Szélessávú internetes hálózat a bicskei kistérségben

forrás Prim Online, 2007. május 7. 12:14
Az Albacomp 2007. május 7-én kötött megállapodást a Vértes Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulással a térség szélessávú internetes hálózatának kiépítéséről. A nettó 339 millió forint értékű beruházás a GVOP 4.4.2-es pályázat támogatásával és a kistérség 7 településének hozzájárulásával valósul meg. Az Albacomp a térség földrajzi adottságai miatt a hagyományos réz és optikai kábelek mellett SDH és a hazánkban még kevésbé elterjedt WiMAX adatátviteli technológiát is alkalmazni fogja a hálózat kiépítésénél. Az új rendszer átadása 2008. február 15-én várható, ekkor több mint 8300 lakos számára válik elérhetővé a világháló szélessávú kapcsolaton keresztül.
Az Albacomp a most aláírt szerződés értelmében a Társuláshoz tartozó 7 településen – Bodmér, Gánt, Óbarok-Nagyegyháza, Szár, Újbarok, Vál, Vértesacsa, – építi ki a szélessávú internet eléréshez szükséges infrastruktúrát.

A településeket hagyományos optikai kábellel, illetve mikrohullámú SDH gerinccel csatlakoztatják az országos gerinchálózatoz. A lakott területen belül pedig új és meglevő réz vezetékeken, valamint WiMAX rendszereken kapcsolódhatnak a háztartások és a vállalkozások a világhálóra.

A GVOP 4.4.2. pályázatok keretében eddig 61 önkormányzat összesen mintegy 10,8 milliárd forint értékű támogatásban részesült. Az önkormányzatok pályázási hajlandósága eddig igen magas volt, összesen 117-en jelentkeztek a kedvező feltételekkel megszerezhető forrásokra.

Az Albacomp egy évvel ezelőtt a rendszerintegrációs üzletág dinamikus fejlesztését tűzte ki célul, amelyben jelentős szerepet kaptak a kistérségi projektek. Az elmúlt évben a cég rendszerintegrációs bevételeinek közel 20%-a ezekből származott, a most aláírt szerződést megelőzően eddig 5 kistérségben (Hortobágy-menti Térségfejlesztő Társulás, Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás, Szentes Kistérség Többcélú Társulás, Móri Többcélú Kistérségi Társulás, Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulás) kezdhette meg a szélessávú rendszerek kialakítását, amelyekből összesen 1,14 milliárd forint árbevétele származott.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás