Megkezdődött a VII. BME 24 órás Programozóverseny

forrás Prim Online, 2007. május 5. 18:14
2007. május 5-én, fél kilenckor vette kezdetét a már hétéves múlttal rendelkező BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)  Informatikai épületében. Tizenegy ország harminc csapata vesz részt a kétfordulós rendezvény döntőjén. A márciusban tartott internetes forduló huszonnyolc legjobbja, kiegészülve a vándorkupával visszatérő tavalyi első  és második helyezettel.
A verseny főtámogatója idén is a Fornax ZRt., a szervezők a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete (MAVE) és a Simonyi Károly Szakkollégium diákjai. A verseny eredményhirdetésére és a díjkiosztóra május 6-án, vasárnap 15 órakor kerül sor.

Az idei verseny megnyitóján dr. Péceli Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja és a verseny fővédnöke, Maradi István, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) alelnöke, és Csanádi László főszervező köszöntötte a versenyzőket, majd pontban kilenc órakor megkezdődött a huszonnégy órás visszaszámlálás.

A megmérettetésen az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Románia, Svédország, Spanyolország, Szerbia és Ukrajna programozói vesznek részt. Az angol nyelvű feladatok megoldásán a háromfős csapatok saját számítógépeiken dolgozhatnak, amelyeknek helyi hálózathoz való csatlakoztatásáról a szervezők gondoskodtak. A fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan nincs megkötés, de a csapattagoknak tilos bármilyen külső segítséget igénybe venniük.

A feladatok készítői Darabos Dániel és Németh András, a BME doktorandusz hallgatói. A problémák megoldása a Challenge24 hagyományainak megfelelően az informatikai tudományágak széles körű ismeretét igényli, az eredményes szerepléshez a gyors és precíz kódírási képesség mellett szükség van hálózati, mesterséges intelligencia, számítógépes grafikai jártasságra.

A verseny kezdetével a csapatok egy-egy virtuális űrhajó fedélzetére kerültek, ahol egy napot fognak eltölteni. A helyzetük koordinátái számukra ismeretlen, és haladásra képtelenek; az ehhez szükséges radart, illetve hajtóművet maguknak kell elkészíteniük. A komponenseket a hajójukra a szerveren keresztül, hálózati úton "szerelhetik fel". Ha ezekkel megvannak, kezdődhet a kaland: kincsszerzés a bolygókon, amelyhez további feladatokat kell teljesíteniük. Ahogy a játékosok egyre többet ismernek meg a világból, rájönnek hogy nincsenek egyedül az űrben, a többi csapat és Kwargok miatt érdemes gondoskodni pajzsról, torpedóról, lézerről. Pontot az ellenfelek megsemmisítésével, illetve kincsek megszerzésével szerezhetnek. Ha a csapat űrhajóját kilövik, negyed órára kilép a világból.

A 24 óra leteltével a feladatok kiértékelése következik, pontban vasárnap 9 órakor. A zsűrizés nyitott minden érdeklődő számára. Az összesítésben legtöbb pontot elérő csapat viheti haza a vándorkupát és a több mint 5000 euró összdíjazású verseny értékes fődíját, a felejthetetlen élményeken és a hasznos tapasztalatokon túl.

A verseny és az azt követő eredményhirdetés és díjátadó nyomon követhető az esemény hivatalos honlapján.
Kulcsszavak: verseny BME

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai együttműködési megállapodás a Magyar Innovációs Szövetség és a Tungsram között

A Magyar Innovációs Szövetség és a Tungsram együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Innovációs Szövetség 2019. november 15-én megtartott, összevont választmányi és elnökségi ülésén, melynek a Tungsram volt a helyszíne, ill. házigazdája. A cél, hogy tevékenységük eredményeiből szűkebb környezetükön túl a tágabb közösség is részesülhessen. Az aláírást követően, Jörg Bauer elnök-vezérigazgató előadásában bemutatta, miért lett a Tungsram szlogenje az, hogy "Örökségünk az innováció".

2019. november 18. 17:18

V. Magyar Speciális Független Filmszemle

2019. november 19-20-án kerül megrendezésre ötödik alkalommal Budapesten a Magyar Speciális Független Filmszemle, fogyatékossággal élők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók, autizmussal élők valamint függetlenfilmesek és diákok Kárpát-medencei integrált filmes seregszemléje. Különlegessége, hogy az egyetlen olyan tematikus filmes rendezvény Magyarországon, amely a fogyatékosság témájában teszi közzé felhívásait.

2019. november 18. 15:51

Paris Call: A kiberbiztonság iránti elkötelezettség folyamatosan nő

A francia kormány 2019. november 12-én hatalmas előrelépést jelentett be a kibertér biztonságáért való összefogás terén: a Paris Call for Trust and Security in Cyberspace nevű kiberbiztonsági kezdeményezéshez csatlakozók száma egy év alatt közel háromszorosára nőtt, összesen több mint 1000-re.

2019. november 18. 12:54

A legfrissebb ThinQ alkalmazáson keresztül a készülékek azelőtt jeleznek, hogy meghibásodnának

Az LG Electronics (LG) bemutatta továbbfejlesztett ThinQ alkalmazását, melynek köszönhetően a felhasználói okosotthon-élmény még teljesebbé válik. A hangutasítással is vezérelhető okosotthon-app az LG okos háztartási eszközeinek gördülékeny irányítása mellett több mint 150 országban kínál új mesterségesintelligencia-alapú szolgáltatásokat.

2019. november 18. 11:26

Az ABB technológiája biztosítja a Burdzs Kalifa felhőkarcoló megbízható energiaellátását

Az ABB intelligens, előrejelző karbantartási megoldást telepített a világhírű Burdzs Kalifa folyamatos üzemelését biztosító áramellátási rendszerekhez. 

2019. november 18. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás