még a fizika, a kémia, a matematika, a biológia, vagy az informatika nem azok közé a tantárgyak közé tartozik, amelyeket a diákok többsége a kedvencek között említ. A „népszerűtlenségük” oka leginkább az iskolai tudásátadás módszereiben, technikáiban keresendő, miközben ma már az infokommunikációs fejlesztéseknek köszönhetően ezeket a tudományterületeket izgalmasan, érdekesen, és legfőképpen játékosan is be lehetne a fiataloknak mutatni. 

2020. október 24. 15:48

Hazánkban is elindult a Facebook új szolgáltatása

A következő napok során harmincegy európai országban, köztük Magyarországon is elindul a Facebook Társkereső szolgáltatása, amely tavaly szeptember óta húsz másik országban, többek közt az Egyesült Államokban volt elérhető. 

2020. október 24. 13:33

Lépj szintet a játékban az Oakley lencsékkel

Az Oakley speciális lencséket fejlesztett ki gamerek számára. A Prizm Gaming sorozat szemüvegei növelik a kontrasztot, segítik az éleslátást, és kékfény-szűrőjükkel csökkentik a szemek fáradását.

2020. október 24. 11:59

Black Friday 2020: a COVID sem áll az útjába

Rohamos léptekkel közeledik a 2020-as ünnepi időszak, így a Black Friday akciók is hamarosan lázba hozzák az arra nyitott közönséget. Míg tavaly csak minden 3. ember vásárolt valamilyen Black Friday akció keretében, idén, a COVID okozta gazdasági bizonytalanság ellenére ezt a lakosság fele tervezi. Ők azok, akik kifejezetten örülnek, hogy a bolti és az online akciók nem csak 1 napig tartanak, így biztosan nem maradnak le a kedvezményekről - derült ki a LogiNet és a Reacty Digital közös, 18-79 éveseket vizsgáló, reprezentatív felmérésből.

2020. október 24. 10:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás