Jogvédelem nélküli zene az Amazontól?

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 26. 11:04
Az Amazon.com amerikai internetes kereskedőház heteken belül digitális jogvédelem (DRM) nélküli zene forgalmazásába kezd a The Times című brit napilap szerint.
Az Amazon az elmúlt két hétben kapcsolatba lépett a vezető lemezkiadókkal és közölte, hogy DRM-mentes, azaz szabadon másolható formátumban kínál majd felvételeket májusban induló új online zeneáruházában.

A The Times internetes kiadásának nemzetközi változatában megjelent cikk szerint kétséges, hogy tartható a határidő, hiszen az elektronikus kereskedelem amerikai gigásza már másfél éve sikertelenül próbál betörni az online zeneforgalmazás piacára, amelyet az Apple ellenőriz a 80 százalékos részesedésű iTunes zeneáruház révén.

Az Amazon saját MP3-lejátszó kifejlesztését is tervbe vette, hogy konkuráljon az Apple iPod nevű készülékével, de végül nem sikerült megállapodni egy gyártóval sem.

A zeneiparban már régóta nagy vita zajlik a kalózkodást gátolni hivatott DRM körül. Sokan jó előre megjósolták, hogy a legnagyobb kiadók közül valamelyik hamarosan "leveszi a lakatot" az interneten árult zenéről, amivel alapjaiban változhat meg az online zenepiac szerkezete, mert eddig csak kis független kiadók kínáltak másolásvédelem-mentes zenét.

Április elején aztán az Apple bejelentette, hogy az EMI, a világ harmadik legnagyobb lemezvállalatának az interneten forgalmazott kiadványai hamarosan némi felárért másolásvédelem nélküli formátumban is elérhetőek lesznek az iTunes-nál. A Times Online cikke szerint az Amazon MP3-szolgáltatása az EMI és a független kiadók felvételein alapul.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26
online sportfogadás