Visszavonul a PlayStation atyja

Milkovits Gábor, 2007. április 27. 11:09
Ken Kutaragi, a PlayStation játékkonzolok tervezője, illetve a Sony számítógépes-szórakoztató üzletágának (SCE) elnök-vezérigazgatója június 19-én távozik posztjáról.
A Sony és Kutaragi közös sajtóközleménye mindössze annyit közöl, hogy a PlayStation-ért felelős, és pályafutása során 4 platformot bevezető (PS, PS2, PSP, PS3) elnök-vezérigazgató egy ideje már fontolgatta a döntést. Az okokra azonban nem térnek ki, ugyanakkor elemzők egyértelműen a PlayStation 3 eddigi kiábrándító szereplésének tulajdonítják a döntést. A Sony szóvivője útján cáfolta a feltételezést. A PS3-at a meglepetésnek számító Nintendo Wii, illetve a már közel másfél éve kapható Microsoft Xbox 360 egyaránt lekörözi az eladások tekintetében, sőt a mára szinte legendává vált PS2-ből is még mindig jóval több fogy, mint utódjából.

Miközben a Sony rengeteg pénzt beleölt a Cell processzor, illetve a Blu-ray kéklézeres DVD technológia kifejlesztésébe, éppen emiatt egy olyan játékkonzolt alkotott, amely még jócskán az előállítási költségeknél olcsóbban árusítva is túl drágának bizonyult a felhasználók számára. Ráadásul hiába a Blu-ray kibontakozó látszólagos előnye a rivális HD DVD-vel szemben, ugyanis ha a Sony nem ad el elég PS3-at, úgy a Blu-ray-t sem tudja olyan ütemben népszerűsíteni, mint annak idején a hagyományos DVD-t, ez pedig akár arra is vezethet, hogy egy harmadik technológia rövid úton elsöpörheti mindkét kéklézeres platformot. Mindenesetre kifizetődőnek látszik a Microsoft óvatossága, hogy csupán választható külső meghajtóként forgalmaz HD DVD eszközt az Xbox 360-hoz, és így számottevően olcsóbb tud lenni a PS3-nál. A legsikeresebb Nintendo Wii egyúttal a legkisebb teljesítményű új konzol is, ami jól mutatja a Sony stratégiájának hibáját a PS3 esetében.

Az SCE szóvivője elmondta még, hogy az 56 éves Kutaragi továbbra is a Sony kötelékében marad, és a PS3-hoz, illetve a Cell processzorhoz kapcsolódó munkát fog végezni.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Először került magyar cég a fejvadászok toplistájának élére

A fejvadászcégek között a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. lett az első a Budapest Business Journal (BBJ) – Book of Lists friss rangsorában. Idén először került magyar cég a lista élére. Dr. Molontay Patrik ügyvezető igazgató a munkaerőpiaci trendekről meglepő tényeket is közölt, előfordul, hogy a jelöltek már a jelenlegi fizetésük dupláját jelölik meg bérigényként.

2022. december 1. 18:30

Majd ötödével nőtt egy év alatt a Huawei márkaértéke

Tizennyolc százalékkal, 64.887 milliárd euróra nőtt a Huawei Technologies márkaértéke, ezzel már a kilencedik helyen áll az Európai Márkaintézet (European Brand Institute) 2022-es évi TOP100 globális márkákat rangsoroló listáján. A független tanácsadó szervezet által készített rangsor 16 szektor több mint 3000 vállalatának és azok márkáinak elemzésével a 2021-es pénzügyi év adatai alapján készült. A Huawei egy év alatt négy helyet lépett előre, immár a második legértékesebb kínai, és az ötödik legértékesebb technológiai márka a világon. 

2022. december 1. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56