Szélessávú internetes hálózat a bicskei kistérségben

forrás Prim Online, 2007. május 7. 12:14
Az Albacomp 2007. május 7-én kötött megállapodást a Vértes Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulással a térség szélessávú internetes hálózatának kiépítéséről. A nettó 339 millió forint értékű beruházás a GVOP 4.4.2-es pályázat támogatásával és a kistérség 7 településének hozzájárulásával valósul meg. Az Albacomp a térség földrajzi adottságai miatt a hagyományos réz és optikai kábelek mellett SDH és a hazánkban még kevésbé elterjedt WiMAX adatátviteli technológiát is alkalmazni fogja a hálózat kiépítésénél. Az új rendszer átadása 2008. február 15-én várható, ekkor több mint 8300 lakos számára válik elérhetővé a világháló szélessávú kapcsolaton keresztül.
Az Albacomp a most aláírt szerződés értelmében a Társuláshoz tartozó 7 településen – Bodmér, Gánt, Óbarok-Nagyegyháza, Szár, Újbarok, Vál, Vértesacsa, – építi ki a szélessávú internet eléréshez szükséges infrastruktúrát.

A településeket hagyományos optikai kábellel, illetve mikrohullámú SDH gerinccel csatlakoztatják az országos gerinchálózatoz. A lakott területen belül pedig új és meglevő réz vezetékeken, valamint WiMAX rendszereken kapcsolódhatnak a háztartások és a vállalkozások a világhálóra.

A GVOP 4.4.2. pályázatok keretében eddig 61 önkormányzat összesen mintegy 10,8 milliárd forint értékű támogatásban részesült. Az önkormányzatok pályázási hajlandósága eddig igen magas volt, összesen 117-en jelentkeztek a kedvező feltételekkel megszerezhető forrásokra.

Az Albacomp egy évvel ezelőtt a rendszerintegrációs üzletág dinamikus fejlesztését tűzte ki célul, amelyben jelentős szerepet kaptak a kistérségi projektek. Az elmúlt évben a cég rendszerintegrációs bevételeinek közel 20%-a ezekből származott, a most aláírt szerződést megelőzően eddig 5 kistérségben (Hortobágy-menti Térségfejlesztő Társulás, Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás, Szentes Kistérség Többcélú Társulás, Móri Többcélú Kistérségi Társulás, Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulás) kezdhette meg a szélessávú rendszerek kialakítását, amelyekből összesen 1,14 milliárd forint árbevétele származott.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38