Megkezdődött a VII. BME 24 órás Programozóverseny

forrás Prim Online, 2007. május 5. 18:14
2007. május 5-én, fél kilenckor vette kezdetét a már hétéves múlttal rendelkező BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)  Informatikai épületében. Tizenegy ország harminc csapata vesz részt a kétfordulós rendezvény döntőjén. A márciusban tartott internetes forduló huszonnyolc legjobbja, kiegészülve a vándorkupával visszatérő tavalyi első  és második helyezettel.
A verseny főtámogatója idén is a Fornax ZRt., a szervezők a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete (MAVE) és a Simonyi Károly Szakkollégium diákjai. A verseny eredményhirdetésére és a díjkiosztóra május 6-án, vasárnap 15 órakor kerül sor.

Az idei verseny megnyitóján dr. Péceli Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja és a verseny fővédnöke, Maradi István, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) alelnöke, és Csanádi László főszervező köszöntötte a versenyzőket, majd pontban kilenc órakor megkezdődött a huszonnégy órás visszaszámlálás.

A megmérettetésen az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Románia, Svédország, Spanyolország, Szerbia és Ukrajna programozói vesznek részt. Az angol nyelvű feladatok megoldásán a háromfős csapatok saját számítógépeiken dolgozhatnak, amelyeknek helyi hálózathoz való csatlakoztatásáról a szervezők gondoskodtak. A fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan nincs megkötés, de a csapattagoknak tilos bármilyen külső segítséget igénybe venniük.

A feladatok készítői Darabos Dániel és Németh András, a BME doktorandusz hallgatói. A problémák megoldása a Challenge24 hagyományainak megfelelően az informatikai tudományágak széles körű ismeretét igényli, az eredményes szerepléshez a gyors és precíz kódírási képesség mellett szükség van hálózati, mesterséges intelligencia, számítógépes grafikai jártasságra.

A verseny kezdetével a csapatok egy-egy virtuális űrhajó fedélzetére kerültek, ahol egy napot fognak eltölteni. A helyzetük koordinátái számukra ismeretlen, és haladásra képtelenek; az ehhez szükséges radart, illetve hajtóművet maguknak kell elkészíteniük. A komponenseket a hajójukra a szerveren keresztül, hálózati úton "szerelhetik fel". Ha ezekkel megvannak, kezdődhet a kaland: kincsszerzés a bolygókon, amelyhez további feladatokat kell teljesíteniük. Ahogy a játékosok egyre többet ismernek meg a világból, rájönnek hogy nincsenek egyedül az űrben, a többi csapat és Kwargok miatt érdemes gondoskodni pajzsról, torpedóról, lézerről. Pontot az ellenfelek megsemmisítésével, illetve kincsek megszerzésével szerezhetnek. Ha a csapat űrhajóját kilövik, negyed órára kilép a világból.

A 24 óra leteltével a feladatok kiértékelése következik, pontban vasárnap 9 órakor. A zsűrizés nyitott minden érdeklődő számára. Az összesítésben legtöbb pontot elérő csapat viheti haza a vándorkupát és a több mint 5000 euró összdíjazású verseny értékes fődíját, a felejthetetlen élményeken és a hasznos tapasztalatokon túl.

A verseny és az azt követő eredményhirdetés és díjátadó nyomon követhető az esemény hivatalos honlapján.
Kulcsszavak: verseny BME

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új közösségi platformmal hóditja meg a magyar milliárdos vállalkozó a világot

2004-ben költözött Írországba, majd a világ számos pontján is élt Joe Bitter, vagyis Bitter József. A 76 országban működő E-commerce vállalkozásairól ismert magyar származású üzletember korai kriptovaluta portfóliójával emelte új dimenzióba a karrierjét. Noha a vállalkozó ma már elégedetten dőlhetne hátra, Bitter Józsefnek mégis van egy szívügye: szeretne luxustermékeket elérhetővé tenni a vásárlók legszélesebb körének, és egyben a legmagasabb profitot garantálni az eladóknak, ezért egy új elveken működő közösségi platformot fejlesztett ki.

2023. szeptember 23. 15:59

Technológia-imádó vállalkozó anyuka Az Év Marketingese

A veszprémi Sóskuthyné Mészáros Mira lett Az Év Marketingese. A fiatal vállalkozónő példátlan gyorsasággal alkalmazza a legújabb technológiai újdonságokat a marketingjében, mellyel kiemelkedett a piaci versenyből. A 16. Marketing Szuperkonferencia keretében megrendezett verseny, idén először élő online közvetítésen is követhető volt a Facebookon.

2023. szeptember 23. 13:55

Búvárkodásra is alkalmas prémium okosórával bővült a Huawei magyarországi kínálata

Búvárkodásra is alkalmas okosórát hozott a Huawei hazánkba. A luxusórák formavilágát idéző WATCH Ultimate 100 méteres mélységig vízálló, precíz navigációs rendszerrel szerelték fel, és kifejezetten strapabíró anyagokból készült. Az óra átfogó egészségkövető funkciókkal, többek között EKG-méréssel és stresszfigyeléssel is rendelkezik. A HUAWEI WATCH Ultimate egyaránt kompatibilis Android és iOS okostelefonokkal.

2023. szeptember 23. 12:10

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Emeld magasabb szintre az edzésterved a HONOR Watch 4 segítségével

A HONOR bejelentette a HONOR Watch 4-et, a viselhető HONOR készülékek legújabb tagját. Stílusos formatervezés, precíz funkciók, egy nagy, akár 60Hz-es képfrissítésre is képes, 1,75-os színes AMOLED kijelző jellemzik amellett, hogy Bluetooth hívásokra is alkalmas. Mindehhez egy akár 14 napot is bíró akkumulátor társul, amivel tökéletes társ a fittség nyomon követésére bárhol, bármikor.

2023. szeptember 22. 19:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59